torsdag 17 december 2009

Kanel-panna cotta med
lingon i glöggelé


Jag har hamnat lite snett med adventskalendern. Från början var jag i fas; låg till och med före med inlägg, och kunde därför publicera dagens inlägg redan tidigt på morgnarna (tack vare den användbara tjänsten Schemalagd publicering - om någon mot förmodan skulle ha missat den).
Saker och ting hände, helgerna rusade snabbt förbi, och jag hamnade ur fas. Nu ligger jag nästan lite efter. Jag har i varje fall andan i halsen.
Varför skriver jag det här? jo, därför att jag publicerar kvällens inlägg utan att ens ha smakat av det. Jag fotade det, innan det ens hade stelnat.
Jag syftar, som inlägget redan avslöjat, på mina kanel-panna cotta med lingon i glöggelé. Tvärsäkert vågar jag påstå att de givetvis kommer att smaka fantastiskt bra. Ändå ska jag erkänna att jag delvis frångår min princip att den gräddsöta panna cottan alltid mår bra av ett syrligt tillbehör. Nu ligger det visserligen en tesked vackra lingon ovanpå respektive portion, men desa lingon omhöljs å andra sidan av glöggelé. Och glögg är, som vi alla vet, minst sagt sött.

Jag ber därför att få återkomma med smakrapport i morgon. Edit: Det blev aldrig någon "smakrapport i morgon". Däremot blir det en smakrapport nu, nästan ett år senare. Jag kan lova att de var mycket goda, dessa små läckerbitar.
Receptet, det får ni emellertid redan nu i kväll.

Kanel-panna cotta med
lingon i glöggelé
(8 små portioner)

3 dl vispgrädde
1 dl gammaldags mjölk
2 msk råsocker
1 krm ekologiskt vaniljpulver
2 kanelstänger
2 blad gelatin

0,5 dl frysta lingon
1,5 dl glögg, till exempel Dufvenkrooks
blåbär- och lingonglögg
1 gelatinblad

Blötlägg två gelatinblad i generöst med vatten. Häll grädde, mjölk, råsocker, vaniljpulver och kanelstänger i en kastrull. Värm, men blandningen ska inte börja koka. Blanda ned de blötlagda gelatinbladen, så att de löser sig helt i gräddmjölken. Dra sedan kastrullen från plattan precis innan innehållet börjar sjuda, och låt det stå och dra till sig smak i åtminstone tjugo minuter. Fördela i åtta små portionsglas. Ställ in i kylskåpet.

Blötlägg geölatinet till glöggelén. Glöggen ska småkoka, tills den reducerat så att en deciliter återstår. Blanda då ned gelatinbladen.
Låt lingonen halvtina.
När panna cottorna stått i kylskåpet i cirka en timma, går det bra att försiktigt fördela de halvtinade lingonen över dem, och sedan skeda på glöggen. Det tar cirka ytterligare en timma i kylskåpet innan alltsamman stelnat ordentligt.
.

Dagens tillbakablick: För ett år sedan, den sjuttonde december 2008, bakade jag drömmar, efter min mammas recept.

3 kommentarer:

  1. Hoppas hoppas att det blev bra- jag uppskattar verkligen din kaxighet! :)

    SvaraRadera
  2. Mikaela: Så kaxig som jag vågar vara, när det känns som ett säkert kort ;)!

    Kinna: Tack! det var det.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...