torsdag 18 september 2008

Cellentani med nötfärs, oliver, kapris, rosmarin och feta


När jag vill ha inspiration gör jag nog samma sak som många andra matlagningsintresserade. Jag bläddrar i våra kokböcker och surfar runt på olika fora och olika siter, där jag vet att jag kan stöta på receptidéer kan fånga mitt intresse.
Jag bestämde mig i eftermiddag för att utgå från ett från Zeta, men modifiera det utifrån vad vi hade hemma. Eftersom lammfärs på vår lokala ICA i dagsläget kostar hutlösa 99 kronor kilot, grävde jag i stället fram ett paket nötfärs ur frysen.
Fetaost och oliver inköptes, kapris och cannelinibönor fanns hemma. Jag var mycket strategisk då jag beslöt mig för att hålla mig till hela kapris och urkärnade, halverade oliver. Barnen måste kunna peta bort sådant som inte faller dem i smaken, det är vår överenskommelse i familjen.
Creme av soltorkade tomater ingick också i receptet. Det hade jag verkligen ingen lust att köpa! Jag gjorde en sådan kräm själv, genom att mixa soltorkade tomaterna från burken i kylen med lite olivolja. Jag ökade på mängden färsk rosmarin, men jag kunde nog varit än mer generös med den. En smaksak, förvisso. Jag löste det genom att strö på lite extra finhackad rosmarin uppepå vid serveringen.
Jag kunde glad i hågen konstatera att samtliga familjemedlemmar gav denna rätt betyget väl godkänt...

Cellentani med nötfärs, feta, rosmarin, kapris och oliver
cirka 500 gr nötfärs
olivolja
1/2 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
8 soltorkade tomater mixade med lite olivolja till créme
3-4 dl vatten
1 kalvbuljongtärning
2 kvistar rosmarin
1 burk Zeta cannelinibönor
2 msk Druvans kapris
2 msk Zetas Olive alla Taggiasca
1 paket fetaost, smulad i mindre bitar

Hetta upp olivolja i en gjutjärnsstekpanna. Fördela färsen i mindre bitar och fräs den. Tillsätt lök och vitlök och fräs ytterligare en stund. Häll i de mixade, soltorkade tomaterna. Smula ned buljongtärningen, och häll över några deciliter vatten.
Låt röran koka ihop. Blanda ned kapris, oliver och hackad rosmarin. Strö smulad fetaost över vid servering, och lite extra rosmarin för den som så önskar. Servera med nykokt cellentani eller liknande pasta.

När jag gjorde en sökning hittade jag först bara cellentani på Barillas amerikansa hemsida. Det verkade som att denna pastasort av märke Barilla bara finns i de 5-kilossäckar vi köper från Martin Olssons restaurangsortiment. Efter lite noggrannare sökning hittade jag denna pdf-fil.
Zeta har också cellentani i sitt sortiment, dock bara som fullkornspasta. (Personligen jag klarar inte av fullkornspasta. Tycker verkligen inte att det smakar gott...)
Cellentani är i vart fall en trevlig, korkskruvsformad pasta, som vi annars oftast använder sommartid i pastasallader. Den funkade emellertid jättebra även till dagens färsröra.

3 kommentarer:

  1. filibabba: Ja, är var en sådan där klockren rätt som man tycker att man borde kommit på själv!

    SvaraRadera
  2. nu har jag provat :-). Succé. Även om jag barnanpassade och la på kapris, bönor och oliver direkt på min portion. Killarna älskade det med grekost (som vi kallar det här). Gott med kalvbuljong, det har jag inte använt. Jag tomatade till den lite och hade på lite tomatkross. Så det blev en kombo av vår traditionella köttfärssås, och detta recept. Men lyckat var det. Tack!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...