tisdag 3 mars 2009

Halstrad rödingfilé med jordärtskocksmos och pepparrotssmörsås

Nej, mina vänner, det här var inte kvällens mat. Däremot var det lördagskvällens varmrätt, i den meny som började med syrlig räk- och avocadococtail och slutade med citron-panna cotta med dulce de leche och hallon.
Receptidén kommer faktiskt från Allt om Mat. Det var så längesedan jag lagade något annan fisk än den gamla standardlaxen, fiskblock eller strömming, så jag kände mig nästan som en novis vid spisen.
Jag tillagade fisken mycket försiktigt, och jag tycker det var utmärkt bra att först steka fisken på skinnsidan, för att därefter tillaga den klar i ugnen.
Det gjorde att jag kunde ha full kontroll på tillagningen. Alla tillbehör var förberedda, när jag satte in ugnsformen och gav de fina små filéerna några minuter, innan de slutligen hamnade på tallrikarna.

Halstrad rödingfilé med jordärtskocksmos och pepparrotssmörsås (4 portioner)
Jordärtskocksmos:
350 gram skalade jordärtskockor
500 gram mjölig potatis
smör och vispgrädde efter smak
salt, vitpeppar

Jag anger mängden jordärtskockor i skalat skick, eftersom det ofta blir ganska mycket svinn när man skalar dem. Koka skockorna och potatisarna, och pressa dem därefter genom en potatispress. Gör ett mos på grädde och smör; den som så önskar tar givetvis mjölk i stället. Krydda med salt och vitpeppar efter smak.

Pepparrotssmörsås:
1 stor schalottenlök, finhackad
1 msk smör
2 dl vitt vin
100 gram rumsvarmt smör
2 msk finriven pepparrot (eller efter smak)
salt, vitpeppar

lite extra riven pepparrot till serveringen

Fräs schalottenlöken i smöret. Häll över vinet, och låt det koka in till hälften. Klicka ned smöret under vispning, och smaksätt sedan med pepparrot, salt och vitpeppar.

Koka två paket sugar snap peas enligt anvisningarna på paketet. Slunga dem i lite smör innan serveringen.

Halstrad rödingfilé:
3 stora eller fyra mindre rödingfiléer
smör till stekning
Dela filéerna diagonalt i mindre bitar. heta upp smör i en gjutjärnsstekpanna, och stek dem hastigt på hög värme på skinnsidorna. Krydda med flingsalt och vitpeppar. För över filéerna till en smord ugnsform, och tillaga dem färdigt i ugnen någon minut tills du ser att ytan bleknat, och de är klara. Servera dem omedelbart.

Till denna goda fiskrätt drack vi
Dreissigacker Riesling 2007 (nr 6009), en fantastiskt god riesling som vi aldrig tidigare prövat.

4 kommentarer:

  1. Färsk, riven pepparrot är ju en av de häftigaste kryddorna. Om det nu räknas som krydda. Den andra är senap.

    Måste nog testa den här maträtten också.

    Sedan så kan jag varmt rekommendera slät soppa på jordärtskockor (och grädde). Supergott även om hög (gas-)energi. Dagen efter alltså. Sic!

    SvaraRadera
  2. Röding är en helt fantastisk fisk! Jag måste definitivt äta mer av den.

    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera
  3. Vilken lyxmåltid! :-) Ser ut och låter alldels underbart gott!!

    SvaraRadera
  4. Stefan: Jordärtsköckssoppa är underbart, det var en av förrätterna på vår nyårsmeny!

    Men man får som du skriver räkna med vissa följder ;).

    Fröken Dill: Jag går i röding-tankar i skrivande stund...

    Kalasgott: det var verkligen jättegott; bilden gör inte maten rättvisa.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...