tisdag 31 mars 2009

Jordgubbsglass, rätt och slätt


Jag älskar glass, det har inte undgått någon som läser här. Att experimentera med smaksättningar, såser, rippel och nötter är både roligt och gott. Dåligt blir det aldrig. Kanske inte precis som jag tänkt mig, men å andra sidan har jag då lärt mig något inför nästa försök.
Nu hade jag inte lagat glass på flera helger, på grund av vistelser på landet och i Göteborg. Fredagsglassen tillagades på lördagen, men intogs av olika skäl inte förrän på söndagen. Jag kände att det var längesedan jag lagade glass med en enda, ren smak. Vår äldsta dotter har pratat om jordgubbsglass ganska länge, när jag frågat barnen vilka smaker de är sugna på. Det var helt klart på tiden att hon fick vara med och bestämma.
När jag tänker efter, så har jag har nog aldrig lagat glass på färska bär. Min erfarenhet är att de ger glassen en isig konsistens, som jag inte uppskattar. Det är då det kan smaka hemgjort på fel sätt. Jag tror att jag tidigare skrivit om att man i mitt tycke får bäst resultat om bären först kokas med råsocker till en syltliknande konsistens. Sedan föredrar jag, som ni vet, att stöta eller helt lätt mixa sylten, och därefter pressa den genom en sil, för att slippa kärnor och skal. Detta kan tyckas onödigt och överdrivet, och var och en gör så klar som den vill. Denna lilla arbetsinsats gör i mitt tycke det där lilla extra, om man som jag uppskattar att slippa stöta på kärnor och dylikt i en sked smältande god, gräddig glass.

I bland kan det vara helt på sin plats med en smak som egentligen säsongsmässigt är så fel. Det här blev lite samma upplevelse som när jag lagade hallonglass i november. Frukt och bär är somriga smaker, men just i helgen tyckte jag att lite somrig känsla var precis vad vi behövde i det mulna, gråruggiga marsvädret.

Jordgubbsglass, rätt och slätt
5 äggulor
1 dl råsocker
3 dl vispgrädde
3 dl gammaldags mjölk
2 krm ekologiskt vaniljpulver

Hetta upp grädde, mjölk och vaniljpulver i en kastrull. Vispa under tiden socker och äggulor pösiga. Häll gräddmjölken över äggvispet, och blanda noga.
Skölj ur kastrullen; häll i några deciliter vatten och ställ till baka lastrullen på plattan. Låt vattnet koka upp. Sjud därefter glasskrämen över vattenbad under noggrann omrörning. När krämen tjocknat, låter du den svalna helt, och sedan bli riktigt kall i kylskåpet - gärna över natten.

Jordgubbscoulis
500 gram frysta jordgubbar
1 dl råsocker

Tina jordgubbarna i micron Lägg dem i en kastrull tillsammans med råsockret, och låt det hela småkoka i 15-20 minuter. Stöt bären med en potatisstöt, eller mixa helt lätt med en stavmixer. Pressa sedan sylten genomn en finmaskig sil, så att merparten av jordgubbskärnorna fångas upp.
Låt kallna i skålen, och kyl sedan ned helt i kylskåp.

Vispa samman glassmet och jordgubbscoulis innan det hela skall hällas ned i glassmaskinen. Kör sedan i glassmaskinen, häll över i en nedkyld låda eller anna behållare och frys någon timma eller två.

8 kommentarer:

 1. Det är sällan jag ställer mig och lagar efter recept, men jag tror bannemig att jag ska laga det här till mina vänner på fredag! Kanske i något slags marängsviss-stil med maränger, extra coulis, ett par bär, lite grädde och kanske ett piffigt rån av något slag - skulle det vara att häda?

  SvaraRadera
 2. Pytte: Häda? Nej, inte alls! Några år har jag gjort sommartårta med denna glass. En stor pavlova-botten, glass på den och sedan generöst med kvartade, färska jordgubbar uppepå...
  Jordgubssås, marängcrunch med mera smakar säkert hur bra som helt till glassen!

  SvaraRadera
 3. Snabb fråga om du sitter vid datorn. Vilket socker är det som skall vispas med äggulorna? Råsockret gick ju åt till bären.

  (Jag har redan gräddmjölken på spisen, fast det skall bli med blåbärscoulis istället för jordgubbar).

  /S

  SvaraRadera
 4. Stefan: 1 dl råsocker till äggulorna, längst uppe i glassreceptet! Lycka till, blåbärsglass är ju fantastiskt gott...

  SvaraRadera
 5. Oki! Tack! Uppfattade det som samma socker som skulle i coulin.

  Jo, blåbär från sommarstället i Norrbotten. Jag fick ärva en massa bär som morsan plockat.

  Har du någon inspirerande idé på hjortron som inte är varma hjortron på glass, inte varma hjortron på grillad camembert och inte parfait/sorbet, så tar jag tacksamt emot det. Har säkert tio förpackningar i frysen. Tror inte så mycket på hjortronglass. Finns bättre.

  SvaraRadera
 6. Stefan: Åh, jag tror däremot stenhårt på hjortronglass! Jag fick också ett recept på hjortronfizz, en väldigt elegant dessert, eller fördrink, på dessertkursen jag gick. Det var mycket gott och riktigt enkelt. Delar gärna med mig av det, jag kan maila dig!

  SvaraRadera
 7. Nu provsmakat blåbärsglassen. Jättegod! Tror att det är säskilt bra att "coulia" blåbär. De är ju ganska vattniga. Så det var den idén som inspirerade mig eftersom jag redan hade en bunke med vattniga blåbär i kylen som måste tas om hand.

  Fast jag ville ha den lite mer ripplad, så jag satte bara ett par stora, rågade matskedar i den första smeten och kompletterade precis innan slutet med kanske ett par deciliter. Märks knappt rippling. De två matskedarna purpurfärgade allt på en gång, så det hade nog räckt med 1-2 teskedar initialt. Nåja, man lär sig.

  Smakmässigt kan det rekommenderas.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...