onsdag 25 mars 2009

Suveräna enchiladas, kort och gott

Det har verkligen sina fördelar, det här att komma hem till ett doftande kök och ett dukat bord. Det skulle jag definitivt kunna vänja mig vid.
Jag får njuta så länge det varar. Om några månader är vi två förvärvsarbetande vuxna i huset - då bli det riktigt spännande att se hur saker och ting skall fungera. Det brukar inte vara helt smärtfritt - det vet vi av erfarenhet.

I måndags serverades det rykande varma enchiladas med goda tillbehör. I Sverige har vi ju ett minst sagt begränsat utbud av så kallad mex-mat - det blir till att experimentera hemma, för att få det man vill ha. Denna försvenskade rätt gick hem hos samtliga familjemedlemmar.

Min mans enchiladas
olivolja
0,5 msk paprikapulver
1 gul lök, hackad
2 krm spiskummin
Chef Paul Prudhommes chipotle- efter smak
500 gram nötfärs
salt
2 tomater, tärnade
2 burkar svarta bönor
150 gram ost, grovriven

8 stycken tortillas
cirka 1 dl salsa av valfritt märke och styrka

salsa, sallas, majs
gräddfil
färsk koriander
tomatiserat ris

Sätt ugnen på 175 grader. Hetta upp olja i en gjutjärnsstekpanna. Häll i paprikapulvret, så att det blir varmt. Häll sedan i spiskummin och lök. Låt dem svettas tillsammans några minuter. Lägg sedan i nötfärsen, salta och rydda med chipotle efter smak. Bryn och finfördela nötfärsen. Tilsätt sedan tomaterna, och låt dem koka in i färsen.
Skölj under tiden av de svarta bönorna. Häll ned dem i stekpannan, blanda, och låt alltsamman bl varmt.
Smörj en ugnsform. Fördela färsröran på åtta tortillas. Klicka på en knapp matsked salsa. Vik ihop dem till små paket, och lägg dem i ugnsformen. Ringla lite salsa över de små paketen, strö på riven ost, och tillaga i ugn i 15-20 minuter.

Tomatiserat ris får du om du följer receptet på hur man kokar fyra portioner Uncle Bens vanliga ris, men lägger till en hönsbuljongtärning och 1 msk Mutti tomatpuré.

8 kommentarer:

  1. Det finns en enda krydda här i världen som jag inte klarar, och det är spiskummin. Därmed går hela den så kallade tex mex-världen förlorad och även detta annars så lockande recept. Eller är det någon därute som kan komma på ett bra och smakrikt substitut till spiskummin?

    SvaraRadera
  2. Här sitter man med magen full av våfflor, och lyckas ändå bli hungrig av att titta på din översta bild... märkligt ;-)

    Pytte: jag har också haft svårt för spiskummin, men efter att ha testat något recept där det ingick tillsammans med citron fick jag en liten aha-upplevelse. Syran gör att spiskumminet lyfter, typ.

    SvaraRadera
  3. Jag är helt galen i enchiladas och den har varianten såg ju tusen gånger bättre ut dän dem som taco-ställena på stan erbjuder. Måste HA! Med spiskummin!

    Hälsar Dillen

    SvaraRadera
  4. bästa vardagsmaten

    SvaraRadera
  5. ... och festmaten! Jag kör inte oväntat köttfritt men med massa bönor.

    SvaraRadera
  6. Såg jättegott ut =)

    SvaraRadera
  7. Guuud va gott, va sugna vi blev nu. Hoppas du haft en bra helg! :)

    SvaraRadera
  8. Pytte: Stackare! Spiskummin som är så gott...fast jag måste erkänna at jag förknippar doften av spiskummin med svett. Sjukt.

    Annica: Spiskumion och citron är verkligen goda vänner!

    Fröken Dill: Pröva! Det är ju så enkelt och gott. Och motsvarande finns ju som sagt tyvärr inte att tillgå när man äter ute.

    Sofia: Lika gott med bara bönor! Bean burritos är en klassiker här hemma, för övrigt.

    Missperfectblonde: Det var det :)!

    Camilla& Thomas: Tack! Hoppas ni hade en bra helg

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...