tisdag 3 mars 2009

Chili con lammfärs med tre sorters bönor


Det är något med kombinationen av lamm och bönor som jag verkligen fastnat för.Inspirationen till gårdagskvällens middag fick jag under min lunchshopping på Vi - den butik jag nu har att tillgå på dagtid. Lammfärsen var fin, och det kyliga vädret passande för att slänga ihop en liten vardagsgryta.
Inget ont om vår vanliga chili con carne, men den här var faktiskt strået vassare. Jag utesköt både färsk paprika och paprikpulver till förmån för mild, röd chili. Det var ett klokt beslut.
Jag gillar när chilin verkligen smakar chili, och inte bara stark. Samtidigt bidrog den torklade chipotlen med precis lagom mycket bett för att det inte skulle bli trist och mesigt.

Chili con lammfärs med tre sorters bönor
400 gram lammfärs
1 liten gul lök, finhackade
3 vitlöksklyftor, rivna
2 röda chilifrukter (styrka 5/10)
i tsk spiskummin
1 tsk kanel
2 krm Chef Paul Prudhommes chipotle
salt, svartpeppar och råsocker efter smak
3 burkar bönor (jag tog svarta, kidney och stora vita)
olivolja till stekning

Hetta upp olivolja i en gjutjärnsstekpanna, Fräs löken, vitlöken och chilin försiktigt på medelvärme. För över till en emaljerad stekgryta.
Häll lite mer olja i stekpannan, höj vär,men, och lägg i lammfärsen. Finfördela färsen med en gaffel medan du bryner den. Strö över spiskummin, kanel och chipotle och blanda väl. Häll över i stekgrytan.
Tillsätt bönorna och tomatkonserverna. Lägg på locket, koka upp chilin, och sänk därefter temperaturen så att den kan stå och puttra på medelvärme i en dryg halvtimma.

Jag serverade chilin med ris, majs, gräddfil och sallad. Det här var minst sagt populärt hos barnen, och jag glädjer mig åt att det trots allt blev en portion över.
En god lunch för mig, med andra ord.

3 kommentarer:

  1. Hej Annika!
    Tack för att du erbjöd dig att vägleda mig! Nu när jag öppnade glassmaskinskartogen upptäckte jag dock att självaste vev-grejen saknas!? Så jag lägger det på is ett tag tills jag hittat veven!

    Tack ändå! :-)

    Maten ser riktigt god ut!
    Kram,
    Jennie.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  3. Jennie: Ja, utan den blir det ju svårare...;).
    Nej, men det var ju verkligen jättesynd. Hade du ärvt/fått den? Var kan den ha tagit vägen?

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...