måndag 2 mars 2009

Säsongens mat

Bilden är lånad.


Från och med idag börjar jag jobba. Måndagar, onsdagar och fredagar kommer att vara mina matdagar.
Jag har lånat denna lista från Lotta, och tänkte att den skulle få tjäna som inspiration för kommande månad.

Jordärtskocka
Kålrot
Palsternacka
Rotfrukter överlag
Rotselleri
Rödbeta
Vitkål
Äpplen

Långa
Sjurygg
Vitling
Kolja
Bleka
Havskatt

På besök hos vännen L förra tisdagen, fick barnen och jag en fantastiskt god fisklunch. Efter att dessutom ha tillagat och ätit perfekta rödingfiléer i lördags, insåg jag hur mycket jag längtar efter att äta mer fisk. Hela familjen är förtjust i fisk, så det enda som behövs är egentligen lite mer planering från min sida.
Min fisknostalgi har redan tagit sig uttryck här på bloggen, och jag har ju inget att skylla på annat än bristande initiativförmåga.
Det är nästan så att jag skulle kunna våga mig på att försöka lova två fiskmiddagar i veckan under våren. Kanske vågar jag inte lova, men åtminstone ha det som mål?

Möjligtvis är det också på tiden komma till ett beslut angående ekologiska grönsaker och rotfrukter. Frågan är bara - Ekolådan eller Årstiderna?

13 kommentarer:

 1. Jag har haft ekolådan i snart två år och har mkt goda erfarenheter.

  SvaraRadera
 2. Hm...det där funderar vi oxå på, tror det blir årstiderna för oss!

  SvaraRadera
 3. Vi kör Årstiderna, lite oregelbundet dock, beroende på "vad" som är i lådorna. Vi gillar ofta deras Lantlåda då det ofta är någon udda grönsak med...

  SvaraRadera
 4. Jag har erfarenhet av såväl Ekolådan som Årstiderna och jag måste säga att vi föredrar Årstiderna! Det känns mer prisvärt och som vi tycker är kvaliteten bättre. Leverans på torsdag är också ett plus tycker jag, Ekolådan fick vi ofta sen fredag kväll där vi bodde förut, lagom kul att vänta på om man ska till landet eller planerat att ha med någon av ingredienserna i fredagsmiddagen. Nackdelen är väl att man inte kan köpa till lika mycket extragrejer, men vilken butik har inte saltå kvarns sortiment i dessa dagar? Var annat för några år sedan.

  //3 doors down

  SvaraRadera
 5. hm, två middagar borde inte vara omöjligt.... men jag är ju kass på fisk och därmed blirn det en gång i veckan fiskmiddag som är mitt mål ;) (mannen vill ha kött så jag försöker f honom att inse att en vegetarisk middag i veckan inte är "the end of the world").

  Gjorde laxpuddingen igår. Den blev inte lika "ihopgeggad" som jag trott - tror det berodde mer på potatissorten som jag tog fel av. Annars var den himmelsk!! tack för tipset och receptet. Jag har iofs ingen dill men tog "cilantro" på tub - smakade bra.

  SvaraRadera
 6. Hej Annica,

  Satt och valde mellan dom igår och kom fram till Årstiderna. Det som vägde över var inget rörande sortiment eller leveranse utan det faktum att man inte behövde lämna från sig kreditkortsnumret utan kunde får en månadsfaktura. Är allergisk mot att lämna kreditkortsdetaljer till företeelser på nätet.

  Cheers,
  Peter...ps Hälsa maken..ds

  SvaraRadera
 7. Med Årstiderna kan man få fisklådan. Grönsakerna är oftast bra, ibland outstanding. Ekolådans sortiment känns lite tristare, men de fruktlådor vi får till jobbet från Ekolådan innehåller jättegod frukt.

  Hoppas att det känns bra att jobba igen!

  Många hälsningar från fröken Dill

  SvaraRadera
 8. Oj,så nu var det dags att börja jobba.
  Spännande med så mycket god fisk på menyn. Det här får jag följa!

  Må så gott/Mimmi

  SvaraRadera
 9. CrimsonAnna: Det är verkligen inget lätt val...

  Leila: Intressant att vi är fler som funderar!

  Elin: Ja, jag har läst mig till att många tycker Årstiderna är ojämna, men roligare.

  Anonym/three doors down: Det där med leveransen är absolut ett viktigt argument!

  Chall: Vad kul att det blev laxpudding! Och laxen passade väl utmärkt med koriander?
  Vi får se hur det blir med fisken.

  Peter: Ytterligare ett argument som talar för Årstiderna!

  Fröken Dill: Fislådan låter kul, men lite för vågat för miog just nu...

  Mimmi: Ja, nu blir det upp till bevis på fiskfronten...!

  SvaraRadera
 10. Jag har EKO lådan och är jättenöjd. Köper deras storagrönskaslåda och en låda frukt varje tisdag.

  SvaraRadera
 11. Lycka till på jobbet! Vi har vår första båda-barnen-på-dagis-och-båda-föräldrarna-heltidsjobbande, pust säger jag!

  Nu (så var det inte för några år sedan) så tyckte jag att det var jobbigt att laga fisk - nu är det lika enkelt/svårt som vad som helst ... Min storfavvo är ju strömming som faktiskt går att laga på en 1/2 timme (nu gillar mina barn det VÄLDIGT mycket) med potatismos. Gör glatt reklam för mig själv ;-) http://roslagsmat.blogspot.com/search/label/fisk

  SvaraRadera
 12. Zelca: Tack! Det behövs, jag är minst sagt ringrostig efter åratal av hattande mellan föräldraledigheter och korta återbesök på jobbet.
  Kan inte ens föreställa mig att vi båda skulle jobba heltid - då skulle barnen gå på dagis tiop timmar per dag :(.

  Strömming är supergott och borde prövas här hemma snarast! Fisk är underskattat gott och överskattat svårt, skulla man kunna sammanfatta det hela - eller hur?

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...