tisdag 17 mars 2009

Inför Bloggonese 2009
- bolognese il mio modo


I morgon stundar Bloggonese 2009. Jag betraktar mig själv som något av en amatör i sammanhanget. Någon purist när det handlar om bolognese är jag definitivt inte. Däremot kommer jag laga bolognese il mio modo - på mitt sätt. Det blir inte min mans ultimata köttfärssås, hur god den än är. Inte heller den köttfärssås vi fyller våra canneloni med.
Nej, har i stället låtit mig inspireras av tipsen jag fick från min läsare Stefan, som delade med sig av Carl Butlers recept på bolognese.

På vissa håll har det malts kött. Var det till bolognesen, Patrik? Huruvida dill ingår i fröken Dills bolognese, det vågar jag inte svara på. Puttrar det månne i en gryta i Katjas kök i kväll? Har Anna hittat någon revolutionerande ingrediens längst in i skafferiet?
Vad för kött Andreas än har i sin sås, så kommer den säkert smaka fantastiskt.
Juryn kommer bland andra bestå av Anne, samt Pytte och hennes Glassman.

Som så ofta när jag skall göra något, gör jag det i sista minuten. I morgon kväll kommer jag (i sällskap av ett stycke sexårig gosse) lastad med några portioner bolognese samt papardelle, parmesan och en flaska passande rödvin.
Samt givetvis kameran - detta måste bara dokumenteras.
Under tiden får ni hålla tillgodo med följande recept.

Min bolognese - officiellt tävlingsbidrag i
Bloggonese 2009

2 stjälkar bladselleri, finhackade
2 små gula lökar, finhackade
1 stor morot, finhackad
5 vitlöksklyftor, rivna
olivolja
150 gram rökt sidfläsk, finhackat
20 gram 200 gram kycklinglever, finhackad
1 kilo nötfärs
2 burkar Mutti krossade tomater
1 msk råsocker
2 lagerblad
4 dl rödvin
salt och nystött svartpeppar

Hetta upp olivolja i en rymlig gjutjärnsstekpanna. Stek grönsakerna mjuka på medelvärme. Skvätt sedan lite olivolja i en kastrull. Häll i tomatkonserv och råsocker. Ge ett uppkok, och låt småkoka.
För över grönsakerna till en emaljerad stekgryta. Skvätt lite mer olivolja i stekpannan, och fräs sidfläsket så att det börjar bli brynt. Tillsätt då kycklinglevern, och finfördela den med hjälp av en gaffel, medan den bryns tillsammans med sidfläsket. För sedan över blandningen till grytan.
Bryn köttfärsen i två omgångar i olivolja. Dela den i mindre bitar med hjälp ab en gaffel, medan den streks. Krydda med salt och nystött svartpeppar.
För över färsen till grytan. Häll i rödvin och tomatsås; lägg i lagerbladen. Lägg på locket på grytn; låt den koka upp, och sänk sedan temperaturen så att det småkokar. Lämna sedan grytan i fred i en timma.
Låt bolognesen koka ihop en stund utan lock,om den verkar för blöt.

Jag har provsmakat - och jag är minst sagt nöjd. Jag arbetar med mig själv för att vänja mig av med att använda buljongtärningar i tid och otid. I vår klassiska köttfärssås har vi alltid använt ganska generöst med mörk oxbuljong från tärning. Jag hade vare sig tid eller ork att koka egen fond tills i kväll, men jag kan konstatera att rökt sidfläsk och kycklinglever ger såsen en mustig och god smak som lätt konkurrerar med buljong.
Stort tack för tipset, Stefan! Oavsett vilka fantastiska såsen jag tävlar mot i morgon kväll, så har jag definitivt hittat något jag kommer hålla fast vid.

På med locket - så ses vi om en timma!

12 kommentarer:

 1. Åh, jag önskar så intensivt att jag kunde vara där och döma till din uppenbarligen underbara bologneses fördel, men jag var tyvärr tvungen att för länge sedan meddela att jag föll ur på grund av min guddotters födelsedagskalas! Så till mitt stora missnöje kommer jag inte att vara där. Och inte Glassmannen heller. Vi håller tummarna för dig och hoppas att du vinner! Eller åtminstone får massor av god mat. Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Pytte: Åh , det var tråkigt! Men att vara gudmor är något som skall tas på största allvar. Vi ses säkert framöver i något annat sammanhang!

  SvaraRadera
 3. mmm... låter intressant. Tror att jag ska försöka laga något nytt framöver. Själv lyckades jag göra en något skum poastasås ikväll (trodde jag skulle haft ris till eller så men jag gillar inte ris...)

  sttrimlat kött stekt i soja, dijonsenap, cilantro, vitlök och sen hackad lök, lite salladslök, skivade champinjoner.... chilipulver, en skvätt tabasco och sen en liten finhackad tomat samt en klick sour creme.
  tillsammans med pasta al dente och parmesanost blev det riktigt gott :)

  (mina mått är värdelösa - förlåt. JAg är inte så bra på att skriva upp heller...)

  SvaraRadera
 4. Chall: Det let jättegott! Och det där med mått, det är ju något jag tränat upp bara för att kunna blogga och lägga ut recept. Tidigare höll jag inte på och mätte, om jag stod och improviserade i köket.
  En tilagningsidé kan vara nog så inspirerande utan exakta mått...

  SvaraRadera
 5. Hoppas att ni får det så treligt ! Drick vin åt mig med!
  // Tatiana med ett stråk av avund i rösten

  SvaraRadera
 6. Lyxpiraya: Jag lovar att rapportera! Och kanske ses vi snart? Lisa har ju aviserat att en ny Seyhmus-kväll är på G - jag hoppas bara det blir ett datum då jag kan komma ifrån. Den här gången vågar vi väl prata med varandra? Kram!

  SvaraRadera
 7. Väl bekomme!

  Hade du redan provlagat, smakat?

  Jag lagar ju aldrig strikt efter recept, utan gör som Kajsa Warg.

  Jag brukar nog hacka kycklinglevern lite finare innan stek. Åsså sätter jag till tomatpuré, för smaken och för en touch av redning för såsen. Den får ju inte bli för tunn.

  /S

  SvaraRadera
 8. Sorry, nu ser jag att du testat. Kul!

  /S

  SvaraRadera
 9. Snyft - och tyvärr, tyvärr kommer jag inte. :( Jobbförhinder - jättesynd. Såsen låter hur god som helst!

  SvaraRadera
 10. Stefan: det är lugnt, jag skriver ju sådana långa drapor så det är inte lätt att hitta alla detaljer ;)! Jag är verklige jättenöjd med tipset! hade jag haft tomatpure hemma, så hade det slunkit med låte av den. Nu fick jag nöja mig med enbart Muttis krossade, men de smakar ju så mycket tomat, så det funkade bra.

  SvaraRadera
 11. Du måste berätta hur det går. Av ego-skäl.

  Får jag tipsa om min minestrone?Om jag inte gjort det tidigare.

  SvaraRadera
 12. Anne: tråkigt! Hoppas få träffas i något annat sammanhang...'Stefan: Det blev en delad fjärdeplats för mig (av sex möjliga). Mer detaöjer kommer! Du får mer än gärna tipsa om din minestrone!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...