fredag 12 september 2008

Fredagens "lördagsgodis"!


Mitt val var enkelt, då jag bestämde mig för vad jag skall baka och skicka till Brazilian Linda som mitt val av Lördagsgodis. Jag fick en förevändning att pröva ett recept som jag gått och sneglat på i nio år (!!!) i Mette Ankarloos Medelhavsmat för svenska kök. Min paj skall serveras med hemlagad vaniljglass. Glassmeten står i skrivande stund och sväller i kylskåpet, för vidare tillagning framåt kvällskvisten...
Är inte det smaskens, så säg....?

Jordgubbspaj med kanel och citron
Pajdeg
4,5 dl vetemjöl
1 msk socker
150 gr smör
4,5 msk iskallt vatten

Hacka ihop smör, socker och vetemjöl till en smulig deg. Blanda sedan ned det iskalla vattnet. Låt degen vila i kylskåp i åtminstone en haltimma. Sätt på ugnen på 225 grader.

Fyllning
500 gr frysta, tinade jordgubbar
1,5 dl strösocker
1 tsk kanel
det rivna skalet av1/2 citron
2 tsk Maizena

Blanda jordgubbar, socker, citronskal och kanel i en kastrull. Låt det koka upp, och småkoka i 5-10 minuter. Rör ut Maizena i lite kallt vatten och blanda ned det. Låt jordgubbskrämen koka upp så att den tjocknar. Drag den åt sidan.

Kavla ut den kylskåpskalla degen på ett lätt mjölat bakbord. Rulla upp den på kaveln, och rulla ut den över pajformen. Klä formen med degen och jämna till kanterna. Täck kanterna med alufolie, naga botten med en gaffel och förgrädda den mitt i ugnen i 8 minuter.

Fyll pajskalet med jordgubbskrämen. Den som vill kan sporra remsor av den resterande degen, men det hade jag varken lust eller ork till i dag! Det blir fint ändå... Grädda pajen i ytterligare 15 minuter mitt i ugnen.

Jag återkommer med rapport om vaniljsglassen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...