lördag 28 mars 2009

En kurs i lyxdesserter

Minipavlova med två olika tillbehör -
champagnegrädde respektive blåbärsgrädde.

I går eftermiddag stod jag i tre timmar och lagade desserter i Medborgarskolans stora kök, tillsammans med sju andra presoner av kvinnokön samt vår kvinnnliga lärare. Även på pralinkursen jag gick i februari var vi genomgående kvinnor. Är män månne inte lika intresserade av att finlira med sötsaker?
Det var i varje fall en rolig, men ganska intensiv kurs. Det hela gick inte riktigt till så som jag väntat mig. Vi arbetade två och två, och lagade vardera två olika desserter. Sammanlagt producerade vi följaktligen åtta olika desserter, som vi sedan fick provsmaka, och i den mån det var möjligt ta med oss hem.
Jag hade oturen att hamna i par med en mycket rar, men ganska fumlig yngre tjej, som var rätt så orutinerad i köket. Detta drog helt klart ned upplevelsen för min del. Jag var ju där för att lära mig - inte för att själv lära ut. Att vår lott föll på att laga panna cotta och chokladkaka var väl lite oturligt. Just dessa desserter känner jag nog att jag behärskar sedan tidigare.
Jag fick ändå många bra tips och inte minst kul och inspirerande recept. Bilderna får ni ta för vad de är - dumma jag fick inte med mig kameran till kursen. I stället försökte jag efter bästa förmåga ta med mig smakprov hem, i den mån det gick - dock som synes i plastglas. Dessa fotade jag sedan under minst sagt stressade omständigheter i det gråa, bristfälliga sena eftermiddagsljuset.
Nästa gång jag går en kurs skall jag se till att ha med mig en kompis, så att jag vet att jag får en jämbördig att samarbeta med.
Enligt kursledaren, Grythyttanutbildade Lotta Raab, kommer det förhoppningsvis en fortsättningskurs i höst.

Vit chokladmousse med äppelchampagnekompott, saltrostad pistage och chokladnät.

Chokladsufflé med tonkaböna och salt kolasås.

Mörk chokladmousse med saffransmarinerade apelsinfiléer och vaniljdroppar (bild saknas).
Hjortronfizz med mandelbiskvier (bild saknas).

Tonka-panna cotta med romgrillad ananas och kokosflarn.
Chokladkaka med mascarponekräm och espressosirap.

Vit choklad-panna cotta med champagnegelé och hjortronmylta respektive passionsfrukt.

Minipavlova med två tillbehör (se översta bilden)

12 kommentarer:

 1. Som singel gick jag på massor med matlagningskurser. Inte i första hand för att ragga en kille, men lite i förhoppnig att SE att det fanns normala singelkillar i 30-årsåldern. Det fanns det inte (där), men jag lärde mig en massa om asiatisk matlagning och gourmetmatlagning.
  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 2. Jag kanske kan följa med nästa gång...? Jag är usel på desserter men det är väl därför man går kurser, å andra sidan.

  SvaraRadera
 3. Vilken blev godast, då?

  SvaraRadera
 4. Hej! Ser och låter som väldigt goda desserter. Vad är tonka?
  Ser fram emot dina favoritrecept av desserterna här på bloggen!
  Kram, AnnaKarin

  SvaraRadera
 5. Fröken Dill: Nej, normala killar/män verkar sky den sortens aktiviteter...jag har å andra sidan funderat på att gå en matlagningskurs med min man. Om vi får barnvakt någon gång *plats för skratt*.

  Pytte: Kurs med dig vore säkerligen en mycket trevlig upplevelse. Köksvanan är viktigare än specifika desserterfarenheter - helt klart.

  AnnaB oxh AnnaKarin: Den vita chokladmoussen med äppelkompott och saltrostade pistagenötter var suveränt god, och en ny smakupplevelse för mig. Hjortronfizz var en kul och annorlunda typ av dessert; den kommer jag definitivt pröva, kanske även med något annat liknande bär (hallon eller björnbär.Champagnegelén var intressant, skulle nog fungera fint med syrliga frukter (jag fick aldrig smakat varianten med passionsfrukt). Ja, allt var gott, men jag föredrar ärligt talat min egen chokladkaka ;).
  AnnaKarin: Info om tonkaböna hittar du här!
  JO, det får nog bli en höstträff i stället :/.

  SvaraRadera
 6. Pavlova
  Portionsvis
  Det ser ut som minihamburgare- vad är det som dekor/tillbehör?

  SvaraRadera
 7. Örjan: Jag svär mig fri från allt ansvar vad gäller dessa mini-pavlovor ;). De dekorerades av mina med-kursare; champagnegrädde samt blåbärsgrädde, physalis, kiwi, minimaränger, myntablad, flagad mandel och en aning ananas - det täcker nog in dekorationerna.

  SvaraRadera
 8. Hej du! Jo, det där med desserter verkar vara överrepresenterat bland kvinnor. Hemma hos oss lagar jag för- respektive varmrätt, min sambo (kvinna) lagar dessert. Kan inte förklara varför...

  Men jag var på matlagningskurs i GI på medborgarskolan! Jag, en gubbe till och sen massor med tjejer.

  / Bosse

  SvaraRadera
 9. Bosse: kanske kan det bero på att många kvinnor redan som små flickor "tränats" i att baka? Männen äter ju glatt desserterna, så att kvonnir skulle vara mer av gottegrisar (som jag läste någonstans) tror jag inte riktigt på. Vanans makt, månne?

  SvaraRadera
 10. Ja, det kan ju vara så förstås. Undrar om det inte också är för att desserter faktiskt är mer avancerat och finlir att tillaga. Vi män har ju svårt för sånt...;-)

  SvaraRadera
 11. Kul med kurs :-) jag ska försöka börja ha lite kurser och sånt nu när jag startat företag jag gillar att lära folk som är intresserade. Det här verkar skit kul tycker jag

  Må så gott mvh Daniel

  SvaraRadera
 12. Daniel: Det vore ju helt fantastiskt om du hade kurser! Kan man föranmälla sig redan nu ;)?

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...