torsdag 18 december 2008

Sött och salt - knäck med
tradition och variation


Varför kokar man inte knäck oftare? Det är verkligen inte svårt att göra, och det är ju gott. Jag är däremot ingen större vän av experimenterande kring just knäck. Ärligt talat har jag aldrig tidigare smakat någon variant som smakat lika bra som den gamla vanliga gör. Det vill säga - förrän nu.
Jag fick för några veckor sedan en receptidé, som jag bara kände att jag måste pröva. Idén kom till mig när jag hittade naturella jordnötter på Willys. Trots att jag älskar nötter i de flesta former, så har jag aldrig varit någon vän av just jordnötter. Rostade, saltade jordnötter är inte något jag frivilligt äter. Naturella jordnötter kan jag ju själv behandla så att de passar min smak. Det var spännande att smaka på dem dessutom, för det kändes verkligen tydligt på smaken att jordnöten inte är någon nöt i egentlig mening, utan en ärtväxt.

Knäck med egenhändigt rostade jordnötter och Maldon-salt måste ju bara smaka bra. Kombinationen sött och salt blir ju som regel ofta lyckad. Sötman och sältan förhöjer och förstärker varandra.

För att vara på den säkra sidan gjorde jag både vanlig knäck och denna smaksatta variant. Jag kokade knäcken efter ett recept som ger mycket knäck. Proportionerna är ju så enkla, att den som vill givetvis kan koka sig en ytterst liten sats. Jordnöts- och saltströsslet räcker lite ungefärligt till en halv sats knäck.
Det enda problemet är att jag har svårt att låta bli att smaka, varje gång jag öppnar kylskåpet.

En stor sats knäck
3 dl vispgrädde
3 dl råsocker
3 dl ljus sirap

1 dl naturella jordnötter
2 tsk Muldon-salt (flingsalt), lite lätt smulat

Blanda knäckens ingredienser i en kastrull, och låt dem koka samman på medelvärme. Hur länge knäck skall koka, är väl något av en smaksak? Jag tror att jag kokade knäcken i uppemot en timma. Jag vill nämligen att den skall stelna ordentligt, och bli riktigt hård.
Jag prövade i år att hälla knäcken i en rostfri kanna, och därefter portionera ut den i formarna genom att försiktigt hälla i den. Detta gick över förväntan bra, och var givetvis betydligt enklare och snabbare än den gamla metoden att stå och skeda upp knäcken i formarna. Dessutom blev det mindre spill och kladd.

Jordnötterna rostade jag i en torr gjutjärnsstekpanna. Därefter hackade jag dem grovt, och blandade med det lätt smulade flingsaltet i en skål. Nöt- och saltströsslet strödde jag över knäcken, efter att jag hällt den i formarna.

Om du vill ha variation på knäcken, och i likhet med mig inte uppskattar hackad sötmandel som blandats i smeten, är detta kanske något även för dig?

2 kommentarer:

  1. Det här låter som något riktigt gott!
    Kul, för jag kände mig sugen på lite knäckkokning till den här helgen.

    SvaraRadera
  2. Mimmi: Jag bara går och nallar i kylskåpet hela tiden. Snart får jag be min man att gömma knäcken, så att den inte tar slut innan julafton ;)!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...