onsdag 17 september 2008

Min mammas tekakor


I går blev det en alldeles för sen kväll för mig. Jag hade förberett för att baka tekakor efter att barnen somnat, och det tar ju avsevärt längre tid än att slänga ihop några limpor...
Det var hemma i köket, med mamma, som mitt intresse för såväl bakning som matlagning väcktes. Under min uppväxt åt vi i princip endast hembakat bröd. Mamma var duktig på att baka, så det var verkligen ingen uppoffring!

Receptet på tekakor har jag haft uppskrivet i en liten svart anteckningsbok ända sedan jag åkte till Island som au pair i augusti 2003.
I denna anteckningsbok skrev jag upp de viktigaste recepten på bröd och kakor, de som jag inte kunde tänka mig att vara utan under ett års frånvaro från hemmet. Märkligt nog är detta det första tillfälle då jag bakat dem sedan receptet skrevs upp för femton år sedan!

När jag läste igenom receptet, kände jag att jag helt klart var tvungen att göra några smärre förändringar, för att det skulle bli ett bröd som går att äta även till vardags. Jag skulle kanske lite putslustigt kunna kalla det för att jag uppdaterade tekakorna från 80-tal till 2000-tal...

Jag bytte ut vanliga havregryn mot AXA grynblandning, ersatte en försvarlig del av vetemjölet med rågsikt, halverade mängden smör samt halverade och ersatte mängden socker med ljus sirap. Resultatet blev jättebra!

Degen är lite speciell, i och med att man börjar förbereda den nästan ett halvt dygn innan man skall baka. Det är också ovanligt mycket jäst i degen. På bakbordet är den fantastiskt följsam, och mycket lätt att jobba med! Det blir cirka 32 kakor av receptet. Jag tog ut mina rundlar med en liten plastskål som mäter 12 centimeter i diameter.

Mammas tekakor - på mitt sätt
5 dl AXA grynblandning
1 liter mjölk
Blanda ovanstående ingredienser och låt dem stå över natten eller över dagen, beroende på när du skall baka.

3 paket jäst
150 gr smält smör, något avsvalnat
1 dl sirap
1 tsk salt
12 dl vetemjöl
8 dl rågsikt

Smula ned jästen i en stor bunke. Sila av lite av vätskan från de blötlagda grynen, och blanda med jästen. Häll över det smälta smöret, sirap och salt, och blanda. Arbeta sedan ned vetemjölk och rågsikt. Kör ordentligt med degkrokar eller i hushållsassistent ett par minuter.
Låt degen jäsa i 40 minuter under bakduk. Stjälp upp den vid det här laget mycket stora degen på ett mjölat bakbord. Dela den i fyra delar. Knåda varje del lätt, och kavla ut till en dryg centimeters tjocklek. Tag ut tekakor med till exempel en rund plastskål. för över till plåt, och låt jäsa där under bakduk i 15 minuter.Grädda tekakorna i mitten av ugnen i 7-8 minuter. Låt dem svalna på ugnsgaller.

8 kommentarer:

 1. oj vad du ligger i. Vilken härlig receptsamling som fanns här. Tekakorna ser fantastiskt goda ut. synd bara att bakning kommer låååååååååååååååångt ner på min lista över saker jag vill göra när barnen somnat *asg*. Men dom ser som sagt supersmarriga ut, jag håller mig nog till mina smycken :-)

  SvaraRadera
 2. mya: Jag är ju föräldraledig.... även om det är ett jobb i sig, så finns det ju en flexibilitet och en frihet som man inte har när man förvärvsarbetar! Och så är ju bakning och matlagning mitt största intresse. Min hobby, helt enkelt.

  SvaraRadera
 3. Vilken fin blogg du har! =)

  SvaraRadera
 4. De här tekakorna måste jag bara göra.......Mina barn kommer att älska dem, troligen även att baka dem! Kul att du "uppgraderat" receptet.

  SvaraRadera
 5. Nässelblom: De blev till och med bättre än jag trott, och så är ju inte alltid fallet när man ändrar i recept. Jag blev bara så barnsligt nöjd och glad av denna lilla blygsamma succé!

  SvaraRadera
 6. filibabba: tack så mycket! Jättekul med komplimanger, jag gläds åt att det jag skriver och lagar faktiskt kan roa andra också...

  SvaraRadera
 7. annika. Visst är det härligt att alla har olika hobbys. Det viktiga är att man gör det man själv tycker om. Fast matlagning älskar jag med, där är det mest tiden som sätter käpparna i hjulen i veckorna. Nu börjar i alla fall storebror tycka det är kul med nya smaker så det börjar bli kul att göra annat än korvstroganoff och köttfärssås. Fast lillebror är skeptsisk fortfarande :-)

  ska hålla ögonen på din blogg för inspierande mat. Och man vet aldrig, rätt vad det är slår jag till på ett bak.

  SvaraRadera
 8. mya: Det var det faktum att vi bestämde oss för att alla skulle äta samma mat som blev en utlösande faktor för mig att koma igång med matbloggen- Jag var så trött på att laga två rätter till middag, för att alla skulle vara nöjda. Nu funkar det bra, trots att det är mammas och pappas smak som bestämmer :)! Skall skriva mer om det för övrigt, barn och mat, när jag får tummen ut...

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...