lördag 27 september 2008

Chokladglass med chokladtryffel


Det har blivit en tradition hemma hos oss att äta efterrätt på fredagar, fastän vi började med det för bara två veckor sedan. I går testade jag ett recept ur Iskallt, som jag velat pröva ända sedan jag köpte boken.

Elisabeth Johansson rekommenderar att man använde sig av choklad av riktigt god kvalitet när man gör glassen. Eftersom jag nu hade en burk med belgisk matlagningschoklad hemma, använde jag mig av den, även fast den innehåller 53% kakao. Glassen blev jättegod, och hela familjen åt med god aptit. Till och med min man, som brukar säga om allt som är mörkare än Marabou mjölkchoklad att
"Det smakar Ögonkakao!", tyckte att glassen smakade bra.

Jag rekommenderar ändå den som vill pröva att laga denna glass att använda en choklad med högre kakaohalt. Även fast smaken blev helt okej med den choklad jag använde, så påverkar mänden fett i chokladen texturen på glassen, och för den delen även chokladtryffeln! Allt över 70% är således att rekommendera. Gillar man inte så mörk choklad, så finns det ju mänder av andra, goda recept att pröva!

Chokladglass med chokladtryffel
1/2 vaniljstång
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
2 msk glykos eller honung (detta glömde jag bort, och det gick bra utan!)
5 äggulor
1 dl råsocker (jag har börjat använda råsocker i allt större utsträckning)
125 gram mörk choklad

Dela den halva vaniljstrången, och skrapa ut kärnorna. Lägg stången och kärnorna i mjölken och grädden i en kastrull, och koka upp. Det var här jag glömde bort att ta i honung eller glykos...
Vispa äggulorna fluffiga tillsammans med sockret. Häll den varma gräddmjölkblandningen över, och blanda. Häll sedan tillbaka den i kastrullen, och värm försiktigt, utan att blandningen börjar koka! Lägg chokladen i bunken du vispade ägg och socker i, och häll äggmjölkblandningen äver chokladen, samtidigt som du vispar. Häll sedan blandningen igenom en finmaskig sil tillbaka ned i kastrullen.
Jag vet att det låter som att man bara häller glassmassan fram och tillbaka mellan kärlen - men, häll nu slutligen tillbaka massan i bunken igen! Låt den svalna, och förvara i kylskåp, gärna över natten! Eller gör som jag om du har bråttom, och fuska genom att ställa den i frysen en timma eller så, och vispa sedan igenom den ordentligt innan den skall ned i glassmaskinen.

Kör glassmassan i glassmaskin, och häll chokladtryffeln över innan du fryser den ett par timar:

Chokladtryffel
4/4 dl vispgrädde
50 gr mörk choklad

Jag smälter chokladen i grädden i en skål i mocron, på låg värme. Låter den sedan stelna i kylskåpet, men tar fram den en stund innan den skall hällas över glassmassan, så att den inte är för hård - men inte heller för ljummen, så att den hindrar glassen från att frysa!

1 kommentar:

  1. Låter inte som ett dumt recept det, får jag pröva på här i hemmet nån dag. Chokladtryffel är alltid gott!
    Fin blogg du har förresten, Kram!
    Chokladtryffel recept

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...