fredag 6 mars 2009

Den ultimata chokladglassen


De minnesgoda och trogna läsarna vet att jag försökte mig på att laga chokladglass redan i höstas. Den gången blev jag inte nöjd - det blev helt enkelt inte alls som jag tänkt mig.
Den här gången följde jag inte någon annans recept, och jag hade dessutom satsat på riktigt bra choklad.
Resultatet blev minst sagt till belåtenhet.

Sedan i måndags råder jag ju inte längre över min egen tid. Därför var jag förutseende nog att sent i går kväll laga till krämen som skulle frysas till denna överjordiskt delikata glass. Detta innebär att glasskrämen fick stå och svälla i kylskåpet i nitton timmar, innan den trögflytande, läckert bruna massan skyfflades ned i den råmande, vibrerande glassmaskinen.
Det här är en glass så mäktig att den är omöjlig att överdosera.
Den är som choklad upphöjd i sig själv.

Vad var det då som gjorde denna glass så lyckad? På vilket sätt skiljer den sig från det förra försöket? Jo, givetvis genom valet av choklad, som jag redan nämnt. Jag valde som så ofta numera Anthon Bergs fair trade choklad med 72% kakao. Den smakar bra, och är utmärkt att baka och laga godsaker av. Just i det här fallet betedde sig precis som bra choklad ska - den blandade sig fint med gräddmjölken utan att skikta sig.
Dessutom tar jag som ni vet sedan några veckor tillbaka det här med att sjuda glasskrämen på blodigaste allvar - helt enkelt därför att det är magiskt. När jag hällde den heta glasskrämen över den finfördelade chokladen under kraftig omrörning, bildades en tjock, glänsande mousse.
Nu skall jag ta mig samman och ge er receptet. Faktum är att jag nästan vågar påstå att den här glassen skulle kunna gå att laga utan glassmaskin, bara man vispar igenom den ordentligt någon gång under infrysningen. Inte illa, eller hur?

Den ultimata chokladglassen
5 äggulor
1 dl råsocker
3 dl vispgrädde
4 dl gammaldags mjölk
2 krm ekologiskt vaniljpulver
150 gram choklad (minst 70% kakao), buren i småbitar

Hetta upp grädde, mjölk och vaniljpulver i en kastrull. Vispa äggulor och spcker pösigt i en rostfri bukne som passar bra ovanpå kastrullen. Häll den heta gräddmjölken över äggvispet och blanda noga. Skölj ur kastrullen, fyll den till knappt en tredjedel med vatten, placera skålen ovampå. Vispa runt i glasskrämen och låt den sjuda ovanpå det småkokande vattnet, tills dess att den påtagligt ändrar konsistens och tjocknar. Lägg den sönderbrutna chokladenden i en skål. Häll på hälften av glasskrömen, och blanda väl. Häll sedan över esterande glasskröm, och blanda alltsamman.
Låt glasskrämen svalna, och ställ därefter in den i kylskåpet för att svälla och bli nedkyld.
Ställ in en form av lämplig storlek i frysen.Kör glasskrämen i glassmaskin. (Om du inte har glassmaskin, kan du pröva att frysa in glassen sin skål. Vispa i så fall igenom den med elvisp; först innan du ställer in den i frysen, och sedan vid ytterligare några tillfällen under nedfrysningen - för att undvika en hård, tung glass med kristaller.)

Ät andaktsfullt en liten, perfekt kula av denna minst sagt mäktiga glass. Starkt kaffe, eller ett glas konjak, fungerar som bra tillbehör.

16 kommentarer:

 1. Jag tror bestämt jag åker och hämtar min glassmaskin BUMS. Mamma och pappa kommer bli förvånade över att våldgästas före åtta en lördagmorgon, men har man glassbehov så har man! Tack för all inspiration.

  SvaraRadera
 2. Rebecca: Nej, men det var det värsta! Hoppas din far och mor har överseende ;) - men de kanske kan få smaka på resultatet?
  Tack själv!

  SvaraRadera
 3. Den där glassen såg riktigt lyckad ut! Själv drar jag mig lite för att göra egen glass, tycker ofta den blir så isig men kanske ska prova ditt recept faktiskt!

  SvaraRadera
 4. Sara: Jag har faktiskt enbart dåliga erfarenheter av hemlagad glass utan glassmaskin. men - det här är ett undantag, som jag vågar rekommendera att pröva!

  SvaraRadera
 5. Det här ska jag definitivt prova! Jag håller med dig om att Anton Bergh-chokladen är ett gott och prisvärt alternativ. Får jag fråga vad det är för vaniljpulver du använder?

  Lena B

  SvaraRadera
 6. Lena: Om du klickar på vaniljoulvret i receptet så har jag länkat till produktens hemsida, där info fin s. Jag köper detta vaniljpulver op min vanliga ICA Kvantum, en burk kostar cirka 35 kronor, dvs något mindre än två vaniljstänger, och burken räcker till mycket mer än så! Ett perfekt alternativ till vanilstång, när vaniljen inte skall ha huvudrollen.

  SvaraRadera
 7. Detta ser mkt gott ut, nu blev jag riktigt sugen på chokladglass =)

  Karin
  Rosa maränger.blogg.se

  SvaraRadera
 8. Hej,

  Har följt din blogg ett tag och verkligen med avund läst dina glassrecept. Skaffa glassmaskin är nog inte aktuellt för mig men jag skulle nästan ge vad som helst för att få vara testare av din hemkomponerade glass:)

  Tack för en bra blogg,

  Sofia

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Jag har testat flera av dina glassrecept och är hur nöjd som helst! Vi har gjort nötglass, vaniljglass, hallonglass och chokladglass. Enda kruxet är att chokladglassen blir stenhård i frysen - har du något bra knep för att undvika det?

  SvaraRadera
 10. Lena: Så kul att ni testad recepten - och att ni gillar dem! Ja, chokladglassen blev stenhård även för mig. Jag lkät den därför stå framme en ganska lång stund (minns inte riktigt hur länge) och då gick det som synes av bilden att forma mjuka kulor av den. Den fick stå framme mycket längre än vad glassen vanligtvis brukar behöva göra!

  SvaraRadera
 11. Hallå, hallå!

  Har just lagat denna eminenta glass, utan glassmaskin dessutom och det blev helt perfekt! Tog ut glassen en gång i timmen totalt tre gånger och rörde runt med elvisp och skrapade av kanterna med slicketpott så allt blandades. Grymt gott!

  SvaraRadera
 12. Ingemar: Så fantastiskt kul att det fungerade. Och tack för att du tog fig tid att skriva och berätta att det gick så bra!

  SvaraRadera
 13. Håhåhå, det här var en glass som heter duga. Jag ersatte hälften av råsockret med mörkt muscovadosocker och fick en ytterst diskret lakritstouch. Men vadå "äta en kula"? Det gick ner både två och tre på en gång :-)

  SvaraRadera
 14. John: Kul att glassen föll dig i smaken! Mörkt muscovadosocker låter verkligen jättegott; det måste jag pröva.
  Antalet kulor, ja, det beror kanske på dagsformen, och vad mn ätit innan...och hur motiverad man är :)?

  SvaraRadera
 15. Har gjort många av dina glassrecept och de har varit jättelyckade men denna glass blev lite "mjölig" även om den såklart var god. Använde samma chokladsort som du och gjorde den i glassmaskin, undra vad jag gjort fel?

  SvaraRadera
 16. Jag blev bjuden på denna glass igår. Fantastisk smak. Verkligen i klass med Italiensk chokladglass.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...