lördag 7 mars 2009

Fredagsmys á la Annika:
Dubbelpanerad koljafilé med tre sorters röror och klyftpotatis


Kolja.
Så mycket godare än torsk.
I går blev den min.
Jag hade för ovanlighetens skull vägarna förbi Götgatan på eftermiddagen, och passade då på att besöka Göta Fisk.

En gång i tiden (det känns som tusen år sedan) hände det sig allt som oftast att jag besökte denna trevliga butik. Antingen under en lat lördagstur, eller på väg från Arlanda hem till vad som då för tiden bara var min fästman; sedemera min man.
Vi sågs under två års tid bara på helgerna, och jag studsade därför mellan Göteborg och Stockholm varannan helg. När flygbussen pytsat av mig, och jag begav mig söderöver mot min älsklings boning, hann jag inte sällan med en sväng in på Systembolaget och på Göta Fisk.
Denna gång traskade jag alltså ut ur butiken med ekologiska koljafiléer.

Jag ville göra någon sorts hemmavariant på fish and chips. Det blev dubbelpanerade koljafiléer och klyftpotatisar, bakade i generöst med knallgul rapsolja och Maldon-salt.
Till detta serverades tre goda små röror, eller guckor som många väljer att kalla det. Coctailkapris och kall öl gjorde måltiden komplett - för oss vuxna, vill säga.
Jag vet då inte varför kolja är så mycket godare än torsk? de är ju så nära besläktade, och påminner ju i så hög utsträckning om varandra.

Rökt kolja förresten - haddock - det hittar man visst aldrig i Sverige? A och M, mina vänner, ni minns väl vårt mytomspunna besök på Café de l'Industrie i Paris, där vi åt just rökt kolja?

Dubbelpanerade koljafiléer med tre sorters röror
800 gram koljafilé
salt och vitpeppar
2 dl fint ströbröd
2 dl finriven parmesanost
1,5 dl vetemjöl
2 små eller 3 stora ägg
rikligt med smör

Vispa äggen i en skål, häll mjölet i en annan skål och blanda skorpsmulor och parmesan i en tredje. Salta och peppra filéerna på ömse sidör, och skär dem i bitar. Hur stora eller små - det är en smaksak.
hetta upp smör i en rymlig gjutjärnsstekpanna. Doppa varje fiskbit i mjöl, därefter i äggvisp och slutligen i ströbröd och parmesan. Stek fiskbitarna på medelvärme, några minuter på varje sida, givetvis beroende på hur tjocka fiskbitarna är. Det kan behövas lite mer smör när man vänder fiskbitarna.

Röra med stenbitsrom, rödlök och dill
1 dl reéme fraîsche
1 msk finhackad rödlök
1 msk majonnäs
4 msk stenbitsrom
2 msk finhackad dill

Blanda samtliga ingredienser. Förvara röran i kylskåpet, och låt den gärna stå och ta smak någon timma innan den skall serveras.

Senapsröra - variation på en favorit
1 dl créme fraîsche
1-2 msk Löwensenf Medium
1-2 msk Löwensenf Bayerisch Süss

Blanda -svårare än så är inte denna röra. Min fäbless för senap är väldokumenterad i denna blogg. Detta är närmast en variant på tidigare varianter.
Hur mycket senap du vill ha i röran är så klart en smaksak. Kylskåpet är självklar förvaringsplats för denna enlla röra, medan du steker fisken.

Röra med inlagd paprika och vitlök
(perfekt kompis till klyftpotatis)

1 dl créme fraîsche
1 inlagd röd paprika, mycket finhackad
1 vitlöksklyfta, finriven

(salt och svartpeppar)

Blanda ingredienserna, och smaka av. Kanske nehövs det lote salt och svartpeppar; det beror mycket på hur god paprikan är. Låt röran stå och ta smak i kylskåpet tillsammans med sina kompisar.

7 kommentarer:

 1. Oj va gott, ser fantasiskt gott ut!

  SvaraRadera
 2. Leila: Pröva, det är verkligen inte svårt!
  Jag kan inte med fiskpinnar, men att panera själv blir hur gott som helst.

  SvaraRadera
 3. Matbloggarna förstör maten!

  Min favoritlunch är soppa. Idag var idén det potatis- och löksoppa, mest för att det var det som fanns hemma så jag slapp sticka iväg till ICA. Och så mycket att det skall bli ett par extraluncher under veckan. Allt i gjutjärnsgrytan klart. Hur coolt som helst. Lägsta värme (= 1 av 12), timer på 20 minuter innan det är dags för favoritverktyget, stavmixern. Kolla till efter 10 minuter. Lite för lite aktivitet i grytan. En kopp snabbkaffe och tillbaka till datorn i arbetsrummet. Timern går igång efter fulla 20 minuter. Jag drar på det ytterligare 3-5 minuter. Jag har ju karotten på nätt och jämnt sjuda.

  Tillbak till stavmixern. DÅ märker jag - och kommer ihåg - att jag höjde ju värmen till 8 för att ge lite skjuts på sjudningen medans jag fixade snabbkaffen. Torrkokat. Bränt. Fan! Bloggarna förstör min mat! Eller är det jag själv?

  SvaraRadera
 4. Stefan: Jag ber om ursäkt ;)! Känner för övrigt igen det du beskriver. Fastnade själv vid datorn i eftermiddags; skulle bara kolla en detalj och hade inte satt någon timer på pastan. Resultatet blev pasta som var så svullet överkokt att jag aldrig sett någor liknande!

  SvaraRadera
 5. Vilken fin blogg! Hoppas på lite vegetariska recept ; )

  Paprikaröran måste provas!

  SvaraRadera
 6. Nina: Tack! Ja du, jag borde helt klart laga mer vegetariskt. Vet inte hur många recept som döljer sig under Vegetariskt-etiketten? Många soppar, troligtvis.
  Köttälskare som jag är, var jag ändå faktiskt vetegarian mellan 15-20 års ålder, så kunskapen finns...
  Nu gav du mig en knuff i rätt riktning.
  Vegetariskt en dag i veckan, kanske...?

  SvaraRadera
 7. Café de l'industrie.....
  Koljan minns jag inte, däremot nån crème. Fantastiskt ställe, undrar om det finns kvar?

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...