söndag 15 mars 2009

En kompis från förr: spagetti med
bacon- och musselsås.

På väg hem i bilen från landet, med fyra barn som somnat i bilen. Jag och min man sitter och funderar på vad vi skall laga till middag. Då kommer han plötsligt ihåg den här favoriten från förr.
Ursprungsreceptet kommer från Mette Ankarloos kokbok Maten hemma, som tyvärr inte längre finns att få tag på (annat än på antikvariat).
Jag kan säga med säkerhet att vi inte lagat denna goda pastarätt på åtminstone fyra år. Den faller under etiketten snabbt och enkelt, vilket inte är något självändamål i vårt kök - men ibland är det inte helt fel att kunna laga såsen medan pastan kokar.
Om jag tar mig friheten att klassa musslorna som en variant på fisk, så lyckas vi dessutom komma upp i två fiskmiddagar även denna vecka.

Bacon- och musselsås
2 burkar musslor á 250 gram + spadet från en burk
1 paket bacon (150 gram)
4 vitlöksklyftor, rivna
1 burk Mutti korssade tomater
1,5 dl vitt vin
1 dl hackad bladpersilja (vi fick nöja oss med ett paket fryst, hackad persilja)
salt och nystött svartpeppar
tabasco efter smak

parmesanost

Låt musslorna rinna av, men spara hälften av spadet. Strimla baconet fint, och stek det krispigt. Tillsätt sedan vitlöken och fortsätt försiktigt steka - den får absolut inte bli brynt.
Tillsätt tomatkonserv och vitt vin. Koka upp och sjud utan lock i 10 minuter.
Blanda i musslorna och persilja, och låt dem bli varma i såsen, men inte koka. Tillsätt tabasco efter smak - vi valde att servera den bredvid, för barnens skull.
Servera med nykokt spagetti och generöst med parmesanost.

4 kommentarer:

  1. Välkommen tillbaka - skönt att man kan fixa en bra middag även fast man inte har så mycket tid - det är inte så knepigt.

    SvaraRadera
  2. Silver: Tack! Håller med, tiden får aldrig vara ett hinder för att få äta en god måltid.

    SvaraRadera
  3. Det är ju jätteschysst att ha lite goda, snabblagade recept på lager. Det såg jättegott ut, men musslor är tyvärr en råvara min sambo inte klarar av - tråkigt för mig. Så jag spar receptet tills nästa gång jag äter själv - om gissningsvis en sissådär 5 år ...

    SvaraRadera
  4. Zelca: Kul att du gillade det Tonfisk borde också kunna funka bra. Jag vet hur det är att leva med en man som inte äter musslor. Min man kunde inte med dem under ett par år efter att han blivit matförgiftad...

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...