måndag 2 mars 2009

Citron-panna cotta med
dulche de leche och hallon

Jag undrar hur många varianter det finns på panna cotta? Jag har i varje fall aldrig prövat att smaksätta med citrus.
Anledningen till att det blev citronsmak på lördagens efterrätt var mycket enkel - jag ville ha något som passade bra till den dulce de leche som blivit över från fredagsglassen.
egentligen hade jag velat ha röda vinbär, men sådana fanns inte att få tag på i frysdisken, så det fick bli hallon. Lingon och tranbär hade bidragit med mer syrlighet, men de kändes inte riktigt rätt till citron.
Jag kan bara varmt rekommendera kombinationen av dessa smaker.

Citron-panna cotta med dulche de leche
och hallon (4 stora portioner)

4 dl vispgrädde
3 msk råsocker
skalet av 1 citron
saft av 0,5 citron (cirka 2 msk)
2 blad gelatin

4 stora matskedar dulche de leche
cirka 200 gram hallon

Börja med att blötlägga gelatinbladen i generöst med kallt vatten.
Tvätta citronen noga, och skala av det yttersta gula på skalet i breda strimlor med en potatisskalare. Hetta upp grädde, socker och citronskal i en kastrull. Drag kastrullen från plattan precis när grädden vill börja koka. Låt den stå och svalna och ta smak av skalet i 5-10 minuter.
Rör försiktigt ned citronsaften i grädden. Jag rekommenderar inget magrare än vispgrädde, för då riskrerar man att det skär sig. Lös sedan upp gelatinbladen i den ljumma grädden genom att vispa.
Sila av citronskalen, och häll grädden i fyra glas eller skålar. Låt dem svalna, och ställ sedan in dem i kylskåp ett par timmar.
Jag låter alltid hallon tina i kylskåp, om jag inte har alltför bråttom. När jag skulle servera efterrätten, klickade jag helt enkelt på en rejäl matsked med dulce de leche på varje panna cotta. Jag hade tagit ut den ur kylskåpet cirka 45 minuter innan, så att den skulle hinna bli lite rumstempererad. Den fick rinna ut så att den nästan täckte ytan, och därefter lade jag på en rågad matsked av hallonen.


Till dessa små läckra puddingar drack vi
Moscatel de Setúbal 2001 (nr 8011), vilket passade mycket bra enligt min gom, men jag är å andra sidan inte någon expert på dessertvin.

Innan vi njöt av dessa goda smaker hade vi ätit syrlig räk- och avokadococtail samt halstrad rödingfilé med jordärtskocksmos och pepparrotssmörsås.

3 kommentarer:

 1. Nu har jag gjort din goda vaniljglass med pecannötter och lönnsirap. Hjälp vad god den blev! Tack för ett toppenrecet och hälsningar från fröken Dill

  SvaraRadera
 2. Ser helt fantastisk gott ut! =)

  SvaraRadera
 3. Fröken Dill: Så kul att du blev nöjd! Tycker också att den är grymt läcker.

  Leila: Tack! Mäktigt, men gott...

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...