onsdag 3 september 2008

Kycklinggryta med bacon och peperoncini


Det finns väl hur många varianter som helst av just kycklinggryta? När jag var liten brukade mamma stycka en kyckling och koka den med tomat, gul lök, bacon och konserverade champinjoner. Ack, ljuva sjuttiotal! Serverad med kokt ris var denna kycklinggryta en av mina absoluta favoriträtter. Här är en version av densamma som faller vår familj på läppen.

Vad gäller den i receptet omnämnda peperoncinin, så har jag fått lära mig att detta är liten, röd pepparfrukt. Vi har en påse torkade sådana i kryddskåpet sedan åtskilliga år tillbaka, och de är lömska! De små, förtorkade tingestarna verkar bara bli starkare och starkare för varje år! En pytteliten frukt räcker nu för att ge en hel gryta ordentligt med sting. Om man inte har tillgång till just detta, kanske det kan fungera bra med sambal oelek?

Kycklinggryta med bacon och peperoncini
ett paket lårkycklingfiléer á 700 gram (putsa bort det värsta fettet)
vetemjöl till lätt panering
olivolja till stekning
1 paket bacon
2 medelstora gula lökar, grovt hackade
2 medelstora morötter, delade i lite grövre stavar
3 vitlöksklyftor, finhackade eller rivna
1 burk Mutti krossade tomater
2 hönsbuljongtärningar, delade i mindre bitar
1 dl halvtorr sherry (går även bra med vitt vin)
1 dl vatten
1 torkad peperoncini, så fint smulad som möjligt

Pudra helt lätt vetemjöl över lårfiléerna med en liten sil. Klipp baconet i småbitar och lägg det i en kall stekpappa. Låt det steka medan pannan värms upp och lägg över det i en skål när det är färdigstekt.
Häll i lite olivolja i stekpannan, och hetta upp den. Bryn kycklingbitarna lätt på ömse sidor. Stek under tiden löken, vitlöken och morötterna på låg värme i en stekgryta. Placera kycklingbitarna ovanpå grönsakerna i grytan. Krydda ytterst lätt med salt och svartpeppar! Häll över sherry, vatten och krossade tomater. Strö över buljongtärningarna och den finfördelade peperoncinin.

Låt grytan koka upp, och därefter stå och småputtra i någon timma.Eftersom grytan får en viss hetta av peperoncinin, kan det vara gott att servera den med en klick gräddfil - det tycker åtminstone våra barn. Det givna tillbehöret är bulgur, eller ris, för den som föredrar det. Själv åt jag i kväll grytan med bulgur, samt en god sallad, och blandade marinerade bönor med paprika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...