måndag 16 mars 2009

Mezeyoghurt med vanilj och honung samt aprikoser, dadlar och pistagenötter

Denna opretentiösa lilla efterrätt blev något så vansinnigt god. Min man lyckades med den skapa en fullgod ersättning till vår sedvanliga fredagsglass.
Min man säger att det hela handlade om att han ville matcha yoghurtens krämiga, lena konsistens med den torkade fruktens tuggmotstånd och nötternas krispighet. Det skulle vara en efterrät som passade bra efter en måltid bestående av hembakatd surdegsbröd, charkuterier och ostar (nu snackar vi fredagsmys för vuxna).
Arlas mezeyohurt är i mitt tycke mycket trevligare än de grekiska och turkiska alternativen. Den är lösare i konsistensen, och dess syrlighet passar min smak bättre. Givetvis går det lika bra att använda vilken typ av youghurt som helst. Är du riktigt fettskrämd kan du använda vanlig naturell youhurt - eller, ve och fasa, lättyouhurt.
Som synes av bilden använde vi svavlade aprikoser, helt enkelt för att det var vad som fanns att tillgå vid inklöpstillfället. De osvavlade är (tyvärr) av naturliga skäl fulare att skåda, men smakar bra.

Mezeyoghurt med vanilj och honung samt aprikoser, dadlar och pistagenötter
3 dl mezeyoghurt
2 msk flytande honung (gärna skogshonung)
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver
1 dl torkade aprikoser, finhackade
1 dl torkade dadlar, urkärnade och finhackade
0,5 dl pistagenötter, finhackade

Blanda yoghurten med honung och vaniljpulver; smaka dig fram.Hacka frukten och nötterna.
Fördela yoghurten i små glas eller skålar, och toppa med nöt- och frukthacker precis innan serveringen.

2 kommentarer:

  1. Oh vilken fräsch och god avslutning på fredagsmiddagen! :-)

    SvaraRadera
  2. Jennie: Det var gott! Tusen gånger godare än vanlig vaniljyoghurt. Vaniljpulvret och hinungen ger en helt otroligt fin smak. Skulle även kunna funka som en lite fräschare variant på vaniljsås.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...