måndag 9 mars 2009

Andra bullar: turkisk freeforming i radhusköket


Om vi nu kan hålla på och laga försvenskade varianter av fransk, italiensk och thailändsk mat - då kan jag väl laga en svenne-variant av turkisk mat?
I dag fanns det fantastiskt fina turkiska paprikor i Vi-butiken nära mitt jobb. Valet stod mellan långsmala paprikor och en lite rundare, knubbig variant. Jag slet åt mig en förpackning av de förstnämnda, utan att egentligen ha någon klar bild av vad jag tänkte använda dem till.
Efter att ha googlat åt alla möjliga håll, kom jag fram till att den knubbiga varianten ofta tillagas fyllda med färs eller ris, och att denna färs kan kryddas med såväl dill, bladpersilja, aprikoser och nötter.
Ris - det äter jag hellre som tillbehör. Jag hade inte heller några intentioner att ställa mig och fylla paprikor. Det hade varit ganska bortkastat i det här hushållet. Onekligen vore det lite fånigt att fylla något, bara för att senare behöva tömma det hela igen, för att förmå fyra sjättedelar av familjen att äta.
Ni förstår nog vad jag menar.

Jag hade redskapen emot mig i köket; tappade saker i golvet och lyckades närmast kremera vitlök i olja. Till slut blev det ändå mat på bordet, och det blev bra.
Nya smaker.
Autentiskt? Skulle inte tro det.
Men, det blev gott, och det föll samtliga familjemedlemmar i smaken.
Inte så illa improviserat, med andra ord.

Andra bullar: fusk-turkiska köttisar
i tomat- och paprikasås

1 kilo nötfärs
2 ägg
1 litn gul lök, rive
3 vitlöksklyftor, rivna
0,5 dl dill, finhackad
0,5 dl bladpersilja, finhackad
6 torkade, osvavlade aprikoser, finhackade
1 finhackad, turkisk paprika
1 dl finhackade, rostade hasselnötter
salt och svartpeppar

2 burkar Mutti krossade tomater
1 vitlöksklyfta, riven
2 turkiska paprikor, hackade

olivolja till stekning

Blanda ägg, lök, vitlök, dill, persilja, aprikoser, paprika och hasselnötter i en rymlig bunke. Salta och peppra på färsen, och tillsätt den. Blanda mycket väl; slunga gärna färsklumpen ned i bunken ett par gånger så att luften pressas ut.
Forma färsen till plommonstora köttbullar, och fräs dem i olivolja i en gjutjärnspanna så att de får vacker färg runtom.
Hetta upp olja i en emaljerad stekgryta, och fräs vitlöken och paprikabitarna hastigt. Häll över tomatkonserverna.
Lägg försiktigt ned köttbullarna i såsen, lägg på locket, Och låt alltsamman småputtra i uppemot 30 minuter. Ta av locket mot slutet om du vill att såsen skall reducera en aning.
Servera gärna med ris. Vi strödde faktiskt lite extra hackade, rostade hasselnötter uppepå.

2 kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...