tisdag 3 mars 2009

Min mans kräftlasagne


Det har verkligen dykt upp nygamla recept hos oss på sistone. I förra veckan började vi prata om den kräftlasagne vi brukade laga för ganska många år sedan. Den har inte stått på vårt bord sedan hösten 2003.
Det var tider, det. Vi var en liten ettbarnsfamilj i lägenhet i Årsta (andra barnet hade visserligen precis börjat växa i magen - men ändå). Vännerna AK och S var middagsgäster; de var i Stockholm på en utbildning.
Lasagnen tillagades utifrån ett matminne min man hade från en arbetsplats under den glada IT-eran runt sekelskiftet. Där var regeln den, att om man jobbade till senare än sju på kvällen, så fick man äta middag gratis. Middagarna bestod av rätter från ett cateringföretag. Många jobbade således till fem över sju, åt sin middag, och åkte sedan hem.
En av rätterna man kunde välja bland var en skaldjurslasagne, som min man senare försökte återskapa en variant av hemma i vårt kök. Jag kan inte bedöma hur väl han lyckades med själva återskapandet, men hans version av lasagnen föll mig minst sagt i smaken!

Jag vet att mina vänner AK och S blev ganska förtjusta i rätten de med, och att de fick receptet. Ja, då för tiden försökte jag skriva ned ett ungefärligt recept utifrån en minnesbild.
Numera är jag mer noggrann än så. Så här lagade vi vår kräftlasagne i vårt kök på landet i lördags.
Det skulle vara lite kul att kunna jämföra med det recept jag lämnade ut för mer än fem år sedan. AK och S - är det någon av er som har det kvar?

Min mans kräftlasagne
1 röd paprika, grovhackad
1 stånd fänkål med sitt skägg, tunnt skivad
1 gul lök, grovt hackad
1 vitlöksklyfta, tunnt skivad
1 dl vitt vin
1 burk Mutti krossade tomater
1 fiskbuljongtärning
(ev 2 msk hummerfond - vi brukade ha i det, men saknade det i lördags)
400 gram kräftstjärtar
1 dl lag från kräftsstjärtsburken
olivolja till stekning

Sätt ugnen på 200 grader. Hetta upp olivolja i en traktörpanna. Fräs paprika, lök, fänkål med skägg och vitlök på medelvärme i fem minuter. Tillsätt vitt vin och spad från kräftstjärtarna, och låt dem koka in något. Häll på tomatkonserv, tillsätt buljongtärningen (och eventuellt hummerfond, för den som så önskar). Låt såsen småkoka i 20 minuter.

Béchamelsås
2 msk smör
3 msk vetemjöl
7 dl gammaldags mjölk
salt och vitpeppar

3 dl riven ost, mellanlagrad

lasagneplattor, cirka 250 gram

Smält smöret i en kastrull. Vispa ned mjölet. Späd med successivt mjölken och vispa väl, så att alltsamman blandas ordentligt. Ge såsen ett uppkok och låt den sedan försiktigt småkoka någon minut under omrörning, så att den sväller ordentligt.

Smörj en ugnsfast form. Häll lite béchamelsås i botten av formen. Fördela lasagneplattor efter bästa förmåga så att de täcker botten. Lägg på ett lager av tomat- och grönsakssåsen; toppa med kräftor. Upprepa detta. Strö sedan över 1 deciliter av den rivna osten. Upprepa på nytt tills ingredienserna tar slut. Vi ville ha ett lager av de båda såserna överst. Strö sedan på den resterande osten, ställ in formen i ugnen, och grädda lasagnen i 40 minuter


Till lasagnen drack vi (och smaksatte även tomatsåsen med)
Biecher Riesling 2007 (nr 2198). Vårt urval av viner var aningen begränsat, och det här var inte vårt förstahandsval. Det visade sig emellertid passa riktigt bra!

Det vore synd att kalla rätten barnvänlig - åtminsone vad gäller våra barn. Yngsta dottern åt en stor portion; yngste sonen var lite småsjuk och fick trug-matas av sin äldre bror. De båda äldre barnen åt varsin mindre portion men petade demonstrativt bort sådant som inte föll dem på läppen.
Sammanlagt ändå en lyckad måltid - i synnerhet då för modern och fadern.

4 kommentarer:

  1. Lasagne är gott och kräftor är gott, detta måste ju vara en höjdarrätt!
    Tror fröken Dill

    SvaraRadera
  2. Självklart har jag receptet kvar....nå´nstans. Ska kolla upp det! Det var väldigt gott!! Även drinkarna innan....KRAM, AnnaKarin

    SvaraRadera
  3. Fröken Dill: Det är precis vad det är det!

    AnnaKarin: Det var gott då, men ännu godare nu :).

    SvaraRadera
  4. Galet att ni inte lagat rätten på så länge! Den ser ju för god ut för att glömmas bort.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...