måndag 23 mars 2009

Carbonara - himmel och helvete

vatten
grädde
kött av gris 7,2%
bacon 6,5%
vegetabilisk olja
modifierad stärkelse
ost 2,7%
salt
lök
arom (med bl. a sojasås, vete, jästextrakt)
smakförstärkare (mononatriumglutamat, dinatriuminosinat)
emulgeringsmedel (E452, E472e, E339)
socker
stabiliseringsmedel (xantangummi, guargummi)
vitlök
surhetsreglerande medel (natriumkarbonat)
glukossirap
färgämne (betakaroten)

Är det här carbonara? Ja, Knorr tycker det.
Och även alla de som köper Knorrs färdiga carbonarasås. Det faktum att det dessutom existerar carbonara i pulversåsmix från Knorr är inget mindre än en skam.

Jag skräder inte orden när det handlar om de läbbiga helfabrikaten. Keldas färdiga sås Carbonara Crush - vem köper egentligen en så motbjudande produkt? Hur står sig denna färdiga sås i jämförelse med Knorrs?

bog 3 %
salt
druvsocker
jästextrakter
rökextrakt
ostpulver (cheddar 4 %, parmesan 2 %)
modifierad stärkelse
vitlök
emulgeringsmedel (E452, E339, E472e)
salt
arom
svartpeppar
gurkmeja

Inte fullt lika läskig som Knorr, men likafullt en ganska otrevlig produkt. Kan man tänka sig, på Keldas egen hemsida står det att läsa att detta är en ostsås gjord på mjölk och grädde. Intressant, med tanke på bristen på båda dessa produkter i innehållsförteckningen.*

Tänk att något så skenbart oskyldigt som pasta carbonara väcker så starka reaktioner? Inte bara hos mig, skall tilläggas. Jag har varit runt och läst på många matbloggar och receptsiter, och känslorna har svallat höga när olika smaker och synpunkter ställts mot varandra.

Bacon, pancetta eller rökt sidfläsk?
Grädde - en nödvändighet, eller en styggelse?
Hela ägg, eller bara gulor?
Somliga vill ha purjolök (!).
Andra vill ha gröna ärtor (!?) till.

Låt mig genast bedyra att jag faktiskt, helt ärligt, inte bryr mig ett dugg om hur någon annan väljer att tillaga sin carbonara. Så länge den tillagas från grunden, struntar jag blankt i vilka ingredienserna någon annan föredrar.
(Låt oss inte ens gå närmare in på lunchrestaurangernas varianter på carbonara. Vad sägs om överkokt pasta av dålig kvalitet med stabbig béchamelsås, i vilken det simmar runt lök och några ynkliga bitar bacon - eller, ve och fasa, skinka!)

Nu är det säkert så att många är så vana vid de färdiga såserna, att deras smaklökar föredrar dessa. Risken att de läser det här är inte särskilt stor, men om så är fallet, skulle jag vilja berätta följande: Nu tycker säkert någon att det jag skriver andas snobbism. Låt oss enas om att det man behöver göra, oavsett vilken sås man föredrar - det är att sätta på pastavatten.
Medan vattnet kokar upp, finhackad man gul lök och bacon. Somliga vill ha vitlök; det avstår vi från.
Därefter lägger man i sin pasta i vattnet, och börjar fräsa lök och bacon i en gjutjärnsstekpanna.
Under tiden pastan kokar och stekpannan fräser, vispar man ihop äggulor, riven vällagrad parmesanost samt en generös skvätt grädde. Att sedan slunga den nykokta pastan med baconfräset och äggblandningen, och strö på mer parmesan och nystött svartpeppar - det är inte direkt så att man behöver gå en matlagningskurs för att ro iland det hela - eller hur?
Om inte det här är snabbmat, då vet jag inte vad snabbmat är.

Min mans carbonara - en receptidé**
2 normalstora gula lökar, finhackade
2 paket bacon á 150 gram styck, finhackade
6 äggulor
2 dl finriven parmesanost
1 dl vispgrädde
flingsalt och nystött svartpeppar
500 gram papardelle (jo, det är jättegott till carbonara - tro oss)

mer parmesan och svartpeppar till serveringen

* Edit 090323: Det framgår på själva den fysiska Kelda-förpackningen att mjölk och grädde ingår, däremot inte hur många procent.
**Se i kommentarerna; min man hade några tillägg med avseende på själva tillagningen.

16 kommentarer:

  1. Har också svårt att förstå att någon väljer att köpa de färdiga varianterna när egen carbonara är bland det enklaste - och godaste man kan tänka sig! Det är en given rätt på våra veckomatsedlar då och då och är en av de rätterna som jag kan bli sådär riktigt sugen på!

