torsdag 25 juni 2009

Mammas chokladkaka, pimpad, med limemarinerade jordgubbar


Det finns få saker som är ljuvligare än att vakna en solig sommarmorgon och känna doften av nybryggt kaffe. Jag njuter i fulla drag av att vara ledig tillsammans med familjen, även fast jag för tillfället är väldigt trött och stundtals faktiskt riktigt sur och vresig. Barnaskaran verkar göra sitt bästa för att suga musten ur både mig och min man, och det kommer nog ta en vecka innan jag fallit in i en riktigt skön sommarlunk.

I morgon fyller vår äldsta dotter fem år. Hon föddes tidigt en solig förmiddag; det var på midsommardagen, det året. Jag har ägnat delar av kvällen åt att förbereda hennes födelsedagstårta samt att planera den kaka vi skall frukostfika med, för att verkligen fira in hennes stora dag.
Det är så viktigt att verkligen uppmärksamma födelsedagar. Jag vill att födelsedagsbarnet vilket det än månde vara skall känna sig som dagens huvudperson, och att firandet skall bestå av härliga matupplevelser. Vi tjuvstartade faktiskt redan nu i kväll, i sällskap av mina föräldrar, som kommit på besök till landet för att vara med och fira femåringen. Jag bakade min mammas klassiska chokladkaka, pimpade den med 70% choklad, och serverade den med lättvispad grädde och limemarinerade svenska jordgubbar.

Denna chokladkaka är närmast en institution i familjen. Jag älskar den passionerat, och den har följt mig hela mitt liv, känns det som. Hur många gånger jag bakat den under barndomen och uppväxten, det kan jag bara gissa - men det måste rimligen vara hundratals gånger. Kakan kan beströs med hackade hasselnötter, formen kan bröas med cocos, och smeten kan smaksättas med såväl kaffe som pepparmintsolja. Just idag blev den en kaka mörk choklad ur skafferiet som fick stå för det lilla extra.
Det här är inte någon kladdkaka. Jag är ärligt talat inte så förtjust i sådana; tycker mest de smakar kaksmet. Detta är en seg och saftig chokladkaka med perfekt balanserad sälta. Faktum är att salt är avgörande, för att frambringa riktigt god chokladsmak.
Receptet har jag delat med mig av till ett oräkneligt antal vänner under årens lopp. Inget nytt under solen, men lika fullt en väldigt god efterätt.

Familjens chokladkaka med limemarinerade jordgubbar
2 ägg
3 dl råsocker
3 krm ekologiskt vaniljpulver (eller 2 msk vaniljsocker)
0,5 tsk salt
100 gr smält smör
4 msk cacao
90 gram vetemjöl (cirka 1,5 dl)
100 gram mörk choklad av god kvalitet

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla eller bröa en springform. Vispa ägg, socker, vaniljpulver och salt riktigt pösigt. Rör ut cacaon i det smälta smöret, och blanda ned i äggvispet. Sikta över vetemjölet, och blanda ned även det. Häll smeten i formen, och fördela den hackade chokladen över ytan. Grädda i uppemot 35 minuter; provstick kakan, den ska inte vara kladdig, men ändå fuktig.
Låt kakan svalna helt, och gärna stå över natten - då blir den ännu godare.

Limemarinerade jordgubbar
Skölj, snoppa och kvarta cirka en liter färska jordgubbar. Sikta över 0,5 dl florsocker, och pressa över två limefrukter.
Blanda alltsamman, och låt stå i 15-20 minuter.
I dag fick våra jordgubbar stå längre än så, eftersom middagen drog ut på tiden. Då blir jordgubbarna lite mosiga, vilket är väldigt gott, om än inte lika snyggt. Lime och jordgubbar passar så löjligt bra ihop. Det händer något märkligt när man pressar lime över färska bär, och sötar lätt, så som jag gör. Det smakar något mer, något annat, och otroligt läckert.

7 kommentarer:

 1. Har precis plockat ut chokladkakan ur ugnen, men jag blev förvånad över att den inte innehöll något bakpulver. Smakrecension kommer på min blogg under helgen. ;-)

  http://blogg.passagen.se/miss.macahan

  SvaraRadera
 2. Cilla: Kul att se dig här! Det stämmer, det ska inte vara något bakpulver i denna kaka. Hoppas den faller er i smaken!

  SvaraRadera
 3. Nu har jag provat ditt recept, jättegott! Det blir definitivt fler gånger. till sommaren såklart :-) med jordgubbarna till, för det hade vi inte igår... Ha det bra!

  SvaraRadera
 4. Äntligen har jag lyckats få kladdkakan kladdig! Gillar att du använder rörsocker, äkta vanlijstång...

  Tack!

  SvaraRadera
 5. Energia: Så kul att du blev nöjd med kakan! det är inte för inte den varit min trogna följeslagare sedan barndomen...

  SvaraRadera
 6. Har ju bakat kakan nu och den är en veritabel dröm! Hade inga jordgubbar utan bara lättvispad grädde och det blev alldeles underbart! Tack för att du delar med dig och står för "ett bra recept är till för att spridas".

  SvaraRadera
 7. Lena: Kul att du gillar den! Jag tycker den är grym. Fortfarande en favorit, efter alla dessa år :-).

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...