söndag 20 december 2009

Vaniljglass på ljust muscovadosocker med pepparkakskryddad mjölkchokladtryffel


Undrens tid är inte förbi; se, här kommer det första glassreceptet sedan i augusti. Jag har haft mitt nya frysblock här hemma ett tag, men inte riktigt fått till det vad gäller glasstillverkning.
Jag har helt enkelt tappat rutinen. Var till och med tvungen att kolla igenom mina recept en smula, för att få till proportionerna.
Fördelen med att ha kommit ur rutinerna en smula, var att jag faktiskt upptäckte ett knep som jag aldrig kommit på om jag varit mitt gamla vanliga glass-jag. Det slumpade sig nämligen så att jag hade glömt att köpa mjölk. Samtidigt var jag tvungen att så tidigt som möjligt på dagen laga till glassmeten, så att den skulle ha en chans att verkligen stå och svälla och bli riktigt kall i kylskåpet.
Vad gjorde jag då? Jo, jag gorde som jag alltid brukar, fast utan andelen mjölk i smeten. Mjölken tillsatte jag sedan, kylskåpskall, precis innan smeten skulle hällas ned i maskinen.

Faktum är att denna nödlösning är ganska smart. Det är mindre del glasmet som ska bli kall, efter att ha hettats upp. Samtidigt är denna smet otroligt tjock och fluffig, eftersom äggulorna reagerat med enbart grädden över vattenbadet. Det kan vara bra att veta att detta fungerar, då det alltid finns inblandade i saker som helst ska förberedas ett dygn i förväg.
För att vara lite glass-konsekvent, beskriver jag dock tillagningen så som jag brukar gå till väga.

Smaken, då? Jag ville att det skulle smaka advent och jul, utan att bli för tillskruvat. Då var det enkelt att välja vaniljglass gjord på ljust muscovadosocker som bas; det är helt enkelt så otroligt gott. Chokladtryffeln är av samma typ som jag brukar göra; proportionerna är 0,5 deciliter grädde till 100 gram choklad. Här smaksatte jag mjölkchokladtryffeln med pepparkakskryddor. Det hade säkert smakat bra även med en naturell chokladtryffel, men kryddorna höjde i mitt tycke smakerna till en riktigt passande glass i jultid.

Vaniljglass på ljust muscovadosocker med pepparkakskryddad mjölkchokladtryffel
Glassmet
4 deciliter grädde
2 dl gammaldags mjölk
1 vaniljstång
4 äggulor
1,5 dl ljust muscovadosocker

Vispa äggulorna och muscovadosockret pösigt. Värm under tiden grädden och mjölken med vaniljstången. Häll den varma gräddmjölken över äggvispet under omrörning. Placera sedan bunken över vattenbad, och vispa flitigt medan smeten tjocknar. Låt sedan smeten svalna i rumstemperatur, och förvara den därefter i kylskåp så att den blir riktigt kall; gärna över natten.

Pepparkakskryddad mjölkchokladtryffel
75 gram Odense choklad 37%
0,75 dl grädde
0,5 tsk mald kanel
0,5 tsk mald kardemumma
0,25 tsk mald ingefära

Hetta upp grädden i en kastrull. Blanda ned kryddorna. Tillsätt sedan hackad choklad, dra kastrullen från värmen, och blanda ingredienserna till en bland, smidig smet. Låt tryffeln svalna.

Kör glassmeten i glassmaskin. Kyl under tiden ned en lämplig form i frysen.
Fördela glassen i den iskalla formen och rippla i chokladtryffeln med hjälp av exempelvis en slickepott. Frys i åtminstone 45 minuter innan glassen ska ätas.

Dagens tillbakablick: I dag för ett år sedan, den sjugonde december 2008, skrev jag om barnkalasets chokladtårta; det känns lite bekant, eller hur? Då var det sexårskalas, även det med en chokladtårta med glasyr som jag verkligen kan rekommendera.

4 kommentarer:

 1. Tack Annika!

  Som jag väntat på ännu en fenomenalt gott glassrecept. Man behöver ju inte ens smaka, man ser att det är gott!

  /Lena

  SvaraRadera
 2. Mmm verkar vara en underbart härlig julglass!

  SvaraRadera
 3. Den ser så lyxig ut! Och jättegod...

  SvaraRadera
 4. Lena: Tack själv! Jag blev väldigt nöjd; de gamla takterna sitter i!

  Sofia: Ja, den smakade lagom mycket jul, helt klart!

  Remsan: Det är verkligen lyxigt med hemlagad glass.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...