tisdag 16 september 2008

Timjan- och vitlöksbräserad kyckling

Det är så gott med god pasta. Men med åren har sättet på vilket jag tillagar pastans tillbehör förändrats radikalt. Givetvis finns det undantag från detta, såsom vår kycklingragu med timjan och kapris, eller klassiker såsom pasta med räkor, vitt vin och créme fraîshe (ett kommande recept).
Jag föredrar numera ändå att inte använda för mycket mejeripridukter till pasta. Det blir så lätt bara en tung och klibbig sås som dränker pastan.
Inför kvällens middag fick jag mycket inspiration från flera olika kycklingrecept i Nigel Slaters Real Food. Dessa omsattes i praktiken med utgångspunkt från vilka råvaror vi hade hemma. Här fanns frysta kyklinglårfiléer, färsk timjan, vitlök, citron och vitt vin. Givetvis också smör, olivolja, flingsalt och vitpeppar.
En exkursion i ett av våra stora köksskåp resulterade i ett oväntat fynd i form av ett paket av DeCeccos casareccia. Tillsammans med den ständige följeslagaren parmesanost, bildade dessa ingredienser en mycket god måltid!

Timjan- och vitlöksbräseras kyckling
1 paket kycklinglårfiléer
olivolja
smör
flingsalt och vitpeppar
3 vitlöksklyftor med skalet kvar, krossade
cirka 1/2 dl repad, färsk timjan
ytterligare några hela stjälkar färsk timjan
1/2 dl vitt vin
cirka 1/3 citron
cirka 1/2 dl kokvatten från pastan

Putsa kyklinglårfiléerna från överflödigt fett. Dela eventuellt de största av dem i två delar. Hetta upp generöst med olivolja och smör i en gjutjärnsstekpanna ellr motsvarande. Bryn kycklingbitarna i pannan, salta och peppra. Det behövs två omgångar stekning för att få med allt kött. Låt bitarna som blir klara vila i en skål vid sidan av, och stjälp sedan tillaka dem i pannan när allt kött är brynt. Tillsätt nu en till skvätt olivolja. Häll över vinet, och pressa över citron. Dela sedan den urpressade citronbiten och lägg i bitarna i pannan. Peta in några hela kvistar timjan under kycklingbitarna, och strö resterande timjan över. Tryck ned de krossade vitlöksklyftorna mellan kycklingbitarna, så att de har kontakt med pannans botten.
Nu skall dessa kycklingbitar puttra på svag värme i cirka 20 minuter, delvis övertäckta. (Släng i pastan i sitt vatten efter drygt 10 minuter.)De skall helt enkelt tillagas i sin egen sås. När de är klara och genomstekta är köttet otroligt smakrikt, och makalöst saftigt. Då lyfter du upp dem ur pannan och lägger dem på en skärbräda. Tillsätt eventuellt en skvätt vitt vin i pannan, öka på värmen så att den doftande, klibbiga skyn i pannan börjar reduceras ytterligare. Tag cirka 1/2 dl kokvatten ur pastakastrullen, och låt skyn koka ihop på nytt.
Häll av vattnet från pastan, lägg den i en rymlig skål och sila sedan kycklingskyn över pastan. Skvätt över lite mer olivolja och blanda väl. Skär snabbt upp kycklingen på skärbrädan; lite slarvigt, i mindre bitar. Blanda väl med pastan. Servera med parmesanost och eventuellt lite svartpeppar, för den som så önskar.

2 kommentarer:

 1. Hej Annika!
  Jag fattar inte vad det blir för fel! För typ fjärde gången försöker jag nu tala om att jag hittat din blogg av en slump och låter mig inspireras av hur passionerat och kul du skriver om mat. jag har redan testat flera recept och fler lär det bli. Och så tycker jag att vi ska försöka få till en träff!
  /Lo (du känner bara en va?)

  SvaraRadera
 2. Lo, min vän! Vad kul att du hittat hit! Du skall veta att jag tänker på dig då och då och, önskar även jag, att vi skulle få till en träff. Kanske på höstlovet? G är ju skolpojke nu, precis som vår store H!
  Jag blir så otroligt glad och smickrad över dina fina komplimanger. Det känns fantastiskt kul att veta att du faktiskt inspirerats till att pröva mina recept!
  Stor kram från mig!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...