lördag 20 september 2008

Involtini di carne - fyllda nötrullader i tomatsås


När det nu fanns fin, svensk lövbiff på nötinnanlår för 99 kr/kilot på Willys, fick jag äntligen möjlighet att laga en av mina favoriträtter. Börjar det låta lite tjatigt om jag hänvisar till Zeta för inspirationen? Ursprungsreceptet fanns i en gratisbroshyr jag hittade i en livsmedelsbutik för några år sedan. Jag har givetvis anpassat det efter familjens, och inte minst mitt eget tycke och smak!

För mig väcker rullader barndomsminnen. Mamma brukade göra rullader av nötinnanlår, fyllda med stekt lök och bacon. De bryntes, och tillagades sedan i en stekgryta. Av den goda skyn gjorde mamma en mustig gräddsås, full av god smak från köttet, sötma från löken och baconets rökta sälta. Tillsammans med pressad potatis och smörslungade juliennegrönsaker blev detta en veritabel festmåltid!

Dessa goda, italienska nötrullader serverar vi med nykokt linguine, parmesanost och lite extra svartpeppar uppepå vid serveringen - samt ett glas gott vin till!

Involtini di carne
Tomatsås:
3 chalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
smör och olivolja
2 msk matlagningskonjak (tvåstjärnig Eau de Vie)
1 dl vitt vin
3 burkar Mutti krossade tomater
salt, svartpeppar och honung

Hetta upp en skvätt olivolja och en klick smör i en stekgryta. Fräs chalottenlökenlöken och vitlöken tills de mjuknat. Häll över konjaken och vinet, och låt dem koka in helt lätt. Häll därefter i tomatkonserverna; krydda med salt, svartpeppar och lite honung.

Nötrullader:
cirka 800 gr lövbiff
flingsalt, svartpeppar
1 1/2 dl riven parmesanost
5 vitlöksklyfter, finhackade
1 dl hackad bladpersilja
1 dl hackad basilika
smör till stekning
grillpinnar att hålla ihop rulladerna med

Bred ut lövbiffarna på t ex flata tallrikar. Krydda med flingsalt och svartpeppar. Fördela därefter vitlök, parmesan, bladpersilja och basilika över lövbiffaran. Rulla ihop dem, och fäst ihop dem med grillpinnar så att de inte öppnar sig under tillagningen. Jag brukar trä på två rullader på en grillpinne och sedan bryta av det överflödiga. (Tandpetare hänvisas ofta till när man gör rullader - funkar inte, enligt min erfarenhet!)
Bryn rulladerna i smör, och lägg ned dem i tomatsåsen. Låt dem sedan småkoka i ett par, tre timmar. Ju längre de får puttra, desto mörare blir de! Tag ut pinnarna innan serveringen, och lägg tillbaka rulladerna i såsen. Det kan också vara snyggt att hälla upp anrättningen i ett lite djupare serveringsfat! Den somt vill kan givetvis garnera med lite extra, hackad bladpersilja eller basilika vid serveringen.

2 kommentarer:

  1. Jag måste bara uttrycka min uppskattning för din ambitiösa matblogg som väcker lustar i köket! Jag har inte kommit till skott med att testa något ännu, men snart så :). Keep up! Jag gillar - mycket! Trevlig helg!

    SvaraRadera
  2. Weronica: Jag tackar och rodnar för din fina komplimang! Otroligt kul att få uppskattning, matlagning är mitt största intresse!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...