fredag 18 december 2009

Paté/pastej/terrin, eller vad jag
nu ska kalla det hela

Edit 091229: Patén var makalöst god, och Annas cumberland var lika fin som förra gången. Däremot lämpar sig denna paté INTE att frysa. Kan vara bra att veta. Om du lagar den, så ät upp den inom fyra-fem dagar. Jo, så länge vågar jag påstå att den håller i kylen, om man inte skivar upp hela härligheten och slarvar med att låta den stå framme.

I kväll känns det som att julen börjar på riktigt, detta trots att det knappast är pyntat här hemma, och att jag dessutom ska arbeta på måndag. Förmodligen bidrar det vykortsvackra vinterlandet utanför fönstret till att julkänslan tagit mig i besittning.
Det blir ännu en sen kväll, som följer på en riktigt delikat middag bestående av Jansson. Se där, ytterligare en detalj som bidrar till stämningen.

I kväll står det en paté, eller pastej, eller kanske terrin, i vattenbad i vår ugn. Den liknar inte alls den paté jag lagade i våras. Den enda likheten är att jag planerar att servera även denna paté-pastej med Anna Billings makalösa havtornscumberland. (Detta var innan Anna började blogga på Skånska Skafferiet). Denna gång planerar jag att smaksätta såsen med blodapelsin, bara för att det känns juligare så, och med en förhoppning om att det ytterligare förhöjer havtornets vackra färg.

Jag inser att jag under det gångna året har vant mig vid kycklinglever. Trots att jag ser mig själv som en ganska så fördomsfri person vad anbelangar mat, så måste jag medge att lever aldrig fallit mig på läppen. Jag klarar knappt av doften av lever som steks. Ja, i varje fall var det så förr. Kanske borde jag pröva på nytt? Kalvlever? I så fall blir det på krogen; jag ska nog börja med att äta, innan jag ger mig på att laga.
Efter denna utvikning kan jag berätta att kvällens paté-pastej innehåller en betydande del kycklinglever. Förutom fläskfärs, grädde, sherry och kryddor. När alltsamman mixats, såg smeten ut som en sorts pervers smoothie. Den doftade fantastiskt.

Hur kommer då detta att smaka? Det får vi se på söndag. Jag har varit runt och löst, och kostaterat att många rekommenderar att man låter patéer, pastejer och terriner stå i minst en dag innan man ger sig på dem. detta för att smakerna ska få utvecklas.
Jag anammar detta förslag. Här kommer i varje fall receptet.
Ska tilläggas att det kändes lite elakt att häva ned denna fluffiga, löftesrika smet i en oglamorös non-stick brödform från IKEA; om än generöst smörsmord. I mina drömmar hägrar en pastejform från Le Creuset.
Ännu en post på önskelistan.

En paté-pastej i advent
500 gram fläskfärs (20% fett)
450 gram kycklinglever
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 dl sherry
1 dl vispgrädde
2 krm muskot
2 krm kryddpeppar
0,5 tesked ingefära
2 tsk salt
ett par drag med svartpepparkvarnen
1 ägg

Sätt ugnen på 175 grader. Putsa kycklinglevern, och skär den i bitar. Mixa schalottenlök och vitlök stötvis, så att de blir ordentligt finfördelade. Häll sherry och grädde, lite i taget; därefter ägg, samt kryddor. Mixa sedan ned levern. Tillsätt därefter fläskfärsen, fördelad i klumpar. Mixa alltsamman till en ganska slät, fluffig smet. Häll den i en smord brödform, eller pastejform.
Ställ in paté-pastejen i vattenbad nedre delen av ugnen. Tillaga den i uppemot en och en halv timma. Täck över den med folie, om den börjar bli för mör. Provstick den efter en timma; den ska vara fast i mitten innan du tar ut den.
Jag fick hälla av en del vätska ur formen
Låt svalna, och förvara sedan övertäckt i kylskåpet i åtminstyone en dag, innan du provsmakar den.
Så ska i varje fall jag göra.

Dagens tillbakablick: I dag för ett år sedan, den artonde december 2008, kokade jag två sorters knäck, bland annat en med jordnötter och flingsalt.

6 kommentarer:

 1. Jag åt julbord på Djuret igår där bla en (gris)leverpastej ingick och den var smakrik må du tro och riktigt fet i smaken. Jag älskar leverpastej på bröd med saltgurka eller cumberland men att få den bara som den är utan bröd och något riktigt sötsyrligt som skär igenom smaken, nä då blir jag ett kinkigt barn igen.

  SvaraRadera
 2. Annika, vad rar du är! Jag är jätteglad att du tyckte så mycket om såsen, det blir extra kul att skriva fler recept med sådan feedback! En sådan där form skulle jag också vilja ha (brukar låna grannens) Måste svänga ihop en paté till nyår. Med murklor, har jag tänkt, eftersom min snälla farbror gav mig en hel påse torkade.

  SvaraRadera
 3. Vilken god paté!
  Här lutar det åt att vi tänker laga italiensk viltpaté om det nu går att få tag i råvarorna.
  http://taffel.se/recept/italiensk-viltpate
  Skönt att vara ledig några dagar innan julafton och vilket fantastiskt juligt väder!
  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 4. Patén verkar riktigt god! Vi gjorde pastej förra helgen. mmm gott.

  Pastejformen verkar underbar. Hoppas tomten tar emot sistaminuten önskningar...

  SvaraRadera
 5. Kristin: Jag förstår precis vad du menar. Och jag är lite nojig, för tänk om min paté inte smakar så bra som jag tror att den ska smaka?

  Anna B: Det är ett super-recept, som förtjänar att uppmärksammas på nytt. Dessutom var det ju genom det receptet som jag "upptäckte" dig!

  Fröken Dill: Viltpaté låter ju grymt gott!

  Sofia: Mer paté åt folket! Vd dtomten kommer med, det vete sjutton. Jag tror han har glömt bort mig i år.

  SvaraRadera
 6. Wow, blir sugen på att göra, men undrar om jag någonsin kommer kunna sätta i mig en hel själv. Hur länge håller den egentligen? Och blir det liksom som leverpastej man köper, dvs passande som smörgåspålägg och på jultallriken eller...? Vi har ingen frysmöjlighet i sthlm nämligen, därav denna vånda. ;)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...