onsdag 9 december 2009

Mendiants
- fransk inspiration


Jag hittade dessa godsaker hos Sara, och föll som en fura vid blotta anblicken av chokladen, nötterna och den torkade frukten. Mina egna är kanske inte de vackraste man kan skåda, men de blev mycket goda. Jag vet inte om jag har stött på mendiants tidigare, och om jag gjort det, så har jag åtminstone inte känt till denna bakgrund, som Sara berättar om:

"De här läckerbitarna med choklad, frukt och nötter, kallas mendiants, tiggare, och de är le must till julfikat! De har fått sitt namn av tiggarordnarna, och om de ska vara gjorda efter konstens alla regler så ska den mörka chokladen dekoreras med nötter för augustinerna, fikon för fransiskanerna, mandlar för karmeliterna och russin för dominikanermunkarna... Men man får givetvis göra som man vill, och all sorts torkad frukt och nötter är gott."

Jag kan inte ange exakta mängder av de ingredienser jag använde mig av. Jag tog helt enkelt det jag tycker är gott, och dekorerade chokladen efter bästa förmåga. Det här är lika gott som det är enkelt.

Mina mendiants
100 gram 70% choklad
några torkade fikon
en näve sötmandlar
en näve rostade hasselnötter
en näve gröna russin (av märket Nassim på Willys; har dem annars i min frukostyoghurt)

Smält chokladen försiktigt i micro. Tag ut den och rör om medan den smälter, så att den inte bränns. Klicka ut cirka tjugofem klickar på ett bakplåtspapper. Dekorera dem med varsin mandel, hasselnöt, russin, och en bit torkat fikon. Låt dem stelna. Förvara svalt och torrt, men inte i kylskåp, då missfärgas chokladen.

Dagens tillbakablick: I dag för ett år sedan, den nionde december 2008, bloggade jag om vaniljbågar, en av de godaste småkakor jag vet.

7 kommentarer:

 1. Detta inlägg ger mig nästan mardrömmar ;). Inför en jul stod en chocolatier/pralinör och jag och producerade mendiants i miljoner. Ja, det kändes iaf så. Det enda som höll mitt tålamod uppe var att jag visste att alla som skulle köpa dem i chokladbutiken skulle bli lite lyckligare människor. Choklad = kärlek.

  SvaraRadera
 2. Rebecca: Det låter som ett slitgöra! Choklad är verkligen kärlek - eller kärleksfullt slit ;).

  SvaraRadera
 3. De är superfina! Det bästa är att man kan inbilla sig att det är HUR NYTTIGT SOM HELST, med all frukt och nötter... ;)

  SvaraRadera
 4. Jag bakade faktiskt just dina vaniljbågar igår. Mycket goda.

  SvaraRadera
 5. Jag brukar också göra mediants, ser ju riktigt proffsigt ut för en relativt liten arbetsinsats. Jag tycker att det är gott att använda salta nötter, passar fint till chokladen.

  SvaraRadera
 6. Funkar det lika bra med grovhackad topping?

  SvaraRadera
 7. Sara: Tack! Och lite nyttiga tror jag allt de är ;). Fast mest av allt goda. Det är viktigast!

  Mathilda: Så kul! Jag älskar dem. Måste bara få tid att baka dem i år.

  Frida: Helt klart väl använd tid! ag funderade på salta pistagenötter, det hade varit gott, men jag ville hålla dem lite ortodoxa den här gången.

  Anonym: Jag tror det fungerar med i princip vilka nötter och vilken torkad frukt som helst, och hackad eller finskuren är nog bara en smaksak!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...