måndag 14 december 2009

Kanske julens lyxigaste småkaka?


Ännu en sen kväll i köket. Nu är det förmodligen färdigbakat på ett tag, för min del. Lite pliktskyldigt pepparkaksbak med barnen senare i veckan, och de obligatoriska pepparkakshusen, men i övrigt börjar jag tröttna på det söta, och längta efter maten.
I kväll var jag ändå bara tvungen att baka småkakor. Jo, tvungen är rätt ord att använda, eftersom jag själv tagit på mig inte enbart uppgiften att vara risgrynsgröts-ansvarig vid morgondagens grötlunch på jobbet, utan även glatt tackat ja till att baka något litet till kaffet efteråt. Jag får med andra ord skylla mig själv, att jag bakar småkakor framåt nattkröken.

Det var tack och lov värt besväret. Precis om igår kväll är jag en smula suddig i kanterna, och kanske inte på topp vad gäller inspiration och kreativitet. Men eftersom smaklökarna fortfarande fungerar, lyckades jag slänga ihop en småkaksdeg som var otrolig god att äta, och som även resulterade i fantastiskt fina småkakor. Jag lyckades grädda dem aningen för länge, trots timer. Detta är inte något ptoblem för mig, som råkar gilla välgräddade småkakor, men det stör mig lite eftersom jag tyckte jag hade garderat mig.
När jag provsmakade den första kakan insåg jag emellertid att jag oroat mig i onödan. Det smakade fantastiskt gott. Jag var bara tvungen att spontanhalsa lite mjölk ur ett paket, för att perfekt ackompagnera kakan i fråga. Jag kan inte hitta något att likna kakan vid, men den påminner nog i grund och botten mer om franska och italienska kakor än om en äktsvensk småkaka.

Konsistensen är både frasig och seg. Citron- och apelsinsmaken är balanserad. Lagom mycket choklad; både ljus och mörk. Mandelmassan i smeten ger både smak och textur.
Kort sagt - gud nåde mina arbetskamrater i morgon, om de inte hyllar mig för dessa skapelser.

Kanske julens lyxigaste småkaka
200 gram rumstempererat smör
150 gram råsocker
0,5 tsk salt
1 msk äkta vaniljsocker
finrivet skal av en apelsin
finrivet skal av en citron
2 ägg
200 gram mandelmassa, grovt riven
400 gram vetemjöl
4 tsk bakpulver
100 gram mörk choklad, hackad
100 gram ljus choklad, hackad.

Vispa smör, råsocker, salt, vaniljsocker och citrusskal till en fluffig smet. Vispa i äggen, ett i taget, och därefter mandelmassan. Blanda vetemjölet och bakpulvret, och blanda ned det i smeten. Tillsätt slutligen chokladen.
Tag matskedsstora bitar av kaksmeten och forma dem till små, runda kakor som du lägger på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda dem i 20 grader, i 8-9 minuter, i nedre delen av ugnen. Jag kan inte nog betona vikten av att passa kakorna, det går verkligen fort i slutet av gräddningen.

Dagens tillbakablick: I dag för ett år sedan, den fjortonde december 2008, gjorde jag sambuco-tryfflar.

7 kommentarer:

 1. Låter väldigt gott, sitter just med en kakbok i handen och väljer inför julen, kanske dina kakor kan få plats på fatet också.
  Bara en liten undran, betyder ? framför smöret något eller ....
  Hoppas kamraterna blev nöjda.

  Trevlig fortsättning på veckan.

  Ewa

  SvaraRadera
 2. Ewa: Tack! Fågetecknet var endast ett skrivfel som slunkit igenom. Arbetskamraterna verkar nöjda!

  SvaraRadera
 3. låter supergott!! :D Och de där med mörk choklad och salt! Detta är inte en blogg för mig för närvarande. Jag behöver mer morot, äpple och clementiner och mindre choklad, knäck och småkakor. Men jag ser ju lätt vad som låter roligast..! ;)

  SvaraRadera
 4. Yllet: De blev riktigt bra; jag gräddade dem dock aningen för hårt, händer mig titt som tätt.
  Du får väl helt enkelt spara dig fram till jul...? Lättare sagt än gjort!

  SvaraRadera
 5. Har precis bakat dessa och de är jättegoda! Men oj vad många det blev!! :) Jag gjorde degen till en rulle som jag lade i kylen ett par timmar, tycker helt enkelt att det är enklare när jag bakar småkakor. När de väl skulle gräddas tyckte jag att jag tog i när jag skar 50 bitar, men de blev ju jättestora i ugnen (ungefär som Mariekex, men tjockare)! Hade lätt fått ut 75 tror jag.. Hur många fick du ihop och var det lagom storlek?

  Ett kanonrecept! Och jag kan inte bestämma mig för om jag gillar de krispiga kanterna eller den sega mitten bäst.. ;)

  Tack och god jul!!

  SvaraRadera
 6. Lisa: Hej! Vad kul att du blev inspirerad att baka dessa kakor! Det låter som att du gräddade dina precis lagom länge, till skillnad från mig ;).
  Jag vill minnas att jag gjorde 60 stycker. Och de blev (och skulle vara) avsevärt större än de småkakor jag brukar baka. Mina blev nog till och med större än Mariekex.
  Jag tror jag måste baka en sats till innan jul.

  SvaraRadera
 7. Låter jättegott! Mandelmassa, choklad, apelsin mmmm det riktigt vattnas i munnen av den kombin! E faktiskt liiiiiite avundsjuk på din nya röda hjälpreda ;-) Vilken fin sida du har också, första gången jag kikade in, men det blir garanterat fler! MVH Anna

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...