Jag blev riktigt ledsen efter gårdagens misslyckande. Just middagen är för mig dagens viktigaste måltid, och jag är väl helt enkelt lite bortskämd med att den oftast smakar alldeles utmärkt bra!
Som motvikt bestämde jag att vi i dag skulle äta något vi inte ätit på mycket länge, nämligen lax. Barnen älskar lax, och jag tycker själv att det är en helt okej fisk, även fast man får passa sig och inte äta den för ofta. Då är det lätt att man får en överdos.Till laxen serverades ugnsbakad squash, paprika, rödlök och broccoli smaksatta av en marinad eller dressing; vad man nu väljer att kalla det. Ugnsbakade potatisklyftor gjorde måltiden fullständig för barnen. De vill inte ha marinerade ugnsbakade grönsaker, utan föredrar att knapra på varsin stor morot innan maten. De vill också gärna ha en sked gräddfil till potatisarna.Ugnsbakade potatisklyftor
I dag valde jag grönsaker utifrån vad vi hade i kylskåpet. Det blev:2 röda lökar skurna i klyftor
2 små röda ungerska paprikor, urkärnade och halverade
2 lite större vita ungerska paprikor, urkärnade och delade
1 stor broccoli, delad i mindre buketter
1 squash, delad i mindre klyftorJag häller olivolja i en ugnsfast form, stjälper i grönsakerna och blandar dem. Sedan bakar jag dem i 20-30 minuter på 200 grader. Tillagningstiden beror givetvis på vilken typ av grönsakernas man väljer, och på bitarnas storlek.Medan grönsakerna står i ugnen, blandar jag till: Marinad
2 matskedar olivolja
2 matskedar balsamvinäger
1 vitlöksklyfta, riven
flingsalt och svartpepparBlanda ingredienserna och låt dem stå och dra medan grönsakerna tillagas. När grönsakerna är färdiga, häller jag dem i en skål, och häller dressingen över dem. Jag blandar väl, och låter dem stå några minuter innan jag serverar dem. Denna marinad, eller dressing, funkar till många olika sorters varma grönsaker. Vi använder den till bland annat gröna bönor, och inte minst till brysselkål! Att steka lax är ju inte svårt. Vi tog ett fyrpack individuellt frysta portionsbitar av lax. De fick tina i kylskåp. De fick ligga i rumstemperatur en stund, och därefter stekte vi dem i smör på medelvärme, några minuter på varje sida. Kryddade med flingsalt och vitpeppar, och pressade lite citronsaft över innan vi åt dem.
Jag har nyss hittat hit, men lade genast in din blogg bland mina favoriter. Bra recept, tydlig text och bilder. Heja!
SvaraRaderahelena: tusen tack för dina fina komplimanger! Jag blir så glad när jag får respons!
SvaraRaderaMen Zeta är väl bra! Både deras receptblad och deras produkter. Pomodori Balsamico slår alla andra soltorkade tomater på marknaden med hästlängder.
SvaraRaderaj: Jag är oerhört förtjust i Zeta! Det känns bara som att var och varannat recept jag skriver om här har hämtat inspiration därifrån ;)!
SvaraRadera