lördag 12 december 2009

Adventsbröd - kalljäst surdeg med russin,
mandlar och pomerans

Det blev en fullständigt oväntad start på helgen. Vi skulle sent i går eftermiddag ta tåget ned till Göteborg, för att hälsa på mina föräldrar och tillsammans gå på Lisebergs julmarknad.
På grund av att tunnelbanans gröna linje var närmare trettio minuter försenad, insåg vi att vi inte hade en sportslig chans att ta oss till T-Centralen, pressa oss genom folkmassan upp till Centralstationen och hinna med tåget. Det hade förmodligen gått om vi bara varit två vuxna - men nu råkade vi vara två vuxna, fyra barn varav ett i barnvagn; bagaget icke att förglömma.
Det var bara att tänka om, och sättta sig i bilen för att anträda färden ned till Göteborg.

Här sitter jag nu, lite lätt frusen efter att ha tillbringat några timmar på ett vacker julpyntat Liseberg. Dagens adventsrecept är på frukostbullar med russin och mandel som jag bakade tidigare i december. Eftersom hela nötter i bröd inte uppkattas av hela familjen, väljer jag ibland att smyga ned dem i degen i stället. Jag sötar gärna degar genom att blanda ned mixade russin, och vid detta tillfälle fick mandlar göra russinen sällskap i mixern. Jag tillsatte också älsklingskruddan pomerans.
Resultatet blev ett lite sött och lite nötigt bröd, som passar väldigt bra tillsmmans med lagrad ost och en inte alltför söt, lite bitter marmelad. En mögelost gör sig även den alldeles utmärkt på brödet i fråga.

Adventsbröd med russin, mandlar och pomerans
50 gram rågsur
50 gram vetesur
10 gram jäst
3,5 dl vatten
1 dl russin + 1 dl hett vatten
1 dl sötmandel
1 msk mald pomerans
150 gram rågnjöl
350 gram vetemjöl
1,5 msk flingsalt

Jag sätter degar lite olika. Ibland blir det en försur som får stå över natten (eller över dagen), och som sedan blandas i degen. Degen i fråga får ibland kalljäsa över dagen (eller över natten), och ibland jäsa endast någon dryg timma. Tillvägagångssätten beror på många saker; min egen dagsform, när jag har tänlt bara samt vilken framförhållning jag haft.
Just den här degen fick faktiskt jäsa över dagen. Russinnen blötlade jag i hett vatten i en kvart, innan jag mixade dem tillsammans med mandlarna till en tjock gröt. Jag blandade samman alla ingredienser till bröden, utom saltet. Degen arbetade jag med degkrokar (fortfarande ingen hushållsassistent), och lät fden sedan stå i en kvart- tjugo minuter. Därefter arbetade jag ned saltet med degkrokar under ett par minuter. Därefter täckte jag degbunken med plastfolie, och satte in den i kyskåpet.

På kvällen dsamma dag plockade jag ut degen ur kylskåpet. Jag satte ugnen på 225 grader. Degen stjälte jag ut på ett mjölat bakbord, och formade den sedan til ett tjugotal, ganska små brödbullar. Dessa placerade jag på en het plåt, täckt ,med bakplåtspapper. Jag penslade dem med kallt vatten, gräddade dem därefter i uppemot femton minuter.

Dagens tillbakablick: I dag för ett år sedan, den tolfte december 2008, befann jag mig på väg till Göteborg. Jag alkohol och choklad, och om att laga eget julgodis. Ett teoretiskt inlägg, således. Jag har inte riktigt bestämt mig för om jag vill och har lust att göra egna tryfflar och praliner i år. Det lutar faktiskt starkt åt ett besök på Chokladfabriken.
Jag hinner inte med allt jag vill - det är bara att inse.

6 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag hittade till din blogg för några veckor sedan. Vilken rolig och inspirerande blogg! Det enda jag inte förstår är, hur hinner du allt!?! :)
  Jag kommer fortsätta titta in här. Stora lussekramar

  SvaraRadera
 2. Jag kikar på kryddningen och funderar på vad jag kan låna till årets julbröd-tänker anmäla mig frivilligt att baka årets julbröd.

  SvaraRadera
 3. Då var vi på Liseberg samtidigt. Vackert, men hysteriskt mycket folk...

  Fina bullar! Jag brukar också mixa nötter i bröd, blir minst motstånd hos barnen då :-)

  SvaraRadera
 4. Johanna: Kul att du hittat hit, och tack för fina komplimanger! Ja, hur hinner jag?...det gör jag kanske inte, egentligen, men jag vill ju så gärna!

  CrimnsonAnna: Årets julbröd borde egentligen vara en återkommande tradition!

  Annica: Ser man på! Vi var där innen den värsta anstormningen kom. Orkar inte med för mycket folk. Vi var klara vid 16.00-tiden, då hade vi ändå fått vår beskärda del av det hela.

  Att mixa är ett bra knep för både det ena och det andra.

  SvaraRadera
 5. Härlig blogg!
  En fundering, måste man ha både råg och vetesurdeg eller tror du det går bra med bara rågsurdeg?

  SvaraRadera
 6. Hanna: Tack, så roligt med beröm! Det går hur bra som helst med enbart rågsur. Jag har bara tagit för vana att använda båda sorterna för att min käre man råkar vara mer förtjust i vetesuren, och så var det ett sätt att hålla liv i den i höstas, då jag bakade mer sälan. Rågsren är ju tålig, medan vetesuren är mer high maintenance, om man säger så.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...