tisdag 1 december 2009

Saffranskakor med pinjenötter

Äntligen december!

Nu känner jag köks-krafterna komma tillbaka. Förhoppningsvis kan jag med min adventskalender inspirera er, eller åtminstone bidra med adventstämning, hela vägen fram till julafton.

Bakom dagens lucka döljer sig ett par riktigt fina småkakor. Utan att låta alltför självgod, så måste jag faktiskt skriva att jag vet att detta recept är en smula efterlängtat. Åtminstone av en person. Jag hade det stora nöjet att för några veckor sedan få prova glögg hemma hos Husmodern, i sällskap av såväl Fröken Dill som Kinna, Patrik och Miss Meister. Edit, 13:48 : Och Anna, inte att förglömma. Skäms på mig.
Till denna tillställning medförde jag bland annat dessa små krispiga saffranskakor med pinjenötter. Receptet är en variant på mina valnötskakor med anis och vanilj. Eller; tja, variant...de skiljer sig en hel del åt, i ärlighetens namn. Jag tog råsocker i stället för råflorsocker, eftersom detta inte fanns hemma. Det ångrar jag inte, eftersom det var råsockret som gav kakorna deras krispighet.
Jag är barnsligt nöjd med detta lilla improviserade glöggtilltugg. Enkla att göra är kakorna dessutom, med precis lagom mycket saffranssmak, och de feta, fina pinjenötterna som kronan på verket.

Saffranskakor med pinjenötter
100 gram rumsvarmt smör
0,5 gram saffran
1 tsk hett vatten
1 dl råsocker
140 gram vetemjöl
1 nypa flingsalt
1 dl pinjenötter

Häll ned saffran i en skål, och strila en tesked hett vatten över. Blanda sedan med det rumsvarma smöret. Tillsätt råsockret, och därefter vetemjölet och pinjenötterna. Forma degen till två korvar, med samma diameter som en femkrona. Arbeta med mjölade händer. Lägg degkorvarna i kylskåpet u åtminstone en kvart. Sätt ugnen på 175 grader. Skär cirka 3-4 millimeter tunna skivor av degkorvarna, och placera dem på plåtar klädda med bakplåtspapper. Det går att lägga kakorna ganska tätt, för de expanderar inte.
Grädda i cirka 10 minuter, eller tills de fått en smula färg. Låt svalna på plåten, och förvara sedan kakorna i en plåptburk.

Dagens tillbakablick: För ett år sedan, den första december 2008, bloggade jag om adventsskorpor med saffran och vit choklad.

17 kommentarer:

  1. Hej! Ser verkligen fram mot alla dina recept nu i december. Vilken fantastisk idé! Tack för inspiration och alla tips! Varma hälsningar Annika

    SvaraRadera
  2. Visst är det härligt med december! Nu är det snart jul som gäller.. Saffranskakor låter inte som en dum idé att bjuda på till julfikat..

    SvaraRadera
  3. Åh vad gott! Jag tänkte också göra en kalender men det kanske blir lite härmigt, oh well. God jul!

    SvaraRadera
  4. Äntligen! Jag kan faktiskt bli tvungen att baka kakor (och det händer inte ofta vill jag lova), jag vet ju hur goda de här var.

    SvaraRadera
  5. Annika: Tack ska du ha, härligt att det uppskattas! Jag tyckte det var så roligt förra året, att jag vågar mig på det i år igen. Fast, då var jag föräldraledig. Nu jobbar jag. Vi får väl se hur det hela ska gå ihop...

    Emmas Kök: December är en ljuvlig månad. Full av både stresssvett och glöggsalongsbesusning. Dessa kakor är suveräna!

    Kristin: Vaddå härmigt - det är ju inte precis så att jag uppfann adventskalendern ;). Kör på, tycker jag, det är kul och uppskattat!

    Anna: Jag lyckades ju med konststycket att inte skriva med ditt namn i inlägget. Skuller på att timmen var sen, och så sitter jag alltid ovh kodar så att alla länkar ska öppnas i egna förster *pill*. Kul att du längtat efter receptet. Dessutom är kakorna så enkla att de i stort setta bakar sig själva...

    SvaraRadera
  6. Gud vad gott det ser ut - ska testa o baka det direkt!!

    /XOXO

    SvaraRadera
  7. kul att läsa receptet i lucka ett. Jag kommer kika in varje dag.

    Dessverre tål jag inte nötter men kanske pumpakärnor eller solrosfrön kan ersätta pinjenötterna?

    /Nina

    SvaraRadera
  8. De var super!!! Jag åt upp hälften och jag gillar inte ens kakor.
    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera
  9. Härligt, kommer baka julklappskakor till min kaktokige pojkvän, så detta recept blir nog använt!

    SvaraRadera
  10. Men är pinjenötter verkligen nötter? Det är ju frön från pinjeträdets kottar? (men vad vet jag, jag har inga allergiska problem med nötter och har inte koll på korsallergier när det gäller det)

    SvaraRadera
  11. Fashion Maria: Kul! De är verkligen supergoda, knapriga ochmed mycket smak av saffran.

    Mat för fyra i huset: Precis vad jag hoppas på, trogna besökare! Vad gäller pinjenötterna så tror jag säkert att det skulle smaka bra att ersätta dem med pumpafrön (kanske hacka dem en smula). Annars undrar jag detsamma som Anna, i kommentaren längre ned - är verkligen pinjekottens frön, dvs "nötterna" just nötter? Spännande fråga!

    Fröken Dill: Bättre komplimang än så går väl knappast att få? Kram till dig!

    Boel: Toppen! Det kommer att ramla in fler kakrecept, var så säker, och om du klickar på etiketten "Småkakor" hittar du en hel del trevligheter...

    Anna: Jag undrar just detsammma. Måste försöka ta reda på hur det förhåller sig.

    SvaraRadera
  12. Ska verkligen förra årets saffransskorpor med vit choklad bara torkas i 10-15 minuter på eftervärme, som det står i receptet, när pepparkaksskorporna ska torka i flera timmar? Det är ju i princip samma recept.

    SvaraRadera
  13. Martina: Jag kan inte ge ett så bra svar som jag skulle önska, eftersom det är ett år sedan jag bakade saffransskorporna...men den tanke som dyker upp i mitt huvud är, att jag kanske var lite extra försiktig med dessa skorpor? Jag har en vag minnesbild av att saffransskorporna kanske var mindre krispiga än vad pepparkaksskorporna blev. jag kan i varje fall rekommendera att låta pepparkakorna stå kvar i ugnen medan den svalnar - eller över natten!

    SvaraRadera
  14. De ser verkligen goda ut och måste testas! Men hur översätter man 140 gram mjöl till dl? Jag vet att det är bättre att väga mjöl men jag har verkligen ingen våg... blir glad om du kan uppskatta måttet på ett ungefär! :-)

    SvaraRadera
  15. Bakade de här idag, hur goda som helst!

    Jenny---- det finns omvandlingstabell på nätet. 140 g är ung. 2,3 dl mjöl enligt den sidan. Så mycket tog jag och kakorna blev goda!

    SvaraRadera
  16. Ja jösses vad goda de var. Tack!! Det blir till att spara bokmärke nu! :-) Jag hoppar julstöket i år men något måste jag göra så nu står det mellan lussekatter, dina riktigt goda saffranskakor och några nötchokladbollar jag brukar göra som julgodis.

    SvaraRadera
  17. Åsa: Så kul! Vilken komplimang till mig, om dessa kakor kan hjälpa till att få dig tillbaka i bakartagen...

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...