fredag 11 december 2009

Min surdegsvört


Låt mig börja med att förtydliga att detta bröd sannolikt inte borde få kallas just vörtbröd. Det innehåller faktiskt inte vört. Däremot innehåller det porter. Och, framför allt - det smakar som ett vörtbröd ska smaka, därtill med ett surdegsbröds krispiga skorpa och saftiga inkråm.
Jag njuter.

Förra året komponerade jag, ganska våghalsigt, mitt livs första vörtbröd da'n före da'n. I år är jag ute i god tid innan dopparedagen, helt enkelt därför att jag experimenterar. Vis av erfarenhet, vet jag att det kan komma att behövas några vändor innnan jag hittat det perfekta receptet. Sådan tur som jag hade förra året, det kan jag inte ha en gång till; så resonerade jag.
Vörtbrödet á la 2008 var rent otroligt gott, men nu är det ju en gång så att jag fastnat i surdegsträsket. Detta betydde att jag måste, ja, jag måste verkligen pröva att baka surdegsvört.
Då gick det till på följande vis:

Min surdegsvört
På morgonen
50 gram rågsur
50 gram vetesur
1,5 dl vatten
60 gram (cirka 1 deciliter) rågmjöl

Blanda samman ingredienserna, och täck bunken med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur, eller allra helst på kökets varmaste plats - ovanför kylen eller frysen.

På kvällen
10 gram jäst
100 gram smält smör
0,5 deciliter sirap
1 flaska Carnegie porter, 5 dl (ny flaskstorlek sedan förra julen)
2 tsk salt
2 msk pomerans
1 tsk ingefära
1 tsk mald kryddnejlika
cirka 175 gram rågmjöl
cirka 700 gram vetemjöl

Rör samman porter och smält smör med försuren. Blanda sedan ned jäst, salt och kryddor.
Arbeta slutligen ned mjölet under ett par minuter, med hjälp av degkrokar eller hushållsassistent. Låt degen jäsa övertäckt i minst 1,5 timma.

Sätt ugnen på 200 grader, i god tid. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, och forma den till två limpor. Pensla limporna med en matsked sirap blandad med fem matskedar vatten. Grädda dem i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter, eller tills limporna låter ihåligt när du knackar dem i botten. Låt dem svalna på galler.

Dagens tillbakablick: I dag för ett år sedan, den elfte december 2008, bloggade jag om en alldeles enastående apelsinglass, med finriven mörk choklad.

7 kommentarer:

  1. Oh, vad gott! Du kan inte skicka ned ett sådant? Fransoserna behöver lite mer vörtbröd, baguetten är ju lite passé! ;)

    SvaraRadera
  2. Ser gott ut! Vörtbröd har jag inte gett mig på att baka ännu men det kommer...

    SvaraRadera
  3. Vörtbröd är ju så gott! Man längtar hela året på att få äta det med julost och varm choklad :)

    SvaraRadera
  4. Heja dig, jag blev dödssugen på vörtbröd nu! Ska inte baka matbröd i jul utan slököra med Garagebageriets julbröd.

    SvaraRadera
  5. Vad roligt! Jag testade också mitt första egna "vört" bröd förra julen och gjorde om det till surdegsrecept i år. Inte alls olikt ditt recept kan jag se! Mumsigt värre!

    SvaraRadera
  6. Testade ditt vörtbröd från förra året, och det var verkligen supergott. Mustigt och saftigt! Hade bara cane syrup hemma, men det funkade utmärkt. Ska göra en deg till innan jul, men ska köpa på mig en påse vört och ha i. Tyckern portern saknar det där lilla extra...

    SvaraRadera
  7. Sara: Kan tänka mig att just vörtbröd saknas hos dig.
    Du får lära upp fransoserna!

    Martina: Pröva - det var verkligen enklare än jag trodde.

    Visan: Det är verkligen något visst med vörtbrödet!

    Anna B: Ni har ju er hovleverantör - jag får vara min egen ;).

    Lotta: Kul - vi verkar ha haft samma tankar och idéer!

    Shinta: Kul att det föll dig i smaken! Det är ju härligt att experimentera sig fram till det som passar bäst.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...