fredag 26 september 2008

Kryddstekt fläskfilé med honungsrostade palsternackor, spenat, kantareller och chèvre


Jag har ganska blandade känslor för Allt om Mat. En del av mig tycker att recepten som förekommer i tidningen är både vansinnigt tråkiga och på samma gång ibland onödigt tillkrånglade. Samtidigt är det väldigt tryggt att veta att de recept som publiceras verkligen har provlagats noggrant och faktiskt går att tillaga.
Somliga tidningar innehåller recept som ibland känns enbart påhittade, och som inte skulle gå att återskapa ens i det mest avancerade provkök...

Det är fredag i dag, och det inspirerde mig till att lägga ned lite extra möda vid spisen, och försöka hitta ett nytt recept som jag verkligen känner för att pröva. Jag sökte på måfå på fläskfilé, först på Tasteline, och därefter på Allt om Mat. Vad som hänt med Tasteline vet jag inte riktigt. Visst är det trevligt med medlemmarnas egna recept, men det känns inte kul när dessa recept är i majoritet. Ärligt! Det var verkligen inte det jag var ute efter just i dag.

Till sist hittade jag detta recept inne på Allt om Mat, som jag villigt lät mig inspireras av. Resultatet fick klart godkänt av barnen, och väl godkänt av mig och mannen!
Som vanligt har jag gjort vissa förbättringar, både utifrån vad vi har hemma och utifrån mina personliga preferenser. I det här fallet tyckte jag att salladen i originalreceptet kändes trist och lite för somrig. Jag föredrog att blanda de honungsrostade palsternackorna med smörstekta kantareller och spenat, som fick steka med kantarellerna i pannan, då dessa var färdigtillagade.
I barnens måltid ingick också i dag en variant av potatis tillagad i ugn.

Kryddstekt fläskfilé
en fläskfilé på cirka 600 gram
2 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin
2 tsk brödkryddor (mald anis och fänkål)
1 matsked flingsalt
smör till stekning

Fläskfilén putsades på de värsta senorna och det överflödiga fettet. (Det blev några mindre bitar av filén som skars loss tillsammans med det som putsades bort. Dessa tillagades bara i stekpannan.) Jag hällde kryddorna och saltet i en mortel och stötte dem tillsammans. Därefter masserade jag in kryddorna i fläskfilén, virade in den i lite folie och lät den ligga medan jag förberedde palsternackorna och potatisen samt fixade lite annat smått och gott i köket. Det innebar att den låg och sög åt sig kryddorna i åtminstone 20 minuter. Jag hettade då upp smör i en rymlig gjutjärnsstekpanna , och lade ned hela filén i den. När filén var brynt runtom, förde jag över den till ett lätt inoljat ugnsfast fat, placerade en stektermometer i dess tjockaste del, och ställde in fatet på ett ugnsgaller ovanför potatisarna och palsternackorna i 200 grader i varmluftsugn.

Honungsrostade palsternackor
cirka 500 gr ekologiska, späda och fina små gotländska palsternackor
2 msk olivolja
1 msk honung
flingsalt

Jag skalade palsternackorna och delade dem. Hur stora eller små bitar man väljer att dela dem i är givetvis en fråga om tycke och smak, men det avgör ju tillagningstiden. Den ena matskeden olivolja smorde jag generöst en ugnsform med. Den andra matskeden hällde jag över palsternackorna i formen, tillsammans med honungen, och blandade runt dem med händerna så att det fördelades jämnt. Därefter strödde jag över en aning flingsalt. Palsternackorna ställdes sedan in i 200 grader i varmluftsugn.
Samtidigt ställde jag in barnens ugnsbakade potatisskivor:
Jag skar sex stycken medelstora, mjöliga potatisar i cirka 0,5 cm tjocka skivor. Smorde därefter en ugnsfast form generöst med olivolja. Jag stjälpte i potatisbitarna, och hällde därefter över lite mer olivolja och strödde över flingsalt.
Potatisskivorna fick därefter tillagas tillsammans med palsternackorna i 200 grader i varmluftsugn.
Jag rörde runt bland palsternackorna och potatisarna vid några tillfällen, så att de skulle tillagas jämnt. Jag skulle uppskatta att de hade stått inne i cirka 30 minuter, när jag ställde in fläskfilén för att den skulle bli genomstekt.
Jag gillar verkligen inte rosa fläskkött, och genom att bryna köttet och sedan tillaga det färdigt i ugn, är man enligt min erfarenhet garanterad en fläskfilé som lyckas kombinera egenskaperna att vara tillräckligt genomstekt och ändå makalöst saftig!
Medan allt detta stod och tillagades i ugnen, grep jag mig an kantarellerna och spenaten uppe på spisen:

Knappt 2 hekto kantareller delades i lite större bitar, och bryntes i smör i en het lite gjutjärnspanna. Jag kryddade dem med flingsalt och helt lite vitpeppar. När jag tyckte att de var klara, lade jag i ett paket färsk spenat (motsvarande 5 dl, löst packad). Spenaten blir ju varm i pannan, och krymper avsevärt när den tillagas.
Jag varvade sedan kantarellerna med spenat och palsternackor på ett uppläggningsfat, och tryckte ned bitar av cirka 100 gram rumstempererad chèvre i salladen.

2 kommentarer:

  1. filibabba: Det var verkligen jättegott! Kan också tänka mig att det borde vara supergott att grilla en hel fläskfilé med denna kryddning, sommartid, med en couscous- eller bulgursallad...

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...