söndag 28 september 2008

Hallon- och blåbärspaj med vit chokladglass

Det är så tacksamt att servera en efterrätt! Jag känner mig verkligen som en God Mor när jag serverar familjen hembakad paj och hemlagad glass. Det går ju så bra att säga att det är för barnens skull jag gör det! Fastän det givetvis är för att jag själv är en riktig gottegris. Och eftersom jag håller mig i skinnet på vardagarna, smakar helgens njutningar dubbelt så gott!

Jag var lite orolig för att fyllningen skulle bli för söt, men den var perfekt. Aningen syrlig; superb tillsammans med den söta, och liksom mättade vit chokladglassen. Det är återigen Elisabeth Johanssons Iskallt som stått för glassreceptet. Pajen däremot kom ur mitt eget huvud. Något får man ju försöka hitta på själv...

Hallon- och blåbärspaj
Pajdeg:
100 gr smör
1/2 msk socker
drygt 3,5 dl vetemjöl
2 msk iskallt vatten

Hacka ihop smör, socker och vetemjöl till en smulig deg. Blanda sedan ned det iskalla vattnet. Sätt på ugnen på 225 grader. Låt degen vila i kylskåp i åtminstone en haltimma.

Kavla ut degen på mjölat bakbord. För den försiktigt över kaveln så att du kan rulla ut den över pajformen. För ned degen i formen och tag bort överflödig deg runt kanten. Sätt aluminiumfolie över kanterna, nagga boten och förgrädda pajskalet i 10-15 minuter; det skall inte få färg. Tag därefter ut formen ur ugnen och avlägsna aluminiumfolien.

Fyllning:
2 paket frysta hallon och blåbär (à 250 gr styck)
1 dl råsocker
1 tsk Maizena

Halvtina bären i sina paket. Låt dem stå upprätt, så att vätska samlas i botten av paketen och bären inte blir för blöta. Blanda råsocker och Maizena. Strö några teskedar på botten av pajskalet. Fördela därefter bären jämnt över pajskalet. Strö sedan resterande socker och Maizena över bären. Grädda i knappt 20 minuter.


Vit chokladglass
1/2 vaniljstång (mitt tillägg)
4 dl mjölk
3 1/2 dl grädde
5 äggulor
1 dl råsocker
150 gr vit choklad, grovhackad

Dela den halva vaniljstrången, och skrapa ut kärnorna. Lägg stången och kärnorna i mjölken och grädden i en kastrull, och koka upp.
Vispa äggulorna fluffiga tillsammans med sockret. Häll den varma gräddmjölkblandningen över, och blanda. Häll sedan tillbaka den i kastrullen, och värm försiktigt, utan att blandningen börjar koka! Lägg chokladen i bunken du vispade ägg och socker i, och häll äggmjölkblandningen äver chokladen, samtidigt som du vispar. Häll sedan blandningen igenom en finmaskig sil tillbaka ned i kastrullen.
Precis som med chokladglassen jag gjorde i fredags, blir det en del hällande fram och tillbaka genom silar. Häll tillbaka massan i bunken igen. Förvara gärna i kylskåp över natten, eller åtminstone tills smeten blivit riktigt kall.
Kör glassen i glassmaskin, och låt den därefter stå i frysen ett par timmar.

2 kommentarer:

  1. Hesjan!

    Jag tankte att jag skulle ta en titt pa dina bloggar och de var verkligen trevliga. Jag kommer att folja dem noga, det har receptet kommer nog att provas snart!

    // Mike
    http://www.freestylecookery.com

    SvaraRadera
  2. swedish mike: Hej och tack för fina komplimanger! Detta var verkigen urgott...
    Jag har lagt in dig på mitt netcibes-konto. så du kan betrakta dig som "följd", du med!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...