söndag 28 september 2008

Baconlindad köttfärslimpa med marinerad brysselkål, pressad potatis och gräddsås


Det är ganska mycket nostalgi som ryms i denna rätt. Väninnan M lärde min mamma att det blev extra gott om man lindade bacon runt köttfärslimpan.
När jag växte upp serverades denna anrättning med skysås, kokt potatis och lingonsylt. Skysåsen bestod av köttsaften som rinner ur köttfärslimpan då den tillagas i ugnen, spädd med lite vatten i formen.
Jag älskar sås, och det gör även barnaskaran.
Därför brukar jag sila denna sky, smaksätta den med kalvbuljong och vitpeppar, hälla i grädde och reda upp den till en delikat liten gräddsås, som får hjälp med sin gyllenbruna färg av koloritsoja. En smakrik och välkokt hemlagad sås är ju aldrig fel! I synnerhet inte en sås som förenar grädde, bacon och ugnsstekt nötfärs till en sublim smakupplevelse...

Så här på hösten längtar i vart fall jag efter den här typen av lite tyngre mat. Svensk husmanskost kan ju vara precis hur god som helst! Det här är verkligen en av våra riktiga familjefavoriter. (Läs hos Brazilian Linda för mer info!)
Familjefavoriter125x125

Baconlindad köttfärslimpa
500 gr nötfärs
1 liten gul lök, riven
1 ägg
salt och svartpeppar
1 pkt bacon
smör till ugnsformen

Blanda den rivna löken med ägget i en bunke. Salta och peppra på färsen efter smak, och blanda därefter färsen mycket noga med ägg och lök. Jag brukar dessutom slå färsen i bunken, det vill säga ta klumpen i handen och med full kraft slänga ned den i bunken ett par gånger. På detta sätt trycks luften ur färsen, och man får en perfekt, kompakt köttfärslimpa utan luftfickor.
Färsen formas därefter till en hög och fin limpa, som jag lägger i en generöst smord ugnsform; inte för vid! Jag häller i cirka en deciliter vatten, och ställer in formen i 200 graders ugnsvärme för tillagning i uppemot 45 minuter.

Sås
skyn från köttfärslimpans ugnsform, silad
knappt 1/4 kalvbuljongtärning
1 dl grädde
1 dl mjölk
vitpeppar
1/2 msk vetemjöl
koloritsoja

När köttfärslimpan är klar, lyfter jag den ur formen genom att spetsa den i kortsidorna med två gafflar, och lyfter över den på en skärbräda, där den får ligga och vila i 10 minuter. Jag silar stekskyn (det brukar röra sig om knappt 3/4 deciliter) genom en finmaskig sil ned i en kastrull, och tillsätter grädde, mjölk och kalvbuljong. Jag pudrar aningens lite vitpeppar över, och värmer på kastrullen så att det börjar sjuda. Då pudrar jag över vetemjölet med en liten sil, under konstant vispande. Såsen får därefter småkoka försiktigt en stund. Sedan vispar jag ned en gnutta koloritsoja, så att såsen antar den för mig önskvärda bruna nyansen. Såskastrullen får stå kvar på plattan och hålla värmen.

Brysselkål i dressing
Här använder jag samma marinad (eller dressing) som till de marinerade grönsakerna vi åt i torsdags. Denna marinad är fantastisk tilsammans med brysselkål! Personer som egentligen inte uppskattar dessa små raringar, brukar plötsligt tycka hur bra som helst om dem när de serveras på detta vis:

Dressing
2 matskedar olivolja
2 matskedar balsamvinäger
1 vitlöksklyfta, riven
flingsalt och svartpeppar

Blanda ingredienserna och låt dem stå och dra under tiden brysselkålen kokar. Häll av vattnet från kålen när du tycker den är klar. Personligen vill jag att den skall vara välkokt. Stjälp upp den i en skål, och häll genast över dressingen och blanda.

Till baconlindad köttfärslimpa med sås och marinerad brysselkål smakar det enligt min mening allra bäst med pressad potatis. Detta är verkligen husmanskost när den är som bäst. En riktigt god söndagsmiddag, helt enkelt!

3 kommentarer:

 1. Nu måste jag ge brysselkålen en chans till! Jag är en grönsaksälskare av stora mått, men, brysselkålen och jag har aldrig riktigt blivit kompisar.

  SvaraRadera
 2. zelza: Jag tror inte du kommer bli besviken. Det blir så jäkla gott! Till och med min ytterst brysselkålsskeptiske pappa uppskattar denna rätt!

  SvaraRadera
 3. Jag gjorde denna till barnen, mina föräldrar och svärfar ikväll. Alla var såååååå nöjda!! Dreglar fortfarande bara jag tänker på den och då är jag ändå fortfarande mätt!
  Kvalitetsbacon gjorde verkligen sitt till.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...