tisdag 15 december 2009

Ingefärsknäck med sting

Jag älskar ingefära, i alla dess former.
Jag är bara lite dålig på att använda den.
Detta är med största sannolikhet det sista sötsaks-inlägget på ett tag. Nu börjar det gå inflation i julgodis, kakor och annat snask här hos mig. Men - eftersom jag i går kväll lyckades skapa den perfekta Annika-knäcken, måste jag givetvis dela med mig av denna till er.
Det är inget märkvärdigt allt; vanlig, hederlig knäck - men den har fått en rejäl tillsats av mald ingefära, vilket förvandlade den från vanlig knäck till min nya gotte-favorit.

Om du inte gillar ingefära, är detta helt ointressant. Om du gillar ingefära, men inte lika mycket som jag, halverar du mängden i receptet.
Vill du ha en knäck som påminner en aning om de där bruna, lite kletigt sega ingefärskolorna man hittar i så kallade asiatiska butiker - ja, då kör du helt enkelt med min mängdangivelse.
Det biter lite i munnen. Helt i min smak.

Ingefärsknäck
2 dl vispgrädde
2 dl råsocker
1 dl ljus sirap
1 dl mörk sirap
1 msk mald ingefära, om du har samma smak som jag har

Blanda samtliga ingredienser i en kastrull. Vispa ned ingefäran så att den inte klumpar sig. Koka knäcken som vanligt, det vill säga på medelvärme i omkring 45 minuter, tills den tjocknat betydigt och bubblar segt. Fördela den i cirka 40 knäckformar.

Dagens tillbakablick: I dag för ett år sedan, den femtonde december 2008, skrev jag för första gången om Mamie Eisenhower - nostalgiska nötchokladrutor. 2009 års version hittar ni här.

4 kommentarer:

 1. Jag är ingefäraberoende så jag ska definitivt testa den !

  SvaraRadera
 2. hmm.. det känns som om jag kommer testa att dela min knäcksats i två :) sen ar jag iofs inga knäckformar så jag måste hälla ut smeten på bakplåtspapper och sen skära mindre bitar. något att göra i helgen....

  SvaraRadera
 3. Lyxpiraya: Ah, en likasinnad/medberoende. Det ante mig; vi har många gemensamma preferenser!

  Chall: Det går ju faktiskt att koka knäck på bara en deciliter av varje ingrediems. Dessutom går det faktiskt snabbare (inbillar jag mig)! Det går ju jättebra att skära eller klippa i bitar, bara man inte kokar den för länge. Då behöver du snarare en hammare. Fast det kan funka, det med.

  SvaraRadera
 4. Lite nyfiken på extra tips:

  Gjorde egen kanderad ingefära o fick därmed en del sirap över. Tänkte man kunde göra godis på detta. Sirapen består av ca 3 dl muscovadosocker (test, annars vanligt vitt socker eller råsocker) o ca 5-6 dl vatten. I detta kokte jag skivad rå ingefära i ca 4-5 timmar tills ingefäran blev mjuk, torkade den o vände i socker. Mkt gott o hett! Tips till dig som gillar när det river lite =P

  Men iaf, om jag vill göra knäck på sirapen - hur föreslår du jag ska göra? Har en medium-stor burk sådan sirap nu.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...