söndag 8 mars 2009

Islands-nostalgi: räkor frästa i curry med vitlök, rödlök och hoisinsås

Sällsynt dålig bild - förklaringen är att jag bokstavligt
talat darrade av hunger...

Om jag skriver Islands-nostalgi, så tänker man sig kanske att inlägget skulle handla om kokt kolja, mejeriprodukten skýr - eller kanske rutten haj?
Så är dock inte fallet. Visserligen åt jag åtskilliga kilo kolja, smaskade i mig litervis av skýr med gräddmjölk, och ja - jag smakade även den vedervärdiga, ruttna hajen. Det är emellertid inte något av dessa exempel jag vill dela med mig av just i dag.
Jag bodde och arbetade i en familj med en den matlagningskunniga och skickliga B som mor i huset, och denna snabba lilla räkrätt serverades vid åtskilliga tillfällen under mitt år på ön. Ni får betänka att detta var för nästan femton år sedan. Jag var välbekant med currypasta, men både hoisinsås och sesamolja var nya och exotiska smaksättare för mig.
Tänk att detta kändes så spännande och annorlunda en gång i tiden. Numera är den här sortens mat närmast vardaglig, och väcker inte några större reaktioner. Som snabbmat, i all enkelhet, är det emellertid en perfekt nödlösning.

Man kan äta såväl nudlar som ris till räkfräset. Kanske tycker jag egentligen att ris passar lite bättre, men det blev ändå äggnudlar för vår del.

Jag minns inte när jag senast lagade denna gamla favorit?
Det är bland mycket annat detta som är tjusningen med att matblogga - att hjärnans mat-centra (jag är övertygad om att jag har ett sådant) aktiveras. Bortglömda matminnen dyker upp, och pockar på uppmärksamhet!

Räkor frästa i curry med vitlök, hoisinsås och sesamolja (två stora portioner, till två hungriga vuxna)
300 gram frysta, skalade räkor (cirka 6 dl)
1 rödlök, finhackad
3 vitlöksklyftor, rivna
1 msk sesamolja
1 msk rapsolja
1 msk mild currypasta ( jag använde märket Patak)
2 msk hoisinsås

250 gram äggnudlar

Hetta upp oljorna i en gjutjärnsstekpanna. Fräs rödlök och vitlök på medelvärme, i någon minut. Lägg i currypasta och hoisinsås, och blanda. Häll sedan i räkorna, och höj värmen. Fräs dem snabbt på hög värme under flitig omrörning.
Servera med ris eller äggnudlar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...