söndag 22 mars 2009

Amerikanska pannkakor til frukosten


När detta inlägg publiceras sitter jag i Göteborg, och låter mig väl smaka av en härlig brakfrukost framdukad av min mamma och pappa. Då passar det väl alldeles utmärkt att jag delar med mig av receptet på de läckra amerikanska frukostpannkakor min man stekte på landet för precis en vecka sedan.
Vi brukar i bland steka havrepannkakor till helgfrukost. De är fantastiskt goda, och har bland annat vid ett tillfälle lyckats omvända min mans då för tiden pannkakshatande fyraåriga brorsdotter systerdotter (och inget annat!) - viket är ett minst sagt gott betyg. Nu kände vi för lite variation, och då blev det dessa fluffiga pankisar som serverades.
De är ganska så söta i smaken, och den som vill ha dem mer normalsöta kan utan tveksamhet halvera sockermängden. Receptet är en hybrid av flera olika tillagningsbeskrivningar, och äran tillfaller därför inte någon särskild upphovsman- eller kvinna (det skulle då möjligtvis vara min man). Just pannkakssmet kan man, som alla vet, improvisera ganska duktigt med.
Tillbehören var mezeyoghurt smaksatt med vaniljpulver och skogshonung, bananer marinerade i citronsaft med råsocker samt - givetvis - lönnsirap.

Amerikanska frukostpannkakor
2 ägg
5 dl filmjölk
300 gram vetemjöl (cirka 5 dl)
3/4 dl råsocker
3 tsk bakpulver
2 tsk 1 tsk salt
3 krm ekologiskt vaniljpulver
1 msk smält smör


Blanda äggen och filmjölken noga. Rör i det smälta smöret. Blanda de torra ingredienserna och vispa slutligen ned dem, lite i taget.
Hetta upp smör i en gjutjärnsstekpanna. Häll i ungefär en soppslev smet åt gången. Smeten är ganska fast, så du behöver säkerligen breda ut den i pannan. Stek på medelvärme, några minuter på varje sida - givetvis beroende på pannkakans tjocklek.

5 kommentarer:

 1. De såg smaskiga ut!! =)

  SvaraRadera
 2. Ja de är fantastiskt goda...men en liten rättelse tror jag..systerdotter är hon väl:-) om du syftar på F? Kram Sara

  SvaraRadera
 3. Amy: Det var de! ;)

  Sara: Nu har din svägertka fått afasi på allvar....rättelsen är gjord. Hur tänkte jag där?
  Skickar en stor kram till stackars lilla olycksdrabbade A!

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Det här ser ju smarrigt ut, men ska det verkligen vara så mycket som 2 tsk salt...?

  /Karin

  SvaraRadera
 5. Karin: Nu minns jag inte hur vi gjorde, men håller med om att det låter mycket. 1 tsk är nog fullt tillräckligt!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...