måndag 12 oktober 2009

Hallonbrownie med vit chokladtryffeltopping

Vi börjar bakifrån, den här gången. De senaste veckorna har vi varit riktiga sociala djur, och haft många middagsgäster. Lördagen slog dock allt jag varit med om i middagsväg, bortsett från mer informella arrangemang så som glöggmingel, födelsedags-öppet hus och liknande tillställningar.
Vi var sex vuxna, och tio barn.
Det blir lätt så, när de flesta jag känner har fler än två barn. Och det fantastiska var att det flöt på så bra, att vi sex vuxna faktiskt kunde sitta ned och njuta av en trerätters middag utan alltför många eller störande avbrott. Undrens tid är inte förbi, den saken är klar. Att sedan scenarito hade kunnat skrämma vilket barnlöst par som helst till evig avhållsamhet, det är en annan historia.

Jag visste att åtminstone två av de vuxna gästerna är mycket förtjusta i choklad. Chokladdesserter brukar som regel vara säkra kort. Detta gav mig en anledning att experimentera med mitt recept på fudge brownies med pecannötter och vit choklad. I lördags blev det därför hallonbrownies med vit chiladtryffel som serverades till dessert. Resultatet fick med beröm godkännt; det enda jag går och funderar över är exakt när och hur hallonen bäst placeras i smeten, för optimalt resultat. Det grunnar jag vidare på, och under tiden delar jag med mig att receptet.

Hallonbrownies med vit chokladtryffel
100 g mörk choklad
150 g smör, rumstempererat
3 dl råsocker
1 msk vaniljsocker med äkta vanilj
3 ägg
1/2 tsk salt
1 dl vetemjöl
4 msk kakao
200 gram hallon, knappt tinade


Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Smält chokladen i en kastrull eller i micron, och rör ned den. Vispa sedan i ett ägg i taget. Strö över saltet, och sikta över kakao och vetemjöl.
Jag använder en kvadratisk form som är 24*24 cm i diameter. Vabnligtvis brukar jag täcka den med bakplåtspapper, som jag smörjer, men denna gång prövade jag att smörja och bröa själva formen. Jag fördelade sedan de knappt tinade hallonen jämnt i formen. (Till nästa gång funderar jag på att bre hälften av smeten i formen, och därefter fördela ned hallonen, för att sedan avslutningevis täcka med resten av smeten.) Häll smeten i formen, och fördela den jämnt - smeten är tjock, och behöver lite "hjälp". STäll formen i nedre delen av ugnen och grädda i cirka 30 minuter. Kontrollera med provsticka, kakan ska absolut inte vara för fast, men inet heller rinnig.
Låt kakan svalna ordentligt innan du brer på fudgen.

Vit chokladfudge
200 gram vit choklad
1 dl vispgrädde

Bryt chokladen i bitar, och smält den försiktigt, på låg värme tillsammans med grädden i en kastrull eler i micron. Låt svalna och steölna lätt i kylöskåpet. Bred sedan fudgen över kakan.
4 kommentarer:

 1. Låter oemotståndligt gott och vilken fin kontrast i lagren ;-)

  SvaraRadera
 2. Anna B: det var verkligten gott! Chokladkakor/brownies/kladdkakor är ju så uttjatad, egentligen men jag är ständigt på jakt efter förbättringar och variationer på mina gamla säkra kort.

  Husmoder: Yummy it was!

  SvaraRadera
 3. Mmmm! Chokladiga gärna kladdiga kakor är det bästa som finns, nu måste jag ta & baka en browniekladdkaka på direkten :) !

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...