    Vår variant är helt identisk med er, bara att vi brukar servera med lite färsk bladpersilja också - det är supergott!

    SvaraRadera
  2. Minns en carbonara från ett ställe som serverade vit sås med skinkbitar, burkärtor och på toppen av portionen låg det strimlor av stekt ägg. Då gjorde jag något jag aldrig gjort innan - sade till och bad de ta ut portionen och ge mig något annat.

    Hu.

    / Isan

    SvaraRadera
  3. Jag har bada lagat carbonara en gång-då en vegovariant-men Joacim Cans (sångare i Hammerfall) hyllade denna rätt i en artikel jag snart kommer länka till.

    SvaraRadera
  4. Varför bara ta äggulorna? Jag tar alltid hela ägg. Märker man någon skillnad?

    I helgen gjorde jag förresten egne papardelle. Köpt pasta tycker jag är jättebra, men kan bli irriterad när jag ser att papardelle kostar 45 kr kilot när vanlig spagge kan kosta 10-15 kr. Så, efter att ha surfat på Paolo Robertos receptsida hos recept.nu så slängde jag ingredienserna i matberedaren. Tog max 3-4 minuter att få en färdig pastadeg. Sen hör det ju till saken att just papardelle är bland det enklaste att få ut (utan trassel) efter det att man kavlat ut degen. Kavlingen är ju det mest tidsödande. MEN, hela jobbet tog mindre tid än att kasta sig i bilen för att köra till närmaste livsmedelsaffär. Så även om jag inte gjorde det för besparingen (mer av irritation) så konstaterar jag nöjt att priset bara blev en liten, liten fraktion av det de debiterar hos ICA.

    Pastamaskin har jag haft i 20 år, men den funkar inte lika bra som att kavla själv.

    SvaraRadera
  5. Vad som är läskigt är ju att innehållet i de färdiga produkterna är så oändligt långt från originalet. Hur svårt kan det vara att ha en tetra med just ost, peppar, ägg , lök, bacon och grädde ?

    SvaraRadera
  6. Det avgör saken. Ikväll blir det din mans Carbonara här hemma :)

    SvaraRadera
  7. Way to go girl!
    Att laga mat är ju rena terapin, få ta på grönsaker, känna dofter, kanske trivas tillsammans med vänner eller partner och barn. Matlagningen blir mycket här och nu och det mår min hjärna bra av. Det känns som att det tar för mycket tid att jaga tid. Om du förstår vad jag menar?

    Hemma hos oss brukar det bli en vegovariant så får köttätaren i familjen komplettera med bacon eller pancetta eller vad det nu är han har i. Men oftast gör vi ärtsåsen som en italiensk vän lärde mig. lök + ärter + vispgrädde. Långsteker man löken så blir det gudomligt. Parmesan sätter bra smak på anrättningen.
    Äh jag länkar till mitt gamla inlägg:
    http://exkursioner.wordpress.com/2009/01/19/cucina-stagionale/

    SvaraRadera
  8. Några små kompletteringar bara:

    Baconhacket skall i först och kort hettas upp, därefter skall löken läggas i.

    Om man lägger i stora mängder bacon så får man vara uppmärksam så att de inte tränger fram allt för stora mängder vätska i pannan så att man får kokt bacon. För att vara på den riktigt säkra sidan så kan man dela upp baconhacket i ett par stekbatcher.

    Det är viktigt att inte löken får färg. Bacon och lökhacket skall svettas samman under längre tid, så omrörning och kontroll på temperaturen är inte fel. Bränd lök går inte att äta.

    Gällande äggens gula eller vita så handlar det om att få krämighet och inte rinnighet. Om man har såväl vita som gula upplever jag det som om gulan koagulerar medan vitan inte gör det utal blir en "slemmig" yta på pastan. detta kan ha att göra med de olika koaguleringstemperaturerna på vita och gula. så för att få kontroll så enbart en av dessa i denna rätt och gulan är godast! för att få veteskap så gå tex till http://matalskaren.taffel.se/2008/01/31/nordigt-45-minuters-aggets-kemi/

    /Maken

    SvaraRadera
  9. Själv undrar jag vad man gör när man är i ett land där råa ägg inte kan ätas? Alltså, en variant på carbonara utan ägg.....

    (Jag kan kanske chansa men jag är inte så sugen på att chansa salmonella bara för att äggen inte är upphettade - hur gott carbonara än är)

    SvaraRadera
  10. Ingela: Färsk bladpersilja är ju aldrig fel!

    Isan: Låter fasansfullt. Det gjorde du verkligen rätt i!

