torsdag 10 december 2009

Surdegs-knäcke


Jag har faktiskt aldrig tidigare bakat knäckebröd, men någon gång ska vara den första. Receptet improviserade jag fram förutsättningslöst, som en början, med en tanke om att det alltid går att vidareutveckla.
Jag blandar i stort sett alltid råg- och vetesur- Den som vill sätta en egen sur kan läsa här. Den som inte är intresserad av surdegar, kan i stället öka på mängden jäst till, låt säga, 15 gram. I vilket fall smakar det bra med hembakat knäckebröd. Jag är nöjd; det blev bra.
Knäcket smakar ändå absolut inte ens i närheten av de goda knäckebröd man kan köpa i handeln. Detta är en annan typ av bröd, helt enkelt. Till jul frossar jag alltid i Fäbodknäcke och i Pyramidbageriets spisbröd. Jag känner ändå att detta kan vara en tuff konkurrent på julbordet. Hembakat surdegsknäcke fyller en helt annan funktion. Smaksätt det med vad som faller dig in. Denna gång valde jag att strö smaksättningen ovanpå. Nästa gång ska jag pröva att ha smaksättare i degen i stället.

Surdegsknäcke
50 gram rågsurdegsgrund
50 gram vetesurdegsgrund
5 gram jäst
2 dl kallt vatten
150 gram rågmjöl
275 gram vetemjöl
1 tsk flingsalt
lätt stött anis, fänkål, eller kummin efter smak (alternativt mer flingsalt)

Blanda surdegarna med vatten och jäst. Arbeta sedan ned mjölet med degkrokar i några minuter. Låt degen vila i 10-15 minuter, och tillsätt sedan saltet samt arbeta degen ytterligare någon minut. Täck bunken med plastfolie, och ställ den i kylskåpet. Låt jäsa över dagen eller natten.
Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Dela degen i åtta delar. Knåda varje degbit och tillsät mer mjöl. Kavla ut, och mjöla kontinuerligt över och under degbiten. Vänd den flera gånger medan du kavlar. För över kakan till en plåt klädd med bakplåtspapper. Strö över valfri krydda. Kavla sedan ett mjukt par gånger med kruskavel, eller picka kakan med en gaffel.
Grädda tills kakorna blivit vackert gyllenbruna.

Dagens tillbakablick: I dag för ett år sedan, den tionde december 2008, bloggade jag om bästa lussekatterna - godaste saffransdegen. Det passar kanske bra, så är ett par dagar innan Lucia.

5 kommentarer:

 1. Annika, vad duktig du är med din decemberdrive, skulle aldrig hinna så här års :-)

  SvaraRadera
 2. Anna B: Tack! det frestar på...men det är ju så kul! Mitt största problem är faktiskt att vi ska till Göteborg i helgen - och jag har inte något försprång med inlägg. I sanning en utmaning!

  SvaraRadera
 3. Gud känns som att vi tänker lite parallelt, samma dag som du hade pepparkaksbrownies la jag upp pepparkakskladdkaka. Jag la upp godisar med nötter, torkad frukt och mörk choklad typ dag 2 och snart kommer det knäckebrödsrecept hos mig också! Men till mitt försvar så att ingen tror jag härmas har jag schemalagt nästan alla mina inlägg!

  SvaraRadera
 4. Ha i 1/2-1 msk mortlad fänkål i nästa gång. Det blir sjukt gott.

  SvaraRadera
 5. Kul med surdegsknäcke! Receptet och bilderna ser jättefina ut!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...