torsdag 25 september 2008

Stekt lax med marinerade, ugnsbakade grönsaker


Jag blev riktigt ledsen efter gårdagens misslyckande. Just middagen är för mig dagens viktigaste måltid, och jag är väl helt enkelt lite bortskämd med att den oftast smakar alldeles utmärkt bra!
Som motvikt bestämde jag att vi i dag skulle äta något vi inte ätit på mycket länge, nämligen lax. Barnen älskar lax, och jag tycker själv att det är en helt okej fisk, även fast man får passa sig och inte äta den för ofta. Då är det lätt att man får en överdos.

Till laxen serverades ugnsbakad squash, paprika, rödlök och broccoli smaksatta av en marinad eller dressing; vad man nu väljer att kalla det.

Ugnsbakade potatisklyftor gjorde måltiden fullständig för barnen. De vill inte ha marinerade ugnsbakade grönsaker, utan föredrar att knapra på varsin stor morot innan maten. De vill också gärna ha en sked gräddfil till potatisarna.

Ugnsbakade potatisklyftor
Egentligen känns det lite fånigt att komma med ett recept på något så enkelt. Men, alla har vi olika matvanor och olika rutin i köket. Det finns många varianter av klyftpotatis, men så här gör jag: jag väljer så kallat normalstora mjöliga potatisar. Sköljer av dem, och torkar dem. Delar dem vardera i sex klyftor. Dessa klyftor ställer jag med skalet ned i en ugnsfast form smord med aningen olivolja. Jag saltar ovanpå med flingsalt. Därefter låter jag potatisarna bakas i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 45 minuter, eller helt enkelt tills de känns klara. Det är inte svårare än så.

Marinerade ugnsbakade grönsaker
Jag kallar detta för att marinera grönsakerna, fastän det egentligen bara är ugnsvarma grönsaker som får suga i sig en god dressing. Det känns som att de blir marinerade, tack vare att de absorberar och blandar sig med den doftande dressingen, så att upplevelsen av att äta dem blir lika mycket en doftupplevelse som en smakupplevelse! Jag kan tråkigt nog inte ta åt mig äran att själv ha kommit fram till detta sätt att smaksätta ugnsrostade grönsaker. Som så mycket annat, kommer också denna inspiration från Zeta.
I dag valde jag grönsaker utifrån vad vi hade i kylskåpet. Det blev:

2 röda lökar skurna i klyftor
2 små röda ungerska paprikor, urkärnade och halverade
2 lite större vita ungerska paprikor, urkärnade och delade
1 stor broccoli, delad i mindre buketter
1 squash, delad i mindre klyftor

Jag häller olivolja i en ugnsfast form, stjälper i grönsakerna och blandar dem. Sedan bakar jag dem i 20-30 minuter på 200 grader. Tillagningstiden beror givetvis på vilken typ av grönsakernas man väljer, och på bitarnas storlek.Medan grönsakerna står i ugnen, blandar jag till:

Marinad
2 matskedar olivolja
2 matskedar balsamvinäger
1 vitlöksklyfta, riven
flingsalt och svartpeppar

Blanda ingredienserna och låt dem stå och dra medan grönsakerna tillagas. När grönsakerna är färdiga, häller jag dem i en skål, och häller dressingen över dem. Jag blandar väl, och låter dem stå några minuter innan jag serverar dem. Denna marinad, eller dressing, funkar till många olika sorters varma grönsaker. Vi använder den till bland annat gröna bönor, och inte minst till brysselkål!

Att steka lax är ju inte svårt. Vi tog ett fyrpack individuellt frysta portionsbitar av lax. De fick tina i kylskåp. De fick ligga i rumstemperatur en stund, och därefter stekte vi dem i smör på medelvärme, några minuter på varje sida. Kryddade med flingsalt och vitpeppar, och pressade lite citronsaft över innan vi åt dem.

4 kommentarer:

 1. Jag har nyss hittat hit, men lade genast in din blogg bland mina favoriter. Bra recept, tydlig text och bilder. Heja!

  SvaraRadera
 2. helena: tusen tack för dina fina komplimanger! Jag blir så glad när jag får respons!

  SvaraRadera
 3. Men Zeta är väl bra! Både deras receptblad och deras produkter. Pomodori Balsamico slår alla andra soltorkade tomater på marknaden med hästlängder.

  SvaraRadera
 4. j: Jag är oerhört förtjust i Zeta! Det känns bara som att var och varannat recept jag skriver om här har hämtat inspiration därifrån ;)!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...