söndag 13 december 2009

Pecannötskakor med rågmjöl och ljust muscovadosocker


Seså, jag lyckades med nöd och näppe publicera detta inlägg den trettonde december. (Men bilden ville inte låta sig överföras, så den får ni i morgon). Vad sägs om en liten kaka med pecannötter; därtill aningen rågmjöl, för den goda smakens skull? Det är vad som bjuds så här sent på söndagskvällen. Egentligen skulle det bjudits på lönnsirapsknäck med pecannötter, men jag ska villigt erkänna att det hände, som sällan händer numera - det fungerade inte. Det blev inget av det hela. Inget som gick att göra något av, i varje fall.

Åter till kakorna. Jag avstod av pur lättja från att dra fram mandelkvarnen, och tog den snabba genvägen i stället - mixern. Där mixade jag pecannötterna med muscovadosocker, smör, en gnutta vaniljsocker, en nypa salt, samt givetvis mjöl; både råg och vete. Genom att mixa nötter, blir resultatet snarare ett sorts torrt nötsmör, än ett nötmjöl. Degen som blev resultatet av mixandet formade jag med mjölade händer till två korvar, som fick ligga i kylskåpet medan ugnen blev varm.
Sedan följde det gamla vanliga - skära skivor, upp på plåt klädd med bakplåtspapper, och skjuts in i ugnen.
En med beröm godkänd tröstkaka (efter den traumatiska incidenten tidigare under kvällen) - ja, mer än så, faktiskt. Kanske ännu en favorit till samlingen?

Pecanötskakor med rågmjöl och ljust muscovadosocker (cirka 45 stycken)
100 gram smör
1 dl ljust muscovadosocker
1 krm ekologiskt vaniljpulver
drygt 1 dl vetemjöl (cirka 60 gram)
drygt 1 dl rågmjöl (cirka 60 gram)
100 gram pecannötter
1 krm salt

Baka kakorna i 200 graders ugnsvärme i nedre delen av ugnen. De blir klara på cirka 10 minuter. Passa dem så att de inte bränns; de går förfärligt fort på slutet.

Dagens tillbakablick: För ett år sedan den trettonde december 2008, gjorde jag limoncello-tryfflar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...