lördag 13 september 2008

Äppelpaj på rester


Det blev deg kvar efter jordgubbspajen i fredags. Jag har så svårt för att slänga mat, så jag beslöt mig för att använda degen till att göra en lite mindre äppelpaj som söndags- efterrätt till barnen. Det gällde bara att hitta en form i lämplig storlek.

Jag började rota igenom vårt ganska ostrukturerade skåp, där bakutensilier såsom formar av olika de slag trängs med så vitt skiljda ting som pastaförpackningar, lergrytor och mandelkvarnar. Då stötte jag på en springform som jag knappt kom ihåg att jag ägde! Den härör från perioden IB (Innan Barnen). Vid några tillfällen prövade jag och mannen på att fasta. Det brukade funka alldeles utmärkt bra, och vara nog så effektivt! Det var bara ett problem med att fasta, och det var att vi inte visste vad vi skulle göra med all tid som blev över eftersom vi inte lagade någon mat...
I någon sorts terapeutiskt-kompensatoriskt syfte promenerade vi i timmar inne i Stockholm, och besökte matlagningsbutiker och bokhandlar. Om vi inte kunde laga eller äta, så kunde vi åtminstone köpa köksredskap och bläddra i kokböcker!
Vid ett sådant tillfälle hamnade vi på Cordon Bleu, där jag bland annat investerade i denna söta hjärtformade skapelse. Den visade sig storleksmässigt vara helt perfekt för min lilla paj!
I en av fruktskålarna i köket låg fyra svenska äpplen av okänt släkte. De visade alla tecken på att ha förlorat sin saftiga spänst, och fick därför falla offer för en improviserad liten äppelkompott:

4 små svenska äpplen skurna i tärningar (motsvarade i mitt fall 6 dl )
1 dl russin
1/2 dl socker
1/2 dl vatten
1 tsk kanel
1/2 tsk malen ingefära
1 msk citronsaft
1/2 tsk finrivet citronskal
1 tsk Maizena

Koka upp samtliga ingredienser föruton Maizena. Låt småkoka under lock i 10-15 minuter eller tills äplena blivit helt mosiga. Rör ut Maizena i lite vatten och blanda ned i kompotten. Låt den få ett uppkok, och ställ den åt sidan.
Förgrädda pajskalet i 8 minuter på 225 grader. Häll därefter i kompotten, och grädda i ytterligare 15 minuter. Jag glömde för min del pajen i ugnen några minuter till, därav den mörka färgen...

Eftersom det bara var barnen som skulle äta, slängde jag ihop en mycket liten sats kallrörd vaniljsås. Jag vispade helt enkelt
1 äggula
1/2 msk socker
1/2 tsk vaniljsocker
och blandade ned det i 1 deciliter lättvispad grädde. Supersnabb och jättegod sås på bara ett par minuter! Receptangivelsen kan så klart enkelt ökas på efter behov.
Rekommenderas!

2 kommentarer:

  1. Ha ha! Känner igen det där du beskriver under er fasta. Jag levde enbart på Nutrilett (idiotiskt, jag vet) under en månad. V a r j e dag låg jag i soffan och lusläste kokböcker, damsög nätet på nya recept och drömde om all god mat jag skulle äta när Nutrilettkuren var över. Jag var manisk!

    SvaraRadera
  2. J: Du är inte den enda som levt enbart på Nutrilett. Hösten 2004 ersatte jag två av dagens tre mål mat med Nutrilett. Bland anat under december månad. Och vad förströdde jag mig med då? Jo, småkaksbak och pralin- och tryffeltillverkning... utan ett enda smakprov. Helt idiotiskt.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...