onsdag 11 mars 2009

Ugnsbakad, rotsaksfylld lax med vitvinsdoftande gräddsky


Jaha. Ingen vitling i fiskdisken. Då var det bara att tänka om. De hade bra pris på hel och halv lax, så det blev ett enkelt val. Enda problemet var att jag egentligen vare sig var särskilt sugen på lax, eller vidare inspirerad.
Jag funderade på lax, morötter, palsternacka och potatismos. Vitlöksstuvad bladspenat borde passa till. Medan jag stod och skalade rotfrukterna kom jag att tänka på det goda receptet jag läste inne hos fröken Dill härom dagen.
Givetvis skulle jag skära morot och palsternacka smått, finhacka schalottenlök och bladpersilja och fylla laxen med denna blandning.

För att få lite god sås, hällde jag vitt vin och grädde i ugnsformen.
Laxen blev rent otroligt saftig och fin - inte konstigt, när den tillagas så varsamt och får ha både ben och skinn kvar. De pyttesmå rotfruktstärningarna behöll en trevlig krispighet, som konstrasterade fint mot den smörigt möra laxen och det lena potatismoset.
Det här blev riktigt bra - det kommer vi att laga igen.

Ugnsbakad, rotsaksfylld lax med vitvinsdoftande sky
en halv lax á 2 kilo (inklusive huvudet)
3 msk smör
1 stor morot
1 palsternacka
3 schalottenlökar
4 msk finhackad bladpersilja
salt och vitpeppar
1 dl vitt vin
2,3-3 dl vispgrädde
smör till ugnsformen

Sätt ugnen på 175 grader. Skölj laxen. Skär av huvudet, och frys in det för att koka buljong.
Smörj en rymlig ugnsform. Lägg i laxen, och salta och peppra den inuti. Blanda rotsakerna med lök och persilja och salta. Lägg tre matskedsstora klickar smör inuti laxen, och fyll sedan på med de tärnade rotsakerna.
Häll vinet och grädden i formen. Ställ in den i nedre delen av ugnen och tillaga i 50 min-1 timma.

Stuvad bladspenat med vitlök
450 gram fryst bladspenat
2 msk smör
2 vitlöksklyftor, rivna
0,5 dl créme fraîsche
0,5 dl vispgrädde
salt och vitpeppar
(eventuellt 0,5 tsk Maizena)

Tina spenaten. Pressa ut lite vätska, om den verkar väldigt blöt.
Hetta upp smör i en traktörpanna. Fräs spenaten försiktigt med vitlöken. Klicka i créme fraîsche och häll på vispgrädde. Låt dessa koka in; smaklsätt med salt och peppar. Om du tycker att det är lite för blött, så kan du blanda 0,5 tsk Maizena med lite vatten och röra ned i spenaten.

7 kommentarer:

  1. Helt fantastiskt gott ser det här ut att vara, och det förstår man verkligen att det var så underbar beskrivning som laxen fick!

    SvaraRadera
  2. Vad gott det ser ut! Det här är ju ett fint laxrecept till påskens matglada dagar.

    Må så gott/Mimmi

    SvaraRadera
  3. Lyxpiraya: Supergott! Och det blev mycket över eftersom det var en så stor bit fisk = flera goda luncher åt mig ;)!

    Kalasgott: Det blev verkligen lyckat - kul när det kan "lösa sig" under tiden man tillagar maten!

    Mimmi: Tack! Ja, det har du rätt i - det här skulle helt klart kunna fungera som påskmat.

    SvaraRadera
  4. Guud vad gott det här verkar det skall jag testa så snart jag får tillfälle. Tack för all matinspiration det är en sann glädje att vara inne på din blogg det är så att det vattnar sig i munnen hela tiden och man blir sugen på att laga mat och fixa i köket.
    //Anne

    SvaraRadera
  5. Anne: Tack! Vilken fantastisk komplimang! Det glädjer mig att du tycker om att läsa här hos mig!

    SvaraRadera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...