fredag 12 september 2008

Fredagsmeny


Grillade ört- och vitlöksmarinerade fläskkotletter med karljohansrisotto, vad sägs om det till middag? Det var vad vi åt i kväll, och det var jättegott!
Enda irritationsmomentet var att vi inte hade något vitt vin att smaksätta risotton med, men det gick förvånadsvärt bra ändå. Karljohanssvamp har ju en så stark och distinkt smak. Idén att marinera kotletterna och tillaga dem i grillpanna kommer från helgens fördjupning i Nigel Slaters underbara bok Appetite.
Till detta gjorde jag en klassisk, enkel liten sallad på coctailtomater, färsk basilika, flingsalt, balsamvinäger och olivolja. I bland behöver det inte vara konstigare än så.

Ört-och vitlöksmarinerade fläskkotletter
4 fläskkotletter
2 stora vitlöksklyftor, rivna
3 rejäla kvistar färsk rosmarin
4-5 kvistar färsk timjan
cirka 3 msk olivolja
lite flingsalt
citronklyftor till serveringen

Repa av de färska örterna från sina kvistar. Blanda örterna med vitlöksrivet, salt och olivolja. Jag stötte ingredienserna lite slarvigt i vår mortel. Det går så klart bra att hacka örterna en aning i stället och blanda med övriga ingredienser.
Massera kotletterna med marinaden och lägg dem i en plastpåse. Förslut påsen och låt kotletterna marinera i en timma. Knåda och ruska på påsen några gånger emellanåt.
Hetta upp en grillpanna. Pannan ska vara så het att du knappt klarar av att hålla handen några centimeter ovanför den - då är det dags att lägga på kotletterna! Sänk temperaturen till strax ovanför medel, och grilla kotletterna 4-5 minuter på vardera sidan, beroende på deras tjocklek. Skär ett snitt i och kontrollera att de är genomstekta, innan du tar dem ur pannan. Jag kryddar med flingsalt och vitpeppar på kotlettens tillagade sida då jag vänder på den; därefter på den andra sidan vid servering. Lite pressad citron över är extra gott!


Karljohansrisotto
3 dl arborioris
1 msk smör
1 stor chalottenlök, finhackad
1 hönsbuljongtärning
1 dl torkad karljohanssvamp, blötlagd (inklusive blötläggningsvätskan)
1 msk tryffelolja
1 dl riven parmesanost

Stek chalottenlöken försiktigt i smör i en rymlig kastrull. Tillsätt riset, och blanda det väl med löken. Börja därefter tillsätta varm hönsbuljong. Den exakta mängden är svår att säga, buljong skall tillsättas kontinuerligt tills dess att risotton fått den för dig önskvärda konsistensen. Tidsåtgången är 20-30 minuter. Jag tillsatte blötläggningsvattnet och svampen ganska tidigt under tillagningen. Tryffeloljan och parmesanosten blandade jag i strax innan serveringen.

2 kommentarer:

  1. Fy för sören vad gott det ser ut! Idag hade vi långkok på kalvhögrev som smaksattes med morötter, lök, karljohan, svartpeppar, lagerblad och en skvätt grädde på det. Det blev fasligt gott. Grytan lär vara ännu godare imorgon. Salsiccia och linserna låter också väääldigt gott.

    SvaraRadera
  2. J: Kalvhögrev låter som en dröm! Den grytan hade jag gärna smakat...

    Just för tillfället fantiserar jag mycket om högrev, lägg, bringa, ja sådana där köttbitar som kräver lite mer omsotgsfull tillagning. Måste nog köpa kött i veckan!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...