tisdag 10 mars 2009

Mats-Eric Nilsson skriver om smakförstärkare


"Vad är det för fel på smakförstärkare?"

Mats-Eric Nilsson, författare till "Den hemlige kocken" och "Äkta vara", förklarar i denna artikel i SvD varför smakförstärkare används.

Han ger även en bakgrund till varför de blivit så vanligt förekommande.

"Smakförstärkarensuppgift är att få vårt smaksinne att uppfatta exempelvis en färdigrätt eller en pulversoppa som mer välsmakande än den egentligen borde vara om man utgår från de ingredienser den består av och hur dessa har behandlats i matfabriken."

9 kommentarer:

 1. Jag har rensat mycket och anser mig tämligen medveten om saker och ting. Mitt sista dåliga samvete är just Aromaten som jag sedan barnsben har ätit på ägg. Det är väl bara att slänga den där trygga Aromatburken också ;) Och igen Annika - jag tycker verkligen om din blogg. Mat med twist, men ändå tryggt förankrad mitt i vardagen. Heja dig!

  SvaraRadera
 2. Knepigt med aromat. Jag vill inte ha den tillsatt i mat som jag köper, men lite aromat på färska gurkskivor eller i potatismoset vill jag nog ändå ha... Och i "skär sås" (gräddfil, hemgjord majo, heinz chilisås, tabasco, finhackad gul lök, peppar salt och aromat). Fast det beror kanske på indoktrinering sedan barnsben?

  Funderar fröken Dill

  SvaraRadera
 3. Hej Annika,

  Finns två saker som jag tycker är viktiga att påpeka rörande smakförstärkare.

  1. Matindustrin använder smakförstärkare för att kunna använda billiga (läs undermåliga) varor i maten de producerar för att kunna tjäna mer pengar. Det kan dom göra pga vår kunskap om mat och råvaror minskat.

  2. Om man tar E621 (natriumglutamat) som exempel så anses det kunna framkalla t ex illamående och huvudvärk hos vissa personer. Min svärfar som arbetat på Thailands livsmedelsmyndighet varnade för och använde aldrig själv natriumglutamat trots att det är vanligt i asiatiska länder.

  En klok man sa "Om man vill göra tomatsoppa, ta tomater, vitlök och låt de svettas tillsammans en stund i olivolja så får du tomatsmak. Behövs inga tillsatser"

  SvaraRadera
 4. ... och den kloka mannen var Niklas Ekstedt, som illustrerade nämnda artikel och citerades på samma sida!

  SvaraRadera
 5. kul att våra inlägg idag handlar om samma man! =) Han är bra han!

  SvaraRadera
 6. Jag gillar inte Aromat som smak (föråt mig det på knäckesmörgås när jag gick i skolan!) Jag undviker glutamat så mycket som möljigt och det har verkligen blivit lättare på sista tiden, många fabrikat tar självmant bort det!!
  /Sofia

  SvaraRadera
 7. Weronica: Jag åt Aromat på keso-tomatmackor som barn. Men jag har aldrig använt det själv, i vuxen ålder. Förstår dock att det kan vara svårt att avstå från en smak man vant sig vid. Själv håller jag på med att trappa ned att ha i buljong i mat helt i onödan ;).
  Tack för den fina komplimangen!

  Fröken Dill: Definitivt indoktrinering sedan barnsben! Det sägs ju att inget är som barndomens smaker?

  Peter: Så sant och det luyckades ju Mats_eric på ett lättfattligt sätt beskriva i artikeln. Verkligen bra konsumentjournalistik!
  Din svärfar måste nog för övrigt vara ganska unik i sitt avståndstagande?

  Pytte: Äras den som äras bör.

  Leila: Jag skall genast in till dig och läsa, så snart jag kommenterat färdigt!

  Viktig människa: ja, jag har ju förstått att många tycker det, men jag kan inte hålla med ;).

  Fias kastruller: Ja, självsanering i matindustrin är helt klart önskvärt!

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...