måndag 15 september 2008

Linssoppa från Ustica


Jag hade en lunchgäst i dag, en mycket trevlig sådan - mammakompisen A! Det gav mig ett utmärkt tillfälle att bjuda på en av mina absoluta favoritsoppor, nämligen linssoppa från Ustica. Denna soppa lyckas med konststycket att kombinera två av mina absoluta favoritgrönsaker - squash och spenat.

Originalreceptet klippte jag ut ur DN för många år sedan. Kanske finns det kvar i deras receptbank på nätet - vem vet? Jag har så klart modifierat soppan en smula. Så här ser min variant ut:

Linsssoppa från Ustica
1 rödlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 liten squash, skuren i kvartar
2 hönsbuljongtärningar
1 msk balsamvinäger
1 torkad peperoncini, smulad
cirka 200 gr frusen bladspenat
1 burk Mutti plommontomater
cirka 3 dl små bruna linser
olivolja
grovt riven basilika, parmesanost och eventuellt mer balsamvinäger till servering

Häll en rejäl skvätt olivolja i en stekgryta eller kastrull. Hetta upp olja, och stek rödlöken och vitlöken på medelvärme tills de börjar mjukna. Blanda ned squashen, och låt den fräsa med ett par minuter.
hönsbuljongen och cirka 8 dl vatten. Smula ned peperoncinin i soppan. Rör ned linserna och balsamvinägern. Ta upp plommontomaterna ur burken, och skär dem i lite större bitar. Häll i dem och resterande tomatjuice i soppan. Låt den koka upp.
Lägg i bladspenaten, det gör inget om den är frusen. Låt spenaten tina i den varma soppan, och därefter koka i fem-tio minuter. Smaka av och tillsätt eventuelt en skvätt till av balsamvinbägern. Riv basilikablad och parmesan över soppan. Njut!

I vanlig ordning fungerar receptet givetvis lika bra med grönsaksbuljong, för den som så önskar.

3 kommentarer:

  1. God variant på linssoppa. Perfekt höstsoppa! Soppan i inlägget tidigare verkar också väldigt god.

    SvaraRadera
  2. Soppor är oslagbara! Kan varieras hur mycket som helst, är billiga (oftast i vart fall) och värmer gott. Höstens bästa mat!

    SvaraRadera
  3. Låter som ytterligare en soppa jag bara måste testa.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...