onsdag 2 december 2009

Mina pepparkaksskorpor


Jag har ett fint, gammalt recept på skorpor, som jag aldrig blivit besviken på. Historien bakom receptet i fråga har jag skrivit om tidigare, men för att kort sammanfatta det hela, så är det ett mycket gammalt recept vi talar om. Det kommer från min gudmor och faster B's väninna G, som i sin tur fått det från sin mormor.
Det är väl förmodligen på grund av dess höga ålder, som mängdangivelserna är så udda. Receptet måste rimligen ha översatts från någon gammal typ av måttsats. I vilket fall är det ett sådant där pålitligt recept, som beter sig lika exemplariskt oavsett hur jag väljer att smaksätta det.

Jag är egentligen inte vidare värst förtjust i hembakade pepparkakor. Om jag får välja, blir det Kung Oscars. Men, det finns ju så många olika varianter av pepparkakskryddade småkakor. Varför begränsa sig till standardvarianten?

Det gäller att inte fega med kryddorna. Notera att jag faktiskt valde att tillsätta kryddpeppar. Jag tog i ordentligt med kryddorna när jag experimenterade med degen, och jag inbillar mig att just kryddpepparn gav skorporna ett litet extra sting. Ingefäran och nejlikorna är inte mindre viktiga. Kanel och kardemumma, icke att förglömma.
Biscotti i all ära - jag föredrar nog ändå en krispig, gammaldags skorpa.

Mina pepparkaksskorpor
105 gram rumsvarmt smör
75 gram skållad, hackad mandel
2 tsk mald kanel
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald ingefära
0,5 tsk malda nejlikor
2 krm mald kryddpeppar
210 gram farinsocker
2 ägg
320 gram vetemjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Rör det rumsvarma smöret med kryddorna och den hackade mandeln. Vispa farinsockret och äggen fluffiga i en annan bunke. Blanda mjöl och bakpulver i en separat skål. Krama därefter ned mjölblandningen i smörblandnikngen, och tillsätt sedan äggvispet. Detta går att göra med elvispen, på låg hastighet.
Bli inte bekymrad om degen verkar aningen lös. Tag hjälp av en slickepott, och lyft iupp den på ett lätt mjölat bakbord. Arbeta hela tiden med lätt mjölade händer.
Dela degen i två delar, och för över den till en plåt klädd med bakplåtspapper. Forma försiktigt degbitarna till limpor, som du kan platta ut till cirka 2 centimeters tjocklek och fem-sex centimeters bredd.
Grädda skorporna i nedre delen av ugnen, i cirka 15 minuter.
tag ut plåten, och skär längderna på snedden i bitar. Stäng av ugnsvärmen, ställ tillbaka plåten i ugnen, och låt skorporna stå kvar och torka i ett par timmar, eller över natten.
Förvara skorporna i en tättslutande burk.

Dagens tillbakablick: För ett år sedan, den andra december 2008, bloggade jag - som av en händelse - om pepparnötter, en annan fin pepparkaksvariant.

4 kommentarer:

  1. Detta måste jag testa. Ser jättegott ut, det blir dock utan nötter.

    /Nina

    SvaraRadera
  2. Mat för fyra i huset: Det smakar precis lika bra utan nötter! Kanske, kanske ska du bara ta en liten gnutta mer mjöl.

    SvaraRadera
  3. hejsan! Nu är jag här och tassar igen;=) Ville mest önska en trevlig kväll! Och säga att jag bytt bloggadress...den nya är mycket bättre!!! KRAM
    /Erica

    SvaraRadera
  4. Mmm, nu har jag bakat pepparkaksskorporna och de är verkligen jättegoda! Mycket enkla att göra också. Nästa projekt blir saffransskorporna med vit choklad, tror jag.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...