fredag 20 mars 2009

Papardelle med paprika, chili, kapris, citron och grillade fläskkotletter


Jag har alltid gillat fläskkotletter. Som barn var fläskkotlett med råstekt potatis under många år min favoriträtt. Men - det är viktigt att påpeka att kotletten måste hanteras varsamt, lika varsamt som en biff. Man får inte steka den torr och trådig.
De försök att hotta upp fläskkotletter som jag stött på i olika sammanhang han ofta tett sig aningen krystade. När jag i höstas läste om Nigel Slaters fantastiska bok Real Food fick jag nästintill en uppenbarelse. Jag det insåg det geniala i att marinera kotletter med olivolja, vitlök och örter, och att därefter slänga dem i grillpannan.
Detta måste vara det ultimata sättet att tillaga fläskkotletter.

I måndags valde jag att bara pensla kotletterna med olivolja som fått smak av några rivna vitlöksklyftor. Tiden medgav inte mer förberedelse än så.
Till kotletterna åt vi papardelle, och ett sorts paprikafräs som jag tror vi kanske hittade inspiration till i Allt om Mat för många år sedan? Kombinationen av paprika (i det här fallet de gröna, smala turkiska), mild chili, citron och kapris tilltalar i allra högsta grad min gom. Lite bladpersija höjde smaken till ytterligare en nivå.
För den som så önskar är givetvis pasta och paprikafräs en god måltid i sig.

Paprikafräs till pasta
4 smala, gröna turkiska paprikor
1 röd chili, medelstark (5 av 10 på skalan)
3 msk kapris
saften av 0,5 citron (den andra halvan skär du i klyftor)
olivolja
3 msk bladpersilja, hackad

Strimla paprikorna ganska tunnt. Kärna ur chilin och finhacka den - glöm inte att använda engångshndske.
Hetta upp olivolja i en gjutjärnsstekpanna. Fräs paprika och chili i några minuter, så att paprikan mjuknar. Tillsätt kapris och citronsaft, och fräs någon minut till så att vätskan kokar in. Strö över bladpersilja, och servera omedelbart.

2 kommentarer:

  1. Vilket jättebra tips, med marineringen. Jag lagar sällan fläskkotletter eftersom de lätt blir så torra, men det finns kanske hopp?

    Fast allt fläkkött måste vara absolut pinfärskt, annars får det den där äckliga bismaken av ladugård.

    Många hälsningar från fläskskeptikern fröken Dill

    SvaraRadera
  2. Fröken Dill: Kotletterna blir delikata. Håller med om att fläskkött helst skall vara färskt. Om vi fryser in det, försöker vi äta det inom några veckor. Annars kommer den där läbbitga bismaken...

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...