torsdag 5 mars 2009

Pocherad torskfilé med
citron- och gräslökssås


Jag måste medge att jag blev en aning besviken när det inte fanns kolja i fiskdisken, för det var vad jag ursprungligen hade bespetsat mig på. Nu fick det bli torsk i stället.
Filéerna var hur fina som helst; de doftade ingenting alls, vilket alltid är ett gott tecken, och de var trevligt spänstiga i köttet.
Jag hade i det närmaste förätit mig på torsk för ett par år sedan. Nu har ju torsken under att par år dessutom varit en fisk många av oss undvikit att köpa.
Dessutom måste jag säga att jag inte är förtjust i fryst tork. Det händer något med både smaken och konsistensen. Det blir oundvikligen så när man fryser fisk, det inser jag. Fet fisk klarar nedfrysning bättre än mager - det är min egen personliga och högst ovetenskapliga åsikt. Fryst torks blir blöt, sladdrig och luktar fisk på det där mindre trevliga sättet.

Våra fina filéer fick pochera i snålt med vatten, där jag förutom att salta även hade strött ned några vitpepparkorn och pressat i en halv citron. Tillbehören var ett fluffigt potatismos, juliennestrimlade morötter och salladslök samt en alldeles rasande god citron- och gräslöklssås. Det är den såsen jag vill bjuda er på i kväll.

Min citron- och gräslökssås (6 generösa portioner)
2 msk smör
4 msk vetemjöl
2 dl grädde
4 dl mjölk
2 msk citronsaft
0,5 fiskbuljongtärning
salt och vitpeppar
4 msk finskuren gräslök
0,5-1 dl av fiskkokspadet

Smält smöret i en kastrull. Sikta över mjölet, och vispa ned det i smöret. Vispa därefter i grädden och mjölken så att alltsamman blandas väl. Koka försiktigt upp under flitig omrörning. Låt såsen småkoka någon minut. Krydda den därefter med salr, vitpeppar och den halva fiskbuljongtärningen. Smaksätt sedan med citronsaften och gräslöken. Såsen är nu ganska tjock i konsistensen, men innan den skall serveras späder du den med fiskens kokvatten till önskad konsistens.

Den här godas såsen passar även mycket bra till fiskbullar. Våra barn älskar fiskbullar, och jag köper alltid de som ligger i buljong, för att göra egen sås.
Det är godast så, tycker vi.

6 kommentarer:

 1. Kolja är en väldigt god fisk !! Ska testa såsen i morgon .

  SvaraRadera
 2. Bra med tips på fisksåser...jag är så dålig på det men älskar fisk!

  SvaraRadera
 3. TACK för tips på god sås till fisk! Jag har också varit inne på det där med egen sås till fiskbullar, så nu har jag något att testa. Visst finns det frysta fiskbullar också, helt utan buljong?

  Undrar också - visst ska det stå "pochera i snålt med vatten"? Jag använder mjölk ibland, men jag gissar att du inte gjort det här. Och hur mycket ungefär? Ska det täcka fisken, eller bara knappt?

  SvaraRadera
 4. Lyxpiraya: Kolja är den godaste vita fisken. Mycket godare än torsk!

  Leila: Kul att kunna bidra...jag är, utan minsta falsk blygsamhet, förbaskat bra på såser ;)!

  Pytte: Ja, det fattas ett vatten där. Skall genast åtgärdas, tack fölr att du yuppmärksammade mig på det!
  Har aldrig prövat att tillaga fisk i mjölk. Jag gjorde precis så som du skriver; fiskbitarna bar nätt och jämnt täckta av vattnet.

  SvaraRadera
 5. Vilket bra fiskrecept, är urdålig på det själv!!
  Tycker det är jättegott,men vet liksom inte hur jag ska göra...Detta ska jag prova!!

  SvaraRadera
 6. Åsa: Fisk är egentligen inte alls svårt, men det kan ta tid att hitta sina rutiner för tillagning. det här är verkligen ett enkelt recept, och en riktigt god sås. Lycka till, om du pröver!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...