    CrimsonAnna: Första gången jag åt carbonara var faktiskt en vego-variant. Den var hemsk! Äggröra med stekt lök på pasta, ungefär. Ser fram emot att läsa om din variant, som säkert är delikat!

    Stefan: Min man har kommenterat angående användandet av enbart äggulor. Personligen tycker jag helt enkelt det blir för äggig smak med hela ägg.
    Ditt imporoviserande papardelle-projekt låter suveränt! Skall testas!

    Filippa: Det är hur läskigt som helst. Och hur svårt kan det egentligen vara?

    J: Kul att se dig här, jag har saknat dig!

    Sofia: Jag är sjukt ointresserad av snabbmat. Ville bara statuera ett exempel ;). Ditt recept låter ljuvligt gott. Ser fram emot att läsa om din Möllan-exkursion med Lisa!

    Maken: Tack för förtydligandet, älskling! Du täckte in det mesta...

    Chall: Ja, med sådana ägg är det rätt kört, skulle jag väl tro? Tänkr ofta på vilken tur jag har som bor i ett land där man klan äta löskokta ägg, caecardressing m m utan att behöva oroa sig.
    Salmonella är ingen hit...

    SvaraRadera
  11. Visst är det helt vansinnigt. Just pasta med någon sås är ju dessutom snabbt och enkelt att göra även från grunden (alltså man behöver ju inte göra pastan själv, även om jag blev lockad av Stefans papardelle). De här färdigprodukterna innehåller så mycket skumt.

    SvaraRadera
  12. Hej! Gud så gott med Carbonara, det var länge sen. Jag går på lågkolhydrats diet så pasta är väl inte det optimala för mig antar jag. Denna rätt är nog den enda jag saknar! :) Och jag håller definitivt med om det där med halvfabrikaten!!! Herreug, vem vill äta sån skit? Blä...hemmagjort ska det vara. Vilken trevlig blogg du hade, kommer absolut tillbaka fler gånger. Mvh Linda

    SvaraRadera
  13. Jag måste bara dela med mig av mitt livs sämsta carbonaraupplevelse...

    Vi var två småbarnsfamiljer som bodde några nätter på Nåttarö i Stockholms skärgård i juni 2008. En kväll bestämde vi oss för att äta ute allihopa, och då fanns det inte så mycket annat än Nåttarö krog att välja på.

    Carbonaran var ett prisvärt val så hela sällskapet beställde den. När portionerna kom in såg de rätt små ut, men vi högg in... Tystnaden var talande. Ingen ville dra ner stämningen genom att säga nåt, men till slut kunde vi inte hålla oss...

    Det vi hade fått var spagetti med PRICKIG KORV och matlagningsgrädde. Punkt. Inget ägg. Ingen bacon. Ingen parmesan. Inte ens en skymt av någon svartpeppar eller salt. Det smakade bara mjölk.

    Att kalla det för carbonara är bland det skamligaste jag nånsin upplevt på restaurang. Servitrisen var jättetrevlig men det räddade inte direkt upplevelsen...

    Jag är fortfarande bitter på mig själv för att jag inte skickade tillbaka maten till köket direkt när jag smakat på den... Men är man svensk så är man. När servitrisen efteråt frågade om vi var nöjda så sa vi åtminstone att vi inte var det, men det enda rätta hade ju varit att halstra kocken levande över öppen eld.

    Slutsats: åk gärna till Nåttarö, men ät inte på Nåttarö krog. Nästa gång äter jag hellre snabbnudlar med örtsalt på, det är alla gånger en större kulinarisk upplevelse.

    SvaraRadera
  14. Hua! det där var läskigt att läsa, innehållet på dessa två produkter. Jag föredrar absolut din mans Carbonara!

    Ha fin helg,
    Nadja

    SvaraRadera
  15. Nässelblom och choklad: Ja, det värsta är ju att mångfa människot inte ens begriper att färdigprodukterna innehåller all denna mörja! Okunskap är farligt. Egen pasta är däremot inte alls svårt, och om man betänker hur snabbt den kokar tar den egentligen inte så lång tid att göra som mnan kan tro.

    Linda: Tack för din fina komplimang. Det är så synd att det inte finns färdigmat som håller hög kvalitet och som inte innehåller konstigheter. Behovet finns ju; alla är (konstigt nog) inte matlagningsintresserade ;)!
    Du får gå in och kolla Matälskarens LCHF-carbonara!

    Janek: Det där låter fasansfullt. Hur kan vissa restauranger med? Man undrar ju om personalen inte har någon utbildning över huvud taget.
    Jag håller med dig om att det kan vara svårt att visa sitt missnöje när man äter på krog, kanske är det för att besvikelsen över att inte få det man förväntat sig är så stor?

    Nadja:

    SvaraRadera
  16. